O veste buna pentru cei care sunt interesati sa isi cumpere o masina electrica. In Monitorul Oficial au aparut noi reguli in ceea ce priveste achizitionarea unei masini electrice sau plug-in hybrid.
Este destul de simplu. Daca vrei sa iti cumