Îmi asum în totalitate ceea ce voi scrie mai jos. Cu toate acestea, aveți tot dreptul din lume să nu fiți de acord cu mine și să mă combateți cu fapte, cifre și date concrete, nu cu sentimente.
Văd tot mai des știri precum aceasta prin feed-ul de la Google și îmi vine extrem de greu să înțeleg cum gândesc oamenii aceia. Bine, nu neg că printre ei se află daci liberi, cetățeni suverani sau analfabeți funcționali, dar tot e greu de înțeles comportamentul cuiva care blochează pompa ca eu să nu pot alimenta, pentru ca el să își exprime o frustrare.
Spun asta pentru că Europa Liberă a explicat destul de clar aici că marele câștigător de pe urma scumpirilor la pompă este statul, prin impozite și accize. Iar protestul, dacă ar trebui ca el să existe, ar trebui să fie unul îndreptat împotriva guvernului. Doar că e mai greu să claxonezi sau să blochezi acolo traficul, că sunt jandarmi, polițiști și se lasă cu amenzi. Așa, mai bine este să blochezi benzinăria unuia care câștigă 10% din ce vinde și unde cetățeanul normal la cap nu se pune cu tine, că nu merită…
Ei bine, recunosc – am primit și eu de la cineva un îndemn la protest, că doar am două stații la mine în sat. I-am spus lui ce v-am scris aici: în afara faptului că enervezi lumea, efectul protestului este fix același cu cel al petițiilor online. Adică niciunul!!!
Pe de altă parte, ca opinia-mi să fie și mai nepopulară, consider că prețurile actuale nu vor mai scădea, cel puțin nu semnificativ și nu în perioada următoare. Și, pentru a nu crea panică sau proteste majore, statul și OPEC au aplicat tehnica cu broasca fiartă la foc încet cu noi.
Pentru cei care au destul timp la dispoziție, vă recomand filmulețul de mai jos (și eu l-am găsit la Zoso) care spune, mai pe larg și cu mai multe argumente, ce am scris eu mai sus:
PS: Sper că nu avem pe aici protestari de genul celor amintiți anterior… 🙂
Cristi, 95% sunt de acord cu tine.
Ce nu-mi place e că nu ai menționat nimic despre transport alternativ.
E totuși vară, putem merge pe jos sau cu bicicleta distanțe rezonabile, iar mașina să o folosim mai rar.
Explozia asta de prețuri de la carburant arată și cât de comozi suntem ca indivizi și cum nu dorim să ieșim din zona aia. Mai bine venim cu idei/planuri stupide care nu au logică analizate mai profund.
Și asta e una dintre laturile problemei și frustrarea unora: nu mai reușesc să își mențină un stil de viață cu care s-au obișnuit. Cunosc asemenea persoane care zici că sunt născute în mașini.
E trist ce se întâmplă la nivel global și local, dar e și mai trist că oamenii nu știu împotriva cui să se revolte și în ce mod.
Asa este. Doar ca ma refeream la masini personale. Insa e relevant ce spui tu!
Exact asta voiam să spun și eu.
Există variante de la metrou, tren, autobuze în oraș, microbuze între orașe, etc.
Ar fi un protest mai bun să refuzăm să alimentăm…cum ar fi ca jumătate de București sau jumătate de Suceava,Cluj sau Iași să renunțe pt 2 săptămâni la mașina personală și să folosească mojloacele de transport in comun…
Nu-mi place să merg cu toți nespălații și drogații din tramvai. Mi-e scârbă maxim de transportul în comun.
Prefer să stau de două ori mai mult în trafic cu mașină personală sau taxi decât să îndur așa ceva.
@Razvan – parerea ta nu este tocmai corect morala. Acei oameni fac parte din lumea in care traiesti si tu. Daca te inchizi la tine in masina ca intr-un glob de cristal – asta nu inseamna ca ei nu mai exista. Daca ai lua atitudine si ai face reclamatie sau ai anunta organele competente….Poate am trai cu totii intr-o lume mai buna. Dar e usor sa dai vina pe altii, iar schimbarea sa inceapa cu vecinu nu cu tine.
