Intre 1999 si 2006, principalii producatori de panel-uri LCD, Samsung, LG, Sharp, Hitachi, HannStar, Chimei Innolux si AU Optronics, s-au inteles pentru a tine artificial preturile acestor produse mai sus, spre a-si maximiza castigurile si a crea un cartel in domeniu. Insa au fost descoperiti, si pedepsiti.
Pana in prezent, pe langa faptul ca nu au mai avut dreptul sa-si hotarasca singuri preturile panel-urilor o buna perioada de timp, au si platit amenzi in total de 890 milioane $. Dar acum Samsung, Sharp, Hitachi, HannStar si Chimei au scapat in sfarsit de aceasta problema. Si pentru inchiderea procesului au acceptat sa mai dea alte 553 milioane $.
Din aceasta suma, Samsung a platit 240 milioane $, avand cele mai mari vanzari si realizand astfel cel mai important prejudiciu. Lor le-a urmat Sharp, cu 115.5 milioane $, Chimei cu 110.3 milioane $, Hitachi cu 39 milioane $ si HannStar cu numai 25.7 milioane $. Companiile Chunghwa Picture Tubes si Epson au fost si ele implicate in aceasta disputa legala, si au contribuit cu 5.3 si respectiv 2.9 milioane $.
LG si AU Optronics nu au participat la intelegere si inca se judeca, sperand intr-un rezultat mai bun.
Oricum panelurile au inceput sa fie din ce in ce mai slabe calitativ, din acest motiv probabil ca au mai scazut si preturile la monitoare / tv-uri.
Bun, stiind astea e clar ca nu doar la LCD-uri s-au stabilit preturi artificial.
Probabilitatea sa se mai fi intamplat si la alte componente e mare.
Eu cred ca pentru majoritatea produselor si companiilor exista intelegeri de acest fel doar ca n-au fost descoperiti
superb, dar pe mine direct acuma nu ma mai incat nimic, banii pe amenzii nu vin la mine in 0.00000000001% sa zic ca am platit mai putin. tot ma uscat de bani cand am cumparat monitorul. DOAR poate pe viitor sunt potolite preturile exorbitante desi pt un produs klumea tot sunt preturi piperate zic eu
Extraordinar, eventual dacă se aibă grija ca și produsele să aibă o viață mai lungă ar fi și mai bine.
Deja multe produse IT devin dince în ec mai firave. CD-ROM-ul de acum 10 ani încă mia merge și afost folosit furibund, iar dvd-rom-ul cu lightscribe & stuff dacă a rezistat 2 ani, folosit ocazional.
Interesant că producătorii au luat bani, entitatea reglementatoare le-a luat amenda, iar consumatorii au rămas păgubiţi. Oare reglementatorul n-a aşteptat în linişte şi pace să ia proporţii profiturile cartelului ca să poată câştiga mai mult de pe urma amenzii? Că 1999-2006 e un interval mare de timp, în care se pot „îngropa” diverse urme legate de înţelegeri mai mult sau mai puţin tacite între producătorii de LCD-uri. Deci ce mi-e cartelul, ce mi-e „amendatorul”… Şmecheri cu toţii.
Dar de ce apare sigla 3LED la articol? Că asta-i tehnologia folosită în diverse proiectoare de nouă generaţie – n-are legătură cu LCD-urile din discuţia de faţă.
*adică 3LCD
Este o simpla sigla din baza de date.
Bine, dar chiar nu-i relevantă poza… 😛
Important ar fi sa nu scoata din productie anumite ecrane cum ar fi 15,4″ si 16.0″.