• Despre
  • Publicitate
  • Echipa
    • Darius
    • Gabriel
    • Razvan
    • Alex
  • Abonare

Arena IT

Stiri IT | Blog hardware, software, evenimente IT

  • Home
  • Hardware
    • Previews
    • Reviews
    • Stiri
  • Software
    • Reviews
    • Stiri
  • Jocuri
    • Reviews
    • Stiri
  • Internet
  • Stiinta
  • Auto
    • Reviews
  • Diverse
    • Editorial
    • Evenimente IT
« Apple a lansat iPad Mini 2 si iPad Air
Exynos 5430 rezervat pentru Galaxy S5 »

AMD lanseaza Radeon R9 290X

27.10.2013 06:30 | Alexandru D. Articole Speciale Hardware Stiri

Ti-a placut?

Share articol ArenaIT

AMD ATIJoi AMD a lansat pe piata mult asteptatul GPU Hawaii, singurul cu adevarat nou in generatia 200, si in acelasi timp cel mai mare realizat de AMD pana acum. El propulseaza pentru moment placa video Radeon R9 290X, varful lor de gama, si are la baza o arhitectura evoluata fata de Tahiti, intalnita prima data la Bonaire.

Aceasta a fost in mod neoficial denumita GCN 1.1 (Graphics Core Next 1.1), din cauza diferentelor nu chiar atat de mari fata de prima generatie. Iar aceste modificari sunt in principal gandite pentru si mai multa performanta generala (mai multe unitati de procesare asincrona – 8, noi seturi de instructiuni).

Ceea ce a deschis calea pentru cateva tehnologii complet noi. Prima tine de sunet si se numeste TrueAudio. Aceasta a fost dezvoltata in colaborare cu GenAudio, si prin intermediul unui DSP audio (Digital Signal Processor) Tensilica HiFi-EP atasat GPU-ului este capabila sa simuleze sunet tridimensional in orice sistem audio. Similar lui CMSS-3D de la placile de sunet Creative X-Fi.

A doua este noua implementare Crossfire XDMA. Aici vorbim despre o componenta speciala hardware care se ocupa de comunicarea dintre GPU-uri. De ce era necesara? Pentru ca s-a renuntat la conexiunea directa dintre placi, iar aceasta comunicare se face acum direct prin intermediul interfetei PCI-E. Deci putem spune adio conectorilor de Crossfire din partea superioara a placilor video AMD.
AMD_Radeon_R9_290X
Si asta pentru ca vechea conectivitate era extrem de limitata din punct de vedere a latimii de banda oferita (0.9 GB/sec unidirectional). Mergea pentru rezolutii FullHD sau QuadHD, dar UltraHD si Eyefinity aveau de suferit. Si decat sa reinventeze aceasta punte, s-a optat pentru o conexiune arhisuficienta deja prezenta: PCI-E (16 GB/sec bidirectional).

A treia este noul PowerTune, ce aduce imbunatatiri semnificative la capitolul de consum electric, auto overclocking si implicit performanta. Daca pana acum fiecare placa video (cu Boost) avea patru niveluri de voltaj, si isi mai ajusta suplimentar frecventa in cadrul acelor niveluri, pentru a-si mentine tinta de consum, Hawaii ofera 255 de astfel de niveluri. Asta intre 0 si 1.55 V, cu o trecere intre ele de 10 us (microsecunde).

Deci ajustarile sunt mult mai fine, asigurand un consum adecvat, o racire mai buna, si in ultima faza o performanta optima. Dar flexibilitatea a fost asigurata si de felul in care PowerTune functioneaza. Acum nu mai avem ca limitare exclusiv TDP-ul. Ci si temperatura, si turatia ventilatorului (adica zgomotul). Si abia cand toate aceste elemente isi ating limita placa incepe sa isi regleze parametrii.

Masuratorile sunt facute prin intermediul unei interfete SVI2, si tintesc un TDP de 290 W, o temperatura a GPU-ului de 95 ºC (mai mare decat pana acum), si un nivel al turatiei de 40% – 2100 rpm (sau 55% – 3050 rpm). De ce doua valori? Pentru ca avem doua bios-uri: Quiet si Uber. Si asta este diferenta intre ele. Ceea ce din punt de vedere al frecventei se traduce intr-un salt de aproximativ 100 MHz.