Iar ca fapt divers – eu merg cu tramvai si autobuze si nu am vazut astfel de „personaje” 🙂
Am facut un calcul: acum pana la mare dus intirs ma cista 600roni. Deabia astept august ca sa platesc 700.. sau sa renunt la biletele deja luate si sa ma duc la gârla in zăvoi
Poti merge cu trenul,
Romanul se va plange si la 50 lei / litru si va face proteste, dar la sfarsit se urca in masina si pleaca acasa tot pe banii lor.
Intradevar e stupid sa ii vezi cum blocheaza o pompa la peco – nu se gandesc ca daca tir-ul nu alimenteaza, nici lor nu le va ajunge mancarea in supermarket, sau ajunge si mai scumpa din cauza intarzierilor.
Sunt de acord cu tine.
Este vorba de manipulare. Protestele astea arata cat de usor poate fi manipulata populatia.
Oamenii cheltuie bani pe benzina (pe drumul pana la benzinarie si inapoi) ca sa protesteze ca e scumpa benzina. Acesti oameni sunt la mana propagandistilor si din pacate nu sunt putini.
Și eu sunt parțial de acord cu tine. Ceea ce ai omis sunt 2 aspecte:
1. Statul câștiga mai mult bani din TVA, accizele au acceasi valoare indiferent de prețul la pompa;
2. Daca urmărești graficul pretului barilului de petrol vs prețul la pompa din Romania observi că sunt similare doar pe creșteri;
Marii producatori de combustibil fac in perioada asta profituri record.
Pretul la pompa nu e in fuctie de pretul barilului, acum recupereaza ce au pierdut in timpul pandemiei.
Nu sunt total de acord cu acest articol. Guvernul poate sa umble la preturi si eventual asta o sa faca, dar pana atunci, protestele actuale la benzinarii pot avea efecte, nu sunt inutile si stupide. Scopul lor este ca sa alimenteze mai putina lume, odata cu scaderea cererii vor scadea si preturile.
Guvernul poate face multe. Inclusiv sa plafoneze prețurile, cum face taica Orbán. Problema e ce faci tu, cetățean.
De acord. Oamenii ar trebui să protesteze împotriva statului care le ia peste 50% din venituri prin taxe, impozit și accize.
Degeaba te iei de un privat care și el e jupuit de stat. Taxarea, mai ales în forma actuală e furt.
Ok. Protest sa fie. Dar unul civilizat care nu ma încurca pe mine
Cum te pot incurca? Doar nu alimentezi de 10 ori pe zi? Daca mergi mereu cu rezervorul gol, at te incurca, daca faci plinul cand mai ai 2-300 de km ai destul timp sa gasesti o benzinarie goala.
Fiecare protesteaza cum vrea, mai mult ei chiar cumpara combustibil, nu blocheaza benzinariile, perfect legal. De cei care pun de 30 de lei ce sa mai sounem?
Ca sa ma bag si eu in discutie, nu de alta da mai am ceva loc liber in frigider pentru carne, cred ca mare parte dintre cei care aleg sa protesteze asa sunt si ferm convinsi ca oculta ii urmareste si ca in vaccin au fost cipuri 5G.
Daca ai reduce la absurd modul asta de protest, ti-ai da seama ca si daca toti consumatorii particulari de pe lumea asta s-ar vorbi si ar protesta in acelasi timp, timp de cateva saptamani chiar, consumul nu ar scadea atat de mult incat sa influenteze lantul exploatare – rafinare- desfacere. Ca sa nu mai spunem ca si daca l-ar influenta, producatorii / vanzatorii au acumulat destul profit in ultimele luni incat sa inghita scaderea fara prea multe probleme …adica , ei rezista mai mult fara tine, decat rezisti tu fara ei .
Aud din alte parti si o gramada de pareri mai „elevate”. Sunt linia a doua a nucleului dur (prima linie fiind dacii care platesc cu monede) care urla ca statul …..ca taxe … ca miseii … ca saracii particulari nu ar vrea sa traga pielea de pe noi ….da statul ….
