Se pare ca celor de la AMD le plac foarte mult lansarile. Atat de mult, incat introduc acelasi produs de cat mai multe ori. Si daca redenumirile nu mai erau demult o practica secreta, GPU-uri ca Pitcairn fiind introduse si de trei ori, acum si inainte de disponibilitatea efectiva avem parte de mai multe lansari ale aceluias produs.
Cum ar fi Radeon R9 Nano. Aceasta placa video era asteptata azi, 27 august 2015. Insa in loc de o lansare completa, sau macar de una pe hartie (cand magazinele nu primesc inca stocuri), AMD a preferat acum o simpla dezvaluire. Adica a prezentat specificatiile placii, fara sa avem parte de produsul efectiv, sau macar de teste si review-uri. Doar o prezentare si promisiuni.
Pe scurt R9 Nano, una dintre cele mai asteptate placi video ale momentului, va mai intarzia pana la data de 10 septembrie 2015. Atunci o vom vedea, atat pe rafturi cat si pe Internet. Ea este realizata in jurul unui GPU Fiji complet functional (8.9 miliarde de tranzistori, 596 mm2, 28 nm la TSMC, GCN 1.2), cu tot cu interposer si HBM, ca la Fury X.
Adica are 4096 Stream Processors, 64 ROP-uri, 256 unitati de texturare si 64 unitati computationale. Si o frecventa maxima de 1000 MHz. Cat timp poate fi mentinuta insa aceasta frecventa, pentru a tine placa intr-un TDP de numai 175 W, este un mister, si va trebui sa asteptam review-urile pentru a ne da seama cat de jos coboara in restul timpului.
GPU-ul are la dispozitie cei 4 GB HBM la 1000 MHz pe 4096 bits. Totul intr-un ambalaj extrem de redus. Pentru ca Radeon R9 Nano are un PCB de numai 6″ lungime (152 mm), dar ocupa doua slot-uri. Pentru ca vorbim despre o placa de 175 W, alimentarea electrica a fost redusa la 4 faze, iar curentul este adus de un singur conector suplimentar de opt pini.
Racirea este asigurata de un cooler cu camera de vapori, heatpipes si un singur ventilator. Iar ca si iesiri avem un HDMI si trei DP. Placa este capabila sa dezvolte o putere de procesare de 8.19 TFLOPS. Pana acum lucrurile suna destul de bine. Insa la final vine si pretul: 650 $. Adica cat costa si Fury X si GeForce GTX 980 Ti. Neasteptat de mult!
AMD se lauda ca R9 Nano este peste GeForce GTX 980, si are un avantaj de 30% fata de GTX 970. Dar daca este adevarat sau nu vom vedea peste doua saptamani abia…
Din pacate, cred ca o sa ajungem iarasi la cheremul nVidia, asta daca nu am ajuns deja.