Apa este considerată, pe bună dreptate, un element primordial al vieții pe Terra. Cu toate acestea, nu m-am gândit vreodată că banalul pahar de apă pe care îl beau conține materie care este atât de veche…
Astronomii au descoperit că o parte din apa de pe Pământ ar putea fi anterioară apariției Soarelui. Aceștia au observat apă gazoasă în discul de formare a unei planete din jurul stelei în formare V883 Orionis, cu o compoziție chimică care se aseamănă foarte mult cu apa găsită în cometele din sistemul solar.
Este posibil ca comete similare să fi adus apă pe Pământul timpuriu. Observațiile lor – realizate cu ajutorul Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) din Chile – oferă o verigă lipsă, demonstrând că planetele locuibile pot moșteni o parte din apa lor în mare parte neschimbată din mediul interstelar. Discul din jurul planetei V883 Orionis, care se află la o distanță de aproximativ 1.300 de ani-lumină, conține de cel puțin 1.200 de ori mai multă apă decât cantitatea de apă din toate oceanele Pământului.
Astronomii au observat anterior apă în norii de gaz interstelar și în jurul stelelor tinere, precum și în cometele înghețate care ”umblă” în sistemul nostru solar. Cu toate acestea, nu a fost întotdeauna clar dacă este vorba de aceeași apă de-a lungul întregii călătorii sau dacă există un alt proces care creează apa pe comete într-o etapă ulterioară. „V883 Orionis este veriga lipsă”, spune John Tobin (National Radio Astronomy Observatory), conducătorul echipei. Descoperirile echipei sunt publicate în revista Nature.
Pentru a-și face descoperirea, echipa lui Tobin a profitat de o anomalie atomică rară. Majoritatea moleculelor de apă sunt formate din doi atomi de hidrogen și un atom de oxigen. Totuși, uneori, unul dintre atomii de hidrogen este înlocuit cu un atom de deuteriu – un izotop al hidrogenului care conține un neutron în nucleul său. Raportul dintre cele două varietăți de apă este o amprentă chimică importantă, deoarece se bazează pe condițiile în care s-au format.
Dacă cometele sunt principala sursă de apă de pe Pământ, atunci descoperirile echipei presupun faptul că cea mai mare parte a apei noastre este mai veche decât sistemul solar însuși. Cu toate acestea, rămâne neclar dacă cometele au jucat un rol atât de important, deoarece oceanele Pământului au un raport deuteriu/hidrogen mai mic în comparație cu apa observată în jurul lui V883 Orionis.
Tobin sugerează două posibile explicații. Fie temperaturile ridicate au scăzut acest raport în timp, fie corpurile care au livrat apa pe Pământ au avut un raport intrinsec mai mic dintotdeauna. Alte studii au arătat cu degetul spre asteroizi ca fiind principalul mecanism de livrare, cometele fiind responsabile pentru doar 1% din apa de pe Pământ.
Mă duc să îmi mai torn un pahar de H2O… 😛
Sursa: universetoday.com