Hai sa facem un exercitiu de imaginatie …. statul micsoreaza taxele pentru combustibil. Asta se traduce pe termen mediu si lung in scaderea sumelor incasate de stat . Gaura respectiva poate fi a acoperita prin doua mari mecanisme : imprumuturi de pe piata internationala ( la dobanzi babane ca deh ) …care pana la urma cad tot in carca contribuabilului (practic se vor transforma in taxe indirecte) , sau taxare directa (introducere de noi taxe). Una peste alta, contribuabilul final (adica tu si eu si mare parte din voi) este futut (pe romaneste).
Buuuun … am scazut taxele , statul in gaura , tu cu mana bagata in buzunar de stat. Scade pretul la pompa pentru cateva saptamani …. Pentru ca ce sa vezi …. privatul, ala onest si fara dorinta de imbogatire , isi da seama ca daca oricum iti lua Ylei pe combustibili … si tu ii plateai …dece sa nu urce incet pretul de la X la Y ( hai sa ne aducem aminte cand s-a micsorat TVAul pt paine si etc … preturile au fost scazute 1-2 luni, dupa care au fost tot acolo …. nu de alta ..da la noi si daca ii seceta, si daca e supraproductie, pretul graului creste).
Asa ca .. pana una alta , zic ….fereasca Dzo sa micsoreze statul accizele si taxele pe combustibil .
Daca am vorbi de plafonare de pret ar fi cu totulu alta treaba …la fel de nerealista…
Hai sa discutam pe cifre pret baril petrol in 2014 104 dolari, pret baril petrol in 2022 120 dolari. Pret benzina 2014 5.3 ron, pret benzina 2022 8.7. Acum intrebarea este tehnologic in 2022 rafinarea petrolului este inapoiata comparativ cu 2013? Nu cred. Putem discuta de o cerere foarte mare si de aici preturile foarte mari. Dar lucrez in domentiu transportului de petrol produse petroliere de 10 ani, (transport naval) unde vorbim de cantitati. Pretul transportului produse finite petroliere naval este cam acelasi de acum 10 15 ani. Productia in luna octombrie 2014 era de 28,89 milioane baril petrol pe zi la nivel global, acum pe ultimele informati este de 100 milioane baril petrol pe zi. Si atunci ce sa intelegem? Guvernul Romaniei are cateva optiuni: sa plafoneze reduca taxele pentru combustibil gen tva si accize, si in acelasi timp sa verifice temeinic livratori de combustibil din Romania. Nu o data am avut discutia cu cei de la pompa „Eu intreb de ce combustibilul este in azi X suma de bani in condiitile in care pretul benzinei a scazut cu o zi inainte? Raspuns avem stocul vechi si din cauza asta pretul respectiv” Am fost multumit de raspuns, dar in alta ocazie am intrebat invers ” De ce sa scumpit benzia azi la pompa? Raspunsul primit a fost pai nu ati vazut azi ca sa scumpit benzina” Ce sa inteleg din raspunsurile astea ca stocurile la preturi mari la pompa se actualizeaza instant, cele la preturi mici se actualizeaza la cand se termina cele vechi? Plus ca daca vorbim de Romania, se mai pot face anumite modificari la necesitatea de petrol pentru tara, Italia Grecia, Germania au cerut si au primit deja accordul de a folosi iar incalzirea pe carbuni si exploatarea minelor pentru a nu depinde atat de petrol.
In concluzie sustin orice forma de protest civilizata legata de pretul carburantilor, si consider ca statul are de unde sa scada.
Discutam despre forme civilizate, ok? Iar costul de transport a crescut, de cand cu razboiul. Nu ca sunt eu ok sa platesc de ma usuc pe carburant
Germania a scos taxele pe moto/benzină.
Rezultatul? Următoarea zi tot a crescut cu 5-10%
De ce? De șmecheri..
Doar că nu mai merg bani la stat ci doar la companii, tadam. Clown world.
Orban? Îmi miroase a înțelegere cu Rusia..
Da bine la camere și pulimea
Eu unul cred ca orice semnal de alarma e binevenit. Si asta e protestul la pompe.
Am fost si eu bagat in ceva grup de protest pentru iasi, s-au stabilit niste reguli de bun simt, sa fie lasati cei ce au nevoie la pompa, sa nu existe distrugeri, etc si chiar parea ok. Ce s-a intamplat? Oamenii abia au ajuns la 2 statii, in rest au dat ture pe copou cu muzica la maxim, ceva melodie cu romania trezeste-te. Halal protest. Repetat 2 seri. Probabil si mai multe dar am iesit din grupul respectiv.
