Hitachi a anuntat lansarea a doua game de HDD-uri cu capacitati de stocare intre 250 GB si 1 TB si care au doar un singur platan la interior. Acestea se numesc 7K1000.D si 5K1000.B si se deosebesc prin viteza de rotatie si consumul de energie.
7K1000.D este mai rapid si mai performant atingand pana la 7200 rpm. Totusi, Hitachi promite ca si acesta e cu pana la 15% mai eficient in idle decat un HDD normal. 5K1000.B va avea o viteza maxima de rotatie de 5400 rpm dar va fi cu pana la 23% mai eficient in idle decat un HDD normal.
Atat 7K1000.D cat si 5K1000.B au interfata SATA 6 Gbps si 32 MB buffer. Primul model va putea atinge viteze de transfer de pana la 227 MB/s iar al doilea de pana la 180 MB/s. Standardul de implementare e de 3.5 inch.
227MB/s???!!!
da viteza medie? ca nu cred ca se duce cu 227
Nu uita că aici este vorba de SATA 3, deci e firesc să vedem rate mai mari de transfer. Dar probabil media va fi undeva între 150-180 MB/s. Destul de bine pentru un HDD. Abia aştept să apară primele teste şi preţurile.
Nice. Pacat ca vor disparea insa in oferta WD. Iar vitezele respective presupun ca sunt viteze de transfer sustinute (nu simple burst-uri).
@Nicu din păcate la HDD nu faptul că interfața e xyz ajută așa mult se obțin rate așa mari de transfer. Ci mai ales o densitate mare de bitisori pe platan.
Clar că densitatea datelor e foarte importantă, dar contează şi interfaţa. Viteza maximă pentru SATA 2 este de 300 MB/s, iar 227 MB/s e cam la 75% din posibilităţile SATA 2, indiferent că este o viteză spontană sau susţinută.
Ideea e că-i mai uşor să foloseşti o interfaţă care suportă nativ o viteză de două ori mai mare decât să te străduieşti să lucrezi atât de eficient cu controllerele SATA 2 încât să saturezi cei 75%. Probabil cu unele controllere SATA 2 (plăci de bază mai ieftine) HDD-ul n-ar fi atins viteza aia şi consumatorii ar fi reclamat o problemă cu HDD-ul mai degrabă decât cu placa de bază. 😛
si atunci de ce ssd se aproopie de 600 pe sata3? doar de hdd tine zic eu.
Nici SSD-urile nu au viteze constante, deci vitezele alea sunt doar maximele specificate de producător. Dar pentru SSD-uri oricum e mai uşor să atingă viteze mari, iar dacă producătorii vor să facă SSD-uri de mare viteză sunt obligaţi să facă tot ce le stă în putere să bage şi un controller suficient de bun încât să lucreze eficient cu cel de pe placa de bază.
Oricum, sunt SSD-uri care depăşesc 1 GB/s, iar astea nu mai pot fi puse pe SATA 3. Mă refer la RevoDrive de pe PCI Express.
SATA 3 este în prezent depăşit pentru SSD-uri şi vom vedea cu siguranţă o perioadă de stagnare în ceea ce priveşte vitezele, timp în care putem spera să se mai maturizeze SSD-urile.
Dar ca să revin la HDD-uri… aici încă nu există o concurenţă mare la produsele SATA de mare viteză. De-asta n-o să se obosească producătorii prea curând să stoarcă toată performanţa din interfaţa asta şi vor alege calea mai uşoară. Eu aşa cred.