Au trecut aproximativ doua saptamani de cand nVidia a lansat, dupa cateva amanari, placa video dual GPU GeForce Titan Z. Aceasta reunea doua GPU-uri Kepler GK110 complet functionale, insa cu frecvente ceva mai mici, la un pret exorbitant, de 3000 $. Iar la o asa placa si un asa pret, faptul ca nVidia nu a furnizat mostre de testat ne-a facut sa ne gandim la adevarul crunt.
Adevar confirmat acum de cele doua review-uri facute pe cont propriu de PCPerspective si HardwareInfo. Ca GeForce Titan Z nu aduce nici macar performante egale cu ale concurentei directe, AMD Radeon R9 290X2, sau GeForce GTX 780 Ti / GTX Titan Black in SLI, concurenta mult mai ieftina. Adevar intre altele usor de intuit numai uitandu-ne la frecvente.
Asa ca, dupa ce Titan Z a fost cea mai rapida placa video pentru jocuri, sau mai bine zis ar fi trebuit sa fie, nVidia a hotarat sa o reprezinte ca o placa GPGPU, ce exceleaza in calcule cu precizie dubla. Intr-un fel similar primului Titan. Numai ca aceasta noua placa video nu mai detine dublul rol si de cea mai rapida solutie gaming. Iar pretul exorbitant ne face sa ne gandim la orice altceva… Nothing to see here, move on.
„Asa ca, dupa ce Titan Z a fost cea mai rapida placa video pentru jocuri, sau mai bine zis ar fi trebuit sa fie, nVidia a hotarat sa o reprezinte ca o placa GPGPU,”
Nu, asta a fost de la bun inceput, dar a fost prea greu de inteles pana nu s-a scris negru pe alb de nVidia, specificatiile depaseau de multi si habar nu aveau cu ce se mananca DP-ul.
3000$ pentru jocuri? Clar nu, ai R9 295X2 acolo.
3000$ pentru editari? Absolut,avand in vedere ca ai 2.7tflops in DP fata de 1.4tflonps cat ofera o K40M, rivala Tesla, care costa aproape dublu.
@George
[…]Nu, asta a fost de la bun inceput, dar a fost prea greu de inteles pana nu s-a scris negru pe alb de nVidia, specificatiile depaseau de multi si habar nu aveau cu ce se mananca DP-ul.[…]
Se vede ca esti fanboy Nvidia, tigaia asta de placa video a fost facuta de la inceput ptr jocuri, numai ca AMD-ul a facut un 295X2 care matura pe jos cu ea.
Nvidia acum incearca sa se salveze cu DP, insa daca era asa ce naiba cauta in segmentul Gaming.
Si nu inteleg dc celelalte placi din seria TITAN sunt pentru gaming si asta nu. Singura explicatie este ca nu le-au iesit planurile si acum o dau din Fanta -n Cola.
Cum ziceam, a fost si inca prea greu sa intelegeti ce inseamna de fapt deviza Titan pentru nVidia. Nici nu ma mir, daca aveti doar jocuri in cap.
In fine, nu ma obosesc sa mai explic, am specificat clar mai sus care-i treaba: vrei jocuri, iei 295X2`ul, ca nu te opreste nimeni. Ai nevoie de performanta DP si nu tii la memoria ECC, atunci ai Titan-Z, la jumatate din pretul unei K40M si cu ~1tflops in DP in plus.
Asa ca Marius, nu stiu care-i fanul intre noi.
Nu tin partea nimanui, motiv pentru care am zis ce am spus mai sus. Titan si TitanZ nu sunt destinate muritorului de rand, ca noi. Le vor cumpara cei care chiar au ce face cu ele.
PS: Nu sunt singurul „nebun” din pacate:
http://www.pcper.com/reviews/Graphics-Cards/NVIDIA-GeForce-GTX-TITAN-Z-Review/3DMark-Power-Sound-and-Conclusions
Si citez scopul propriu zis:
„NVIDIA sees gaming as just a part of the Titan Z market and will point to the CUDA development as another outlet for this hardware. It’s true too – software developers that need a lot of CUDA processing capability will not find a more compact way to write and produce projects.”
Si citez, pentru doritorii de jocuri:
„For users that wish to stay inside the NVIDIA ecosystem but want the performance of the graphics combinations tested here, the pair of GeForce GTX 780 Ti cards are much better option.” Sau bineinteles, una bucata 295X2, ca asta-i doar pentru jocuri.
Titan-Z nu a fost si nu s-a dorit niciodata o rivala pentru 295X2, ci o placa video mixta, capabila atat de jocuri, cat si de lucru profesional. Ca lansarea a fost amanata ca sa se mai traga putin de ea pentru a echivala 295X2`ul in jocuri, e adevarat si aici nu neg nimic. Dar trebuie sa tii cont de DP, rivala in sine pentru 295X2 ar fi o GTX 790, despre care nu stim nimic, practic 2 x GTX 780 Ti pe acelasi PCB si fara DP.