Una peste alta analizand la rece nu se va schimba nimic daca nu va fi luat parlamentul cu asalt. Ceea ce nu se va intampla ca romanul nu vrea sa deranjeze.
O miscare la nivel mondial ar fi binevenita, dar e extrem de greu de pus in practica. Sau un personaj ce sa traga un semnal. Ca pana la urma si eu am citit zeci de analize, dar in final tot nu reusesc sa ajung la preturile de azi. Petrolul e acelasi, nu e criza, nu s-a terminat, romania sa zicem inca mai are niste rezerve bune de muls, iar colac peste pupaza mai vine si Omv declarand profituri record. La fel ca toate companiile energetice. Si stai sa te gandesti… nu cumva creste pretul pentru sarac ca cativa sa isi dubleze veniturile? Ca prea ajunsese IT-ul pe primul loc, na poftim, acum e iar energia in top.
Si pentru cei cu electrice… azi e misto pe curent, dar cum ar fi poimaine sa inceapa sa se duca pretul spre cer, asa, de 4-5 ori. Ca e razboi, ca e luna plina. Ca asta e. Ca cam asa mi se pare ca e si cu petrolul. Stai ca nu vor arabii sa creasca productia, asta e, s-a dublat pretul. Ghinion. Bineinteles, am exagerat, dar u can see my point.
Protestele sunt bune. Doar astia care sunt rupti in turul pantalonilor nu protesteaza pt ca ei oricum nu au nimic de pierdut din moment ce sunt saraci. 🙂
Am aprobat comentariul doar pentru a vedea lumea ce ineptii scoti pe gura/tastatura…
orice protest e bine-venit. ideal ar fi la guvern, ca acolo se duc vreo 6 lei la fiecare litru, iar cu banii astia incasati pt modernizari drumuri oficial, nu fac nimic.
problema e ca „sefii la lume” vor sa ne sclavageasca extra in deceniile urmatoare pe motive eco. in loc sa potolim consumerismul de exemplu.
dar si noi suntem fraeri ca nu protestam cu sutele de mii la guverne zilnic. sau sa ne luam trotinete electrice sa le dam cu sec.
Si uite asa se intampla toate, pentru ca privatul este rapace, statul (cine o fi?) este hot si noi suntem floricele si nu ne implicam pentru ca ori suntem comozi ori avem o „scarba maxima”. Ar fi bine daca politicienii ar dezbate solutiile in loc sa se injure de ochii lumii. Si la fel de bine ar fi ca votul nostru sa fie insotit de proteste impotriva guvernului si implicari active in viata politica si comunitara (inclusiv mersul cu trenul si transportul in comun), Dar din pacate nu este mare deosebire intre noi si rusi. Stam la fel de bine in case si ne uitam la altii cum incearca sa faca ceva si comentam ca isi exprima „frustrarea”. Nu se va schimba nimic si smecheria, minciuna si hotia vor fi in continuare la putere iar adevarul cu capul spart.
Protestele de la benzinării sunt inutile și stupide PENTRU CEI CU VENITURI MARI. Cei cu venituri mici vor circula cu bus-ul, iar cei cu venituri peste medie vor circula cu masina, drumurile nu vor mai fi aglomerate..perfect pentru cei care isi permit sa plateasca 15-30 lei/litru (doctori, avocati, notari IT-ti, ..de exemplu cei care castiga > 3.000 € )
Altfel, TREBUIE sa avem o reactie vs scumpirile din ultima perioada (+cele care vor urma); politicienii trebuie sa caute solutii (de ex. plafonare pret combustibil, primii 40 L alimentati/luna/masina inmatriculata in Romania), trebuie „deranjati” si privatii (statiile Peco), protestele ii incurca putin, le afecteaza incasarile. Atat Guvernul cat si benzinarii sa observe ca prostimea se agita in „stup” si nu e bine pentru nimeni!
Majoritatea IT-istilor nu castiga 3k euro pe luna sau mai mult. Dar, fie. Legat de plafonare, as vrea doar sa fie clar ca directia guvernului Orban, atat timp cat e in UE, este una totalmente gresita, dar populista!