FEAR este un FPS care te pune in postura de membru al unei unitati militare de elita, First Encounter Assault Recon, menita sa lupte cu fortele paranormale. La un nivel mai personal, tu trebuie sa-ti faci loc printr-o armata de soldati clonati pentru a ajunge la liderul lor, Paxton Fettel. Acesta controleaza telepathic toti soldatii, si apare episodic de-a lungul jocului. Insa pe parcurs, actiunea isi schimba usor cursul.
Detaliile povestii le aflii din mesaje lasate pe telefoanele sau laptop-urile din joc, si mult mai putin sub forma de briefing. Din cand in cand eroul are si unele viziuni, aparent fara legatura, dar care se dovedesc ulterior vitale firului epic.
Inca din prima secunda de joc ne incanta grafica exemplar executata, cea mai buna si mai demanding dintre toate jocurile FPS de pe piata. S-a acordat un interes special detaliilor: gloantele lasa urme si rup bucati din pereti, umbra este foarte fidela, deplasandu-se in functie de sursa de lumina. In unele zone ale jocului exista niste lampi suspendate, care pot fi miscate de gloante; lumina urmareste foarte fidel miscarea lampii, iar umbra personajelor este in conformitate. In plus, inamicii si obiectele sunt foarte atent realizate.

Al doilea element vizual care se observa este motorul de efecte fizice. Astfel, se poate interactiona cu majoritatea obiectelor, o simpla trecere prea aproape de unul putandu-l tranti de pe masa, rostogoli sau sparge. In plus, soldatii inamici mor foarte realist, in functie de arma care o folosesti si zona in care sunt nimeriti. Pot chiar sa fie dezmembrati sau vaporizati de explozii.
Este chiar pacat sa joci FEAR pe un system care sa nu-l exploateze la maxim. Din experienta spun ca diferentele intre un Ti4200 (1024 cu detalii spre minim) si un Galaxy 7300GT (1024 cu detalii la maxim si AA 2x) sunt semnificative.
La capitolul armament, jocul nu permite decat 3 arme simultan, si toate cele 3 tipuri de grenade (explosive, proximity, remote). Insa spre deosebire de alte jocuri, armele au aproximativ aceeasi putere. Putem sa alegem intre Rakow Pistol (poate fi folosit si in mod dual, cate unul in fiecare mana), Sumak SMG, Rakow Assault Rifle, Vollmer Combat Shotgun, Andra MultiRocket Launcher, Baksha Rifle (sniper), Armacham Penetrator (nail gun), Armacham Particle Weapon (plasma gun, seamana izbitor cu Railgun-ul din Quake 3) si Obregon Repeating Cannon. Toate armele au un melee atac si zoom, insa sniper-e adevarate sunt doar Baksha si Plasmagun-ul. Ca mi-a mai placut la armele din FEAR este reculul, care este continuu si aleator. Adica, spre deosebire de alte jocuri (CS), unde tre sa observi unde se duc gloantele si sa compensezi, aici tinta ti se modifica in continuu, si nu pe aceeasi directie, dand un efect foarte real.
Iar daca armele nu sunt de ajuns, atunci, ca luptator special, mai ai cateva avantaje. Primul ar fi cresterea HP-urilor. De-a lungul jocului gasesti o serie de siringi care folosite cresc permanent viata cu 5 HP, pana la un maxim de 199. In al doilea rand, gasesti in joc un al doilea tip de siringi care intensifica reflexele. Acest lucru este redat printr-un slow motion, similar cu bullet time-ul din Max Payne.
Acum despre AI. Inamicii sunt extreme de inteligenti. Trag foarte bine, si se comporta foarte uman: discuta intre ei, ataca in valuri, se retrag, se ascund scotand doar arma sa traga. Stiu sa arunce grenade, au aceleasi arme si sunt la fel de rezistenti ca si tine (100 HP si 100 AP). In afara de soldati normali, ne mai intalnim si cu o serie de roboti, soldati cu armuri speciale, turete sau asasini stealth.
Dupa ce terminati singleplayer-ul, o sa descoperiti un multiplayer foarte variat si bine gandit. Acesta ofera modurile deathmatch, team deathmatch si capture the flag. Noutatea ar fi ca si in multiplayer jucatorul dispune de slow motion si de toate atuurile din FEAR. Si partea cea mai buna, este disponibil gratuit ca FEAR Combat, nefiind nevoie sa cumperi jocul pentru a folosi multiplayer-ul.
Un joc de exceptie, FEAR a primit pe 24 octombrie si un add-on, FEAR Extraction Point, care continua actiunea originala, insa nu aduce nimic nou in multiplayer.
Tip: FPS
Data lansarii: 17 octombrie 2005
Cerinte minime: Win 2000 / XP, 1.7 GHz CPU, 512 MB RAM, 5 GB pe HDD, 64 MB GeForce4 Ti sau ATI R9600, DirectX 9.0c, 16 bits Sound Card EAX2
Cerinte recomandate: Win 2000 / XP, 3 GHz CPU, 1 GB RAM, 5GB pe HDD, 256 MB ATI R9800Pro (pixel shader 2.0), DirectX 9.0c, 16 bits Sound Card EAX2
Rating: 9.5