Subiect inchis, zic eu.
Cred ca-i destul de clar unde tintesc TItan-urile. Daca vrei sa intelegi, ok, daca nu vrei, iar ok, si asa probabil niciun citior de pe aici nu-si permite asa ceva si mai ales, nu ar avea ce face cu asa ceva.
Nu sunt userul Marius care a comentat mai sus, dar ce spui tu se regaseste doar in povesti: „ci o placa video mixta, capabila atat de jocuri, cat si de lucru profesional”. Visezi ca sa te duci la munca si sa te joci? Ce companie crezi ca te lasa ca sa incingi hardware de cateva mii de $/Euro ca sa te joci tu ca angajat, sau crezi ca poti fi freelancer si sa ai acasa un asa pc?
Am zis eu ca le faci pe ambele in acelasi timp?
Sa refolmulez, poate procesati mai greu: 2.7 tflops in DP la 3000$.
Rivala K40M ofera cam 1.43tflops in DP la 6000$. Trage linia si vezi unde-ti da cu virgula, eu ma retrag ca n-are rost, nu stau acum sa explic filosofia chibritului cuiva care habar nu are ce inseamna asta.
@George
[…]Sa refolmulez, poate procesati mai greu: 2.7 tflops in DP la 3000$.
Rivala K40M ofera cam 1.43tflops in DP la 6000$.[…]
Un Bugatti are 1001 CP si un Camion 500, totusi camionul poate trage lejer 20T.
Ce nu intelegi se refera la domeniul de utilizare al celor doua placi video.
Procesam noi mai greu, dar totusi procesam. Seria Tesla de la nVidia este total diferita de cea Titan. Tie ti-a sarit in ochi puterea de procesare si pretul si ai crezut ca le stii deja pe toate. In primul rand placile Telsa sunt proiectate pentru o scalare ridicata in sisteme tip cluster si face fata cu brio rularii in regim de server (24/7). In al doilea rand vine la pachet cu tehnologii extra:
„NVIDIA GPUDirect RDMA for InfiniBand performance;
Hyper-Q for MPI (Hyper-Q for CUDA Streams is supported on GeForce GTX TITAN);
ECC protection for all internal and external registers and memories
Supported tools for GPU and cluster management, such as Bright Computing, Ganglia.”
Toate astea costa 6000$ si merita
Titan Z e o placa desktop high end ce aduce nivelul de performanta la zi si inglobeaza doua GPU-uri, nimic mai mult. Nu merita 3000$.
@George daca ai nevoie de performanta DP si tii la memoria ECC ai si varianta FirePro W1000 care se gaseste la 2000$ si are 16gb vram relali nu 2x6gb vram ca fabulosul Titan Z.
Titan Z este o placa grafica pt. jocuri, cei de la nvidia au fost foarte clari cu privire la acest aspect cand au lansat placa deci concureaza si cu 295×2 degeaba incerci sa explici chestii pe care sincer nici tu nu le stii.
Datul cu parerea este un sport national se pare dar doar asta este, nu confunda parerea ta cu realitatea.
Si inca ceva la 2000$ ai SLI de Titan Black care iti va oferi mai mult de 2.7 tflops. Chestia asta de ce nu iei in calcul??
Titan Z este un fail, clar.
[…] Ca GeForce Titan Z nu aduce nici macar performante egale cu ale concurentei directe, AMD Radeon R9 290X2, […]
Hai, unde sunteti ‘verziilor’, na, eu cand v-am zis, voi batman!
Nu numai ca isi bate joc de ea per-total, dar o ia si la price-per-performance cam de … 2x.
FAIL.
Nothing to see here, move {ALONG}
HAHAHA :))) de rasul lumii, asa le trebuie, astia de la nVidia se cred prea aroganti si prea tin la pret (aka Intel: nou procesor=nou socket=alta placa de baza= alti bani aruncati pt. ~10-15% performanta; toate astea odata la un an sau poate mai putin), foarte bine ca au castigat cei de la AMD pe partea de GPU, de data asta. Ce „mure” le-o dat AMD-ul! :))))))
de cand a iesit gtx 780 nici o placa titan nu mai e pentru jocuri.
Maxim =)))))))) Titanurile sunt chipurile profi stricate rebranduite si etichetate ca atare cu un ubernume ca toti prostii cu bani sa le cumpere si sa le foloseasca in gaming si ocazional in randari and shit…
Ce au facut verzii cu seria 6 si 7 a fost marketing la sange si lansari + pozitionari ale placilor cu pipeta, foarte inteligent pentru ca au scos profit maxim…
Maimutele de la AMD stau stau cu degetele in fund … sunt satul de „monopol”.
@ Bo$$
Mai sa stii ca asa e, foarte bine punctuat;
Cu totul ca ma doare ‘gramatica’ ta….