Momentan, display-urile 3D comerciale au nevoie de ochelarii stereoscopici pentru a afisa cea de-a treia dimensiune. Exista tentative de a renunta la acesti ochelari, ca autostereoscopia de la Samsung, insa pretul este inca prea mare. Pentru ca se pierde rezolutie, iar tridimensionalitatea este obtinuta numai in zone fixe.
Dar acum vedem o alternativa, propusa de cercetatori de la Universitatea Nationala Chiao Tung din Taiwan. Aceasta foloseste o serie de microprisme, care orienteaza lumina pe directii predeterminate, separand dreapta de stanga. Si aceste prisme sunt atat de mici, inca mai multe pot fi atribuite fiecarui pixe, astfel trimitand aceeasi imagine 3D mai multor spectatori.
Noua tehnologie mentine rezolutia nativa a monitorului, pentru ca elimina efectul de pixelizare prezent la autostereoscopie. Si nu mai are rost sa vorbim nici despre latente sau efecte de ceata. Insa tridimensionalitatea este atinsa tot in zone bine stabilite. Doar ca aceste zone sunt in numar mult mai mare. 11 prisme per pixel asigura viziunea 3D pentru 100 de persoane.
Pentru ca este o tehnologie complet noua, nu putem anticipa cand, sau mai corect daca va ajunge pe piata. Ramane de vazut.
Sincer nu stiu ce sa cred cu tehnologia asta 3D. Nu strica ochii? Am gasit pe net o groaza de chestii 3D aici http://www.smartbuy.ro/aparatura-si-accesorii-3d.html si aici http://www.google.ro/images?hl=ro&q=aparatura%203d&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1280&bih=589 si peste tot, dar nu stiu cat de buna este. sincer nu am incercat nimic 3D, dar nu stiu daca mi-ar placea….