Si pentru ca suntem la capitolul noutati, trebuie sa vorbim putin si despre Mantle, limbajul introdus de AMD cu aceasta generatie de placi video. El nu este exclusiv pentru GCN 1.1, deci functioneaza si pe celelalte placi lansate zilele trecute. Dar totusi are nevoie de arhitectura GCN. Si este deci o alternativa pentru Direct3D si OpenGL.
AMD_Mantle
Dar in loc sa aiba un grad inalt de abstractizare, care sa-i asigure compatibilitatea cu variatele arhitecturi (de la AMD, nVidia, Intel, cu multiplele lor generatii), este extrem de specific pentru GCN. Si ofera o mult mai buna utilizare a resurselor grafice, cu pana la noua ori mai multe solicitari posibile pentru rendare de obiecte, pentru ca nu se mai trece de fiecare data prin CPU.

Totodata, Mantle ar putea aduce mai aproape consolele de generatie viitoare (Xbox One si PlayStation 4, cu grafica AMD GCN) mai aproape de PC, facand portarea unor jocuri mai facila si cu un rezultat superior. Primul titlu care va folosi Mantle este Battlefield 4, si ramane de vazut cat de bine se va comporta.

Daca am terminat cu informatiile generale, sa ne intoarcem la Hawaii. Cum spuneam, vorbim despre cel mai mare GPU realizat de AMD pana acum. El inglobeaza 6.2 miliarde de tranzistori, si are o suprafata de 438 mm2. Dar pentru ca este realizat in acelasi proces tehnologic de 28 nm la TSMC, nu reprezinta o revolutie in domeniu, AMD fiind nevoit sa creasca toate aspectele.
AMD_Hawaii
Totusi procesul tehnologic este mult mai matur, cu pierderi electrice mai mici, ceea ce face fezabil un astfel de GPU pentru AMD. Astfel Hawaii are 2816 Stream Processors, 64 ROP-uri si 176 unitati de texturare, plus 44 unitati computationale.

Iar in implementarea sa din Radeon R9 290X, acest GPU are o frecventa normala de 727 MHz, nedeclarata oficial de AMD. Si asta pentru ca frecventa de boost, de 1000 MHz este cea tinta, la care placa incearca sa stea dar nu reuseste tot timpul. Este ca si cum ar avea in mod normal 1000 MHz, iar cand s-ar incinge sau ar consuma prea mult, si-ar scadea putin frecventa (insa nu direct la 727 MHz).

Pentru memorie, pentru a salva din spatiul ocupat de controller, s-a optat pentru module ceva mai lente cuplate cu o interfata mai rapida. Astfel, R9 290X vine cu 4 GB GDDR5 la 5000 MHz, pe 512 bits. Si avem si 1 MB memorie cache L2.

Consumul electric, ca si frecventa, este o intreaga discutie. AMD a raportat un consum mediu de 250 W. Insa TDP-ul se duce mai degraba la 290 W, unde ar fi si limita de PowerTune. In idle coboara la numai 2.7 W. Si in aceste conditii placa reuseste sa dezvolte o putere de procesare totala de 5.63 TFLOPS.

La exterior lucrurile nu s-au schimbat mult fata de Radeon HD 7970 sau R9 280X. Avem aceeasi lungime de 278 mm (11″) pentru placa si 267 mm (10.5″) pentru PCB. Ocupa tot doua slot-uri, si foloseste acelasi sistem de racire cu ventilator tip turbina de 75 mm, radiator de aluminiu de 150*85*25 mm si 41 de lamele, si camera cu vapori.

Alimentarea are 5+1 faze, placa avand nevoie de doi conectori electrici suplimentari, de sase si opt pini. Iar ca iesiri video avem doua DVI-uri (DualLink), un HDMI 1.4a si un DP 1.2. Deci putem atasa sase monitoare la un Radeon R9 290X.
AMD_Radeon_R9_290X_connect
Am vazut cum arata R9 290X, sa vedem si ce poate. Ca performanta, aceasta placa este in mod neasteptat de placut la acelasi nivel cu GeForce GTX Titan, iar in modul Uber chiar il depaseste. Despre GTX 780 nici nu mai vorbim, pentru ca are un minim de 10% avantaj. Iar peste HD 7970 GHz Edition se multumeste cu un avans de 30%. Dupa cum puteti vedea in testele de la AnandTech, LegitReviews, TechSpot, HotHardware sau Lab501.

Cu overclocking-ul lucrurile s-au complicat putin. Pentru ca, desi in aplicatia AMD OverDrive putem ajusta toti parametrii in afara de voltaj (TDP, frevente, ventilator, temperatura), o facem procentual si nu intr-o valoare absoluta. Dar avem parte si de o harta 2D a temperaturii, pentru o pozitionare mai rapida din punct de vedere vizual.
AMD_OverDrive
Dar si asa frecvente de 1100 / 6000 MHz ar trebui sa fie tangibile in majoritatea cazurilor. Pretul pentru aceasta performanta exista: consum electric ridicat, si zgomot peste ce suntem obisnuiti. Dar am lasat cel mai bun lucru la sfarsit: pretul. Desi Radeon R9 290X este cea mai rapida placa video a momentului, ea costa 550 $. Si toti stim nVidia cat cere pentru modelele sale high end… In plus, vine si cu Battlefield 4 la pachet, insa in editie limitata. Iar la noi am gasit-o la 2650 lei.

Ti-a placut? Da-ne un: Share articol ArenaIT

Semnaleaza o eroare

Multumim pentru feedback, o sa reparam eroarea in curand! :)

AMD ATI GPU Hawaii placa video Radeon

Iti multumim ca ne citesti!
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa sustii dezvoltarea noastra, cumpara de la PCGarage sau eMAG prin aceste linkuri sau fa-ti un abonament pe Patreon.

Participa la discutie!

  1. DD says

    27.10.2013 at 09:11

    Frumoasa sinteza a datelor tehnice ale noii placi AMD Radeon 290X!

  2. sciuro says

    27.10.2013 at 09:59

    o placa mai buna decat Titan si, lucru esential,… la juma’ de pret
    oricat as ura driverele AMD si oricat mi-ar placea Nvidia la diferenta asta ‘no comment’
    in conditiile date si cu un GTX 780 Ti care se anunta mai tare se pare ca Titan-ul si-a gasit aisbergul [sic!]

  3. Ghz says

    27.10.2013 at 11:06

    Wow…ma asteptam sa aiba nevoie de 2×6+2 pini…dar oricum,aceasta este dovada ca AMD se desparte de ritmul in care merge nvidia sau mai bine zis iese din starea de hibernare care a avut-o de cand a scos ultimele modele din HD7k.

    Overall,este un mare avans tehnologic in opinia mea,OC-ul pare mult mai sigur pentru cei ce nu stiu ca un GPU are o limita ce este definita proportional cu tensiunea si temperatura sub care lucreaza GPU-ul.

    Inca o chestie,vorbeam cu Monstru de la lab501 acum o luna si imi spunea ca gamingul 4k nu va veni atat de curand ‘in masa’.Eu as zice ca se poate,PS4 duce 4k…pe pc avem deja peste 5.6 GFLOPS la 550$.Ori pentru gameri nu este o avere sa mai cumperi o placa ca asta….si boom ai crysis 3 absolu flent(60 fps) in modul ‘uber’.Consumul s-ar duce sus,nu orice sursa ar rezista….dar concluzionam ca se poate.

    Despre ce am scris eu mai sus,cred ca nvidia ar fi tinut de tehnologia actuala inca vreo 2 ani,apoi sa ne ofere un produs rentabil si capabil de asa ceva….asta daca ar fi fost dupa marketingul lor.

    @Alexandru D.

    Felicitari pentru articol !

  4. Silver says

    27.10.2013 at 11:51

    […] o temperatura a GPU-ului de 95 ºC […]

    Esti pe faza Ghz ? 😛

    I-a spart pe cei de la nVidia, de asta s-au speriat ei acum cateva zile, aflase ei ceva ceva.

    Deci numai schimbariile care le-au facut baietii la aceasta placa sunt de premiat, chiar intradevar au iesit din ‘comun’, nu doar au pus „mai mult” cum face nVidia, si mai scump, chiar au gandit-o si au ‘avansat’ batrana placa video cu LED-uri „GO FASTER!™”

    Bravo AMD!

  5. Remus says

    27.10.2013 at 14:26

    O intrebare de noobi 🙂 Aceasta placa e single gpu sau dual gpu ? e mai puternica ca 7990 care din cate stiu e dual si de la nvidia care placa e dual gpu ???

    • Alexandru D. says

      27.10.2013 at 17:29

      Radeon R9 290X este single GPU. As fi spus in text daca era dual. Dar, ca si Titan, este sub solutiile dual GPU ale momentului, HD 7990 si GTX 690.

  6. cristi says

    27.10.2013 at 16:47

    asta da lovitura,in sfarsit putem sa avem cea mai puternica placa video a momentului la un pret mai mult decat decent!concurenta iese din calcul pentru moment

  7. DeMons says

    27.10.2013 at 22:18

    @Silver Esti atent?:)
    „AMD-ul chiar daca sunt calde sunt placi strong inclusiv vrm-urile + din cate stiu VRM-ul de la AMD chiar daca pare firav in unele cazuri face fata fara nici o problema. Era si un review la 7990 daca nu ma insel in care VRM-ul a fost supus unoi voltaj masiv si nu a patit nimic. La nvidia treaba sta altfel, aveau tendinta (nu stiu daca o mai au) sa puna petarde de VRM-uri pe GPUurile de top, vezi problema clasica cu GTX580 care picau pe capete.”

    @sciuro De ce? Pentru ca ei scot 1 driver fix/optimzat si nvidia scot 3 ca sa fie cat unul AMD. Nu uita de BSOD-ul adus de un driver nvidia,acuma cateva luni… Mai bine stiu ca scoate AMD 1 driver dar optimizat si performanta sporita..nu 100… (AMD au multe beta)

    13.11 Beta6

    ◦​Batman: Arkham Origins – improves performance up to 35% with MSAA 8x enabled
    ◦Total War™: Rome 2 – improves performance up to 10%
    ◦Battlefield 3 – improves performance up to 10%
    ◦GRID 2 – improves performance up to 8.5%
    ◦DiRT Showdown – improves performance up to 10%
    ◦Formula 1™ 2013 – improves performance up to 8%
    ◦DiRT 3 – improves performance up to 7%
    ◦Sleeping Dogs – improves performance up to 5%

    •​Automatic AMD Eyefinity Configuration​

    •Automatic „plug and play” configuration of supported Ultra HD/4K tiled displays

    • Silver says

      27.10.2013 at 22:34

      Nu, n-ai inteles, si eu tot asta sustin, dar era vorba de Ghz care spunea ca „nu domne, placiile AMD nu rezista/stau la o asa temperatura, ele la 70c deja e mult ” sau ceva de genu, stie el.

    • Ghz says

      28.10.2013 at 16:45

      Nene,silver…..am avut problema cu HD7870….si nu sunt eu si cu inca cativa ce au semnalat problema pe pcg/emag etc.Sunet cateva loturi cu acelasi defect…du-te pe youtube si uita-te la comentarii.’bullsh*t quality’,’sapphire=bastards” etc etc etc.

      Tu o tii pe-a ta :P.Reciteste-mi comentariul din acel articol daca vrei sa intelegi…

    • Silver says

      28.10.2013 at 16:51

      Stiu ca 7850-ul avea probleme, cel putin unele lot-uri, dar nu de asta te contraziceai tu cu mine, tu spuneai ca pur si simplu placiile AMD nu functioneaza la o asa temperatura inalta;
      Eu ti-am zis ca pana-la 92c este totul in ordine, mai mult si VRM-urile incep sa dea rateuri, tu nu ca la 70c deja arde placa sau ceva de genu, nu ma face ca iti caut comentul, nu o mai da la intors.

      Fiule….

  8. DeMons says

    27.10.2013 at 22:19

    Cum mai compensezi psihic cei 2500 de lei dati in plus pe TITAN(sau mai mult), lasand la o parte faptul ca AMD obisnuiesc sa vina cu driveri noi care aduc sporuri frumoase de performante de la o versiunea la alta? Vezi situatia HD7970 GHZ vs 680!

    R9 290X=349,500 euro. Titan=1000-1300 EURO / GTX 780=700/650 euro / GTX 690=1000-1300 EURO. Radeon HD 7990= 700Euro + 8 jocuri gratis.

    349,cca 500(datorita taxelor vamale si europene+tva RO si foamea) vs 1000-1300 Euro(Are un pret exagerat titanu si e sub performanta lui 500 euro).
    700-650 euro vs 500 euro(e peste 700-650 euro la performanta )
    680-700 euro vs 1000-1300 euro-gtx 690(680-700 euro e peste 1000-1300 la performanta)

  9. euu says

    28.10.2013 at 00:00

    pai .. ai vazut ca tu te înghite nimeni pe lab501 si ai venit sa spamezi si aici?

  10. DeMons says

    28.10.2013 at 08:43

    @Euu You Don’t Say. Ma inghite lumea,stai lin. Dar fiecare cu parerea lui. Stiu ca te oftica ce-am scris mai sus. Dute si culcate ca esti obosit.
    @Silver Am inteles, my bad…

Sustinere

Daca vrei sa sustii dezvoltarea noastra, cumpara de la PCGarage sau eMAG prin aceste linkuri sau fa-ti un abonament pe Patreon.

Articole populare

Castiga un range extender Tenda A9 si un switch SG105
Castiga un range extender Tenda A9 si un switch SG105

12.02.2019

Sistemul de operare Android inca sacadeaza in 2019
Sistemul de operare Android inca sacadeaza in 2019

12.02.2019

Daca nu primiti emailuri cand se publica un nou comentariu…
Daca nu primiti emailuri cand se publica un nou comentariu…

13.02.2019

Voi chiar credeti ca Samsung Internet Browser este instalat pe 1 miliard de telefoane?
Voi chiar credeti ca Samsung Internet Browser este instalat pe 1 miliard de telefoane?

14.02.2019

Tesla Model 3 este cea mai vanduta masina electrica
Tesla Model 3 este cea mai vanduta masina electrica

12.02.2019

Proiecte de urmarit

  • 🖥️ Configuratia Lunii
  • ☕ Cafeluta IT
  • 📋 Sondaje

Ultimele articole

Xiaomi Mi 9 – va fi echipat cu Snapdragon 855 si va avea spate transparent
Xiaomi Mi 9 – va fi echipat cu Snapdragon 855 si va avea spate transparent

16.02.2019

Samsung Galaxy Tab S5E – tableta pentru divertisment
Samsung Galaxy Tab S5E – tableta pentru divertisment

16.02.2019

Metro Exodus a fost lansat
Metro Exodus a fost lansat

15.02.2019

LG G8 va avea un ecran ce va emite sunete
LG G8 va avea un ecran ce va emite sunete

15.02.2019

Energizer Power Max P18K – telefon cu baterie de 18.000mAh
Energizer Power Max P18K – telefon cu baterie de 18.000mAh

15.02.2019

Recomandam

VPS bun si ieftin!
VPS Bun
Scutere Electrice

Cand achiziționați un gadget, cât de importanta este garanția ?

Results
  • Depinde de prețul plătit pe produs 52%, 153 votes
    153 votes 52%
    153 votes - 52% of all votes
  • Nici nu se pune problema să cumpăr ceva fără garantie 36%, 105 votes
    105 votes 36%
    105 votes - 36% of all votes
  • Mă pot lipsi de ea 12%, 35 votes
    35 votes 12%
    35 votes - 12% of all votes
Total Votes: 293
27.11.2018
×
You or your IP had already vote.
×
You or your IP had already vote.
Results

Ultimele review-uri

Tenda MW5 – cea mai eleganta solutie pentru a avea internet in toata casa
Tenda MW5 – cea mai eleganta solutie pentru a avea internet in toata casa

12.02.2019

Lenovo Legion Y530 scurt review: laptop gaming elegant cu GTX1060
Lenovo Legion Y530 scurt review: laptop gaming elegant cu GTX1060

12.02.2019

Chromecast 3 scurt review: cea mai tare unealta pentru filme, seriale si chiar muzica
Chromecast 3 scurt review: cea mai tare unealta pentru filme, seriale si chiar muzica

07.02.2019

Review Toshiba TR200 240 GB – SSD entry-level cu performanțe decente la preț imbatabil
Review Toshiba TR200 240 GB – SSD entry-level cu performanțe decente la preț imbatabil

06.02.2019

Google Pixel 3 Review: camera foto cea de toate zilele
Google Pixel 3 Review: camera foto cea de toate zilele

29.01.2019

Citeste mai multe review-uri

Ultimele comentarii

  • Kovacs Stefan la Xiaomi Mi 9 – va fi echipat cu Snapdragon 855 si va avea spate transparent
  • NBA la Samsung Galaxy Tab S5E – tableta pentru divertisment
  • Jedi1 la LG G8 va avea un ecran ce va emite sunete
  • alin la Nokia 9 va fi tot un smartphone high end intarziat…
  • alin la Tenda MW5 – cea mai eleganta solutie pentru a avea internet in toata casa

Arhivă

Parteneri

  • ComputerBlog
  • Darius Jula
  • PC Troubleshooting
  • Zoso

Confidentialitate si cookie-uri

  • Termene si conditii
  • Politică privind fișierele cookies
  • Politica de confidentialitate
  • Management date personale

© 2007 - 2019 Arena IT, toate drepturile rezervate · Gazduit de IntoVPS & Simplenet · Construit de Darius · Statistici trafic T5

Multumim pentru feedback, o sa reparam eroarea in curand! :)

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste mai multe