In „redactia” ArenaIT a ajuns acum vreo doua saptamani telefonul momentului de la Samsung: Galaxy S7 Edge. L-am testat cat am putut noi de mult, l-am intors pe toate partile, l-am bagat in apa, am facut poze cu el si l-am folosit ca smartphone principal. Acum putem sa venim cu un review complet care, speram noi, va raspunde la intrebarea din titlu: este Samsung Galaxy S7 Edge Android-ul perfect?

Samsung Galaxy S7 Edge a fost primit in teste prin programul Orange Smartphone Testers.
Acesta isi propune sa inlocuiasca „vechiul” Galaxy S6 Edge Plus, pe care l-am testat anul trecut. Practic, acum nu mai exista atat S7 Edge cat si S7 Edge Plus, exista doar S7 Edge, care are aproximativ aceeasi dimensiune ca si S6 Edge plus.
Cu toate ca dimensiunea ecranului e mai mare decat la S6 Edge (5.1 inch) dar mai mica decat la S6 Edge Plus (5.7 inch) Samsung cred ca a facut alegerea perfecta, o sa vedeti de ce.
Cuprins review Samsung Galaxy S7 Edge
- Specificatii
- Design si ambalaj
- Sistem de operare, aplicatii, utilizare, performante
- Rezistenta la apa si praf
- Ecran, difuzor, casti, senzor de puls
- Camera: comparatie cu S6 Edge si OnePlus Two
- Autonomie baterie
- Pret, disponibilitate, concluzie
Specificatii
Sa incepem cu inceputul, si anume specificatiile pentru Samsung Galaxy S7 Edge, unele deloc de neglijat si demne de 2016.
- Ecran: 5.5 inch cu rezolutie 1440 x 2560 si 534 PPI
- Procesor: Exynos 8890 (8 nuclee) – Quad-core 2.3 GHz Mongoose + quad-core 1.6 GHz Cortex-A53
- GPU: Mali-T880 MP12 (12 nuclee)
- RAM: 4 GB
- Memorie interna: 32 GB sau 64 GB
- Camera: 12 megapixeli spate (f/1.7, 26mm), 5 megapixeli fata
- Baterie: 3600 mAh
- Sistem de operare: Android 6 Marshmallow
- Altele: Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth, senzor de amprenta, certificare IP68 – rezista la apa si praf – l-am testat, vedeti mai jos
Design si ambalaj
Ambalaj. Pentru ca nu sunt foarte multe de spus, voi incepe cu ambalajul. Avem o cutie care pare ca se deschide ca un sertar dar, in realitate, are un capac magnetic. Daca nu esti atent cand deschizi capacul pentru prima oara ai sansa sa scapi telefonul pe jos. In rest, ambalajul arata bine si tradeaza faptul ca inauntru vei gasi un terminal premium.
Inauntru se gasesc urmatoarele: incarcator rapid pentru priza, cablu micro USB, un adaptor microUSB – USB (OTG) si o cutiuta in care sunt niste casti.
Design. Samsung Galaxy S7 Edge este pur si simplu perfect. Se simte bine in mana, are sticla pe ambele parti si muchiile nu mai sunt asa taioase ca la S6 Edge Plus, pentru au rotunjit si spatele telefonului. Iar pentru ca l-au facut putin mai gros decat predecesorul sau a avut loc o baterie mai mare iar camera nu mai iasa atat de mult in exterior.
Din pacate, design-ul din sticla are si cateva dezvantaje: sunt momente cand il simti alunecos, parca l-ai putea scapa din mana, si, ca de obicei, aduna absolut toate amprentele din lume. Insa sticla are un plus: se sterge foarte usor iar apa nu sta pe ea.
Partea curbata a telefonului are farmecul ei, insa are si dezavantaje in folosire, dar despre asta voi vorbi la capitolul utilizare.
Un alt plus la capitolul design il dau pentru culoare: negrul este, de aceasta data, chiar negru. Nu e albastru.
Iar pentru ca e asa un telefon frumos, i-am facut o adevarata sedinta foto. Mai jos.
Cred ca Samsung a reusit sa faca cel mai mic telefon de 5.5 de pe piata. In mana nu pare deloc mare, iar pe langa OnePlus Two-ul meu se simte total diferit.
Butoanele au ramas plasate la fel: cele de volum pe o parte iar cel de on/off sau lockscreen pe cealalta parte. Pe muchia de sus avem sertarul pentru SIM si card microSD iar pe cea de jos avem un difuzor si mufa micro USB. Din pacate, Samsung nu s-a aliniat la ultimele tendinte la capitolul asta si n-a pus USB TypeC pe S7 Edge. E putin pacat.
Sistem de operare, aplicatii, utilizare, performante
Sa trecem direct la lucrurile importante: cum se comporta acest telefon in utilizarea zilnica, pana la urma asta cred ca e unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand luam in considerare achizitia unui smartphone. Asa ca o luam pe rand, pe subcapitole.
Sistem de operare. Samsung Galaxy S7 Edge vine cu Android 6.0.1 Marshmallow peste care avem clasicul launcher TouchWiz. Facand o comparatie cu S6 Edge Plus, care de asemenea se misca impecabil, pot sa spun ca am observat totusi cateva diferente date de noul sistem de operare:
- S7 Edge parca un pic si mai rapid decat S6 Edge Plus, poate fi si de la hardware insa eu cred ca s-a lucrat mult pe partea de optimizare software (TouchWiz mai ales)
- Senzorul de amprenta, care oricum era rapid, e si mai rapid. Nu da gresi aproape deloc, clar il ajuta suportul nativ din Adroid 6.
In rest, nu pot sa va spun ca exista ceva specific pe Galaxy S7 Edge la capitolul sistem de operare. Da, totul merge mai bine parca si mai rapid. Pe de alta parte, am avut si doua mici „neplaceri”:
- Desi inteleg ca este o masura de securitate sporita, parca e enervant sa dai allow la fiecare miscare pe care trebuie sa o faci. Vrei sa lasi WhatsApp sa foloseasca camera? Vrei sa lasi Messenger sa foloseasca sistemul de fisiere? Dar locatia? Practic, primesti cate 4-5 intrebari (si nu toate odata) pentru fiecare aplicatie. Dar da, setarile raman salvate si nu vei mai fi intrebat alta data, insa ar fi fost utila o lista cu permisiuni din care sa bifezi ce vrei si ce nu vrei sa lasi aplicatia sa foloseasca. Totusi asta e o treaba de Android 6, n-are legatura cu S7 Edge.
- A doua mica neplacere a fost data de cateva crash-uri pentru serviciile unor aplicatii. Din senin, de cateva ori pe zi, Waze se intampla sa crash-uie. Desi nu-l folosisem niciodata. Iar practic cred ca asta a fost cauza, ca nefiind setat n-avea acces la anumite resurse si murea. Am patit-o si cu Skype.
Cam atat pe partea de sistem de operare.
Aplicatii. Imi place ca Samsung a inceput sa includa tot mai putine aplicatii inutile in noile telefoane. Da, inca avem cateva pe care probabil nu le vei folosi niciodata (cum este Galaxy Apps, un store al lor) insa numarul acestora s-a redus semnificativ. Mai jos cateva screenshot-uri cu aplicatiile instalate in Samsung-ul pe care l-am testat eu.
Suita Microsoft cat si cea Google au venit preinstalate si, de data aceasta, n-am mai primit spatiu de stocare gratuit in OneDrive sau Google Drive.
Altfel, inca imi place aplicatia SHealth, pe care chiar am folosit-o destul de mult si pe OnePlus One, pana sa trec la Google Fit.
Utilizare. In orice caz, in mare parte n-am de ce sa ma plang prea tare de S7 Edge. Se misca impecabil si pot sa spun ca la ora actuala este cel mai rapid telefon cu Android de pe piata. Probabil ca si LG G5 se va ridica la acest nivel, insa n-a ajuns inca in Romania sa-l putem testa.
Totusi, sunt cateva mici lucruri care-ti pot face utilizarea greoaie. Unul dintre ele este chiar marginea telefonului, care, desi-l face sa arate extraordinar, te incurca cateodata. Au fost momente cand n-am putut sa apas unele litere pe tastatura sau altele cand atingeam cu palma elemente de pe marginea ecranului, fara sa vreau.
Probabil ca toate aceste lucruri se pot regla din software, iar astazi, chiar in timp ce scriam review-ul, am primit un update care promite sa repare cateva lucruri ce tin de performanta sau utilizare, insa nu am apucat sa-l fac, deci nici sa-l testez.
In alta ordine de idei, mai jos aveti un screenshot cu spatiul de stocare liber pe S7 Edge. Mentionez ca nu aveam mare lucru pe el, doar cateva poze la capitolul media.
Performante. La capitolul asta nu sunt foarte multe de spus, lucrurile sunt simple. In AnTuTu S7 Edge este al doilea cel mai performant telefon din lume, la diferenta nesemnificativa fata de Xiaomi Mi5. Este clar ca te poti juca pe el ce vrei tu. Mai jos avem scorurile. E amuzant ca telefonul meu e mai slab decat S7 Edge. 🙂
Va mai spun, tot aici, ca terminalul nu se incalzeste puternic in utilizare. Cel mai des simti putin fierbinte ramana metalica ce inconjoara carcasa, insa asta doar cand il supui la putin stres.
Insa nu trebuie sa uitam si de performanta conexiunii la internet. Avem mai jos doua teste, unul prin Wi-Fi (2.4 GHz – router Gigabit – conexiune 300 Mbps) si unul LTE-4G de la Orange – in Timisoara.
Rezistenta la apa si praf
Avand in vedere ca la capitolul design, cel putin la prima vedere, nu exista vreo diferenta semnificativa fata de generatia anterioara, Samsung a trebuit sa vina cu ceva nou. Asa ca a reusit sa certifice S7 Edge (dar si S7) cu standardul IP68, care spune ca telefonul e rezistent la apa si praf.
Mai precis, acesta poate rezista la praf (reprezentat prin cifra 6 – care e maximul pentru acest standard) si la apa (reprezentata de cifra 8) pana la un metru si jumatate adancime timp de maxim jumatate de ora.
Este foarte tare faptul ca Samsung a reusit sa obtina rezistenta la praf si la apa fara sa acopere porturile de tot felul de capace, a facut totul din interior. Mai jos avem un filmulet demonstrativ care atesta rezistenta la apa. Nu l-am testat la praf, ca e pacat de el. Evident, nu recomandam sa faceti asta acasa cu S7-le personal, insa daca va prinde ploaia sau il scapati intr-o piscina n-ar trebui sa se strice.
Ecran, difuzor, casti, senzor de puls
Ecran. Va spun sincer, n-am vazut vreo diferenta notabila intre ecranul de pe S7 Edge si cel de pe S6 Edge Plus. Dar asta doar pentru ca ambele se vad impecabil. Rezolutia e imensa si atunci si densitatea pixelilor e la fel. Sincer, nu cred ca se poate merge mai departe cu nivelul de calitate al unui ecran, cel putin nu pentru a fi sesizata vreo diferenta pentru ochiul uman.

Un factor de noutate la S7 Edge este functia „always-on” pentru ecran, care-ti permite sa afisezi o imagine, un ceas sau un ceas cu notificari in permanenta pe ecran. Unii spun ca asta nu consuma foarte multa baterie, mie mi s-a parut ca da. Insa cititi mai multe la capitolul autonomie.
Casti. Mi-au placut destul de mult castile pentru ca sunt o combinatie intre cele care iti intra cu totul in ureche si cele care iti stau doar pe lob. Se aud bine, destul de puternic si de clar. Eu nu sunt vreun expert in muzica, deci cred ca pentru majoritatea persoanelor vor fi mai mult decat multumitoare.
De pe fir poti sa controlezi volumul sau sa dai play/pause. Castile vin intr-o cutiuta, utila pentru transport.
Difuzor. Sunetul e puternic si clar, chiar si la volum aproape de maxim. Difuzorul are si putin bass. Partea proasta e ca e singur, deci nu avem stereo, si ca se poate acoperi foarte usor cu mana in modul landscape.
Senzor de puls. Imi place ca n-au scos senzorul de puls de pe acest model. Nu-i vreo functie utila, dar cateodata e amuzanta. Poti sa-ti masori, pe langa puls, nivelul de oxigen in sange sau nivelul de stres. Toate din aplicatia SHealth.
Se pare ca IT-istii nu sunt prea stresati. 🙂
Camera: comparatie cu S6 Edge si OnePlus Two
Desi avem mai putini megapixeli decat la versiunea anterioara, Samsung Galaxy S7 Edge face poze mai bune. L-am comparat chiar si cu un S6 Edge si exista diferente.
Samsung Galaxy S6 Edge vs S7 Edge (foto)
Se vad diferente la culori si la luminozitate. f/1.7 isi spune cuvantul.
OnePlus Two vs Samsung Galaxy S7 Edge (foto)
Samsung Galaxy S7 Edge (foto)
Samsung Galaxy S7 Edge (video)
Un video pe zi.
Un video pe noapte.
Autonomie baterie
Avand in vedere ca bateria are 3600 mAh, ma asteptam inca de la inceput ca aceasta sa fie probabil una dintre cele mai bune de pe piata. Si chiar a fost. Am avut zile cand ajungeam acasa de la birou, dupa 8-9 de stat pe 4G, si aveam 80% baterie ramasa. Ceea ce inseamna ca bateria duce chiar si doua zile de utilizare normala: notificari pornite, putin internet sharing, ceva mailuri, putin YouTube.
Evident, daca-l stresezi, o sa-i termini bateria pana la sfarsitul zilei, insa cu siguranta nu te va lasa „in drum”. Mai jos avem bateria dupa o zi cu functia always-on activata si inca unul dupa o zi fara ea activata. Utilizarea a fost cam aceeasi. In concluzie, mie mi se pare ca always-on consuma cam 10% din baterie intr-o zi.
Pret, disponibilitate, concluzie
In concluzie, Samsung Galaxy S7 Edge este foarte aproape de telefonul perfect cu Android. Probabil ca micile probleme pe care le are se vor rezolva prin update-uri de software. Mai jos punctez cateva lucruri PRO si CONTRA.
PRO
- Foarte rapid, se misca excelent
- Are un display excelent
- Autonomie foarte buna
- Camera video foarte buna, probabil cea mai buna
- Senzor de amprenta foarte rapid
- Constructie si design premium
- Rezistenta la apa si praf (IP68)
CONTRA
- Mai are mici probleme pe partea de software
- Inca aduna foarte multe amprente si e putin alunecos in mana
- Nu are USB-C
- Pretul destul de mare
In final, va spun ca Samsung Galaxy S7 Edge se poate cumpara la liber de la Orange pentru pretul de 799 euro, adica aproximativ 3570 lei.
eu am pipait s7, arata ciudatel dar nu asta conteaza. mi-ar fi placut sa existe si varianta mini.
la camera e mai bun ca sony z5?
Daca as alege un telefon android perfect… Eu as alege Huawei Nexus 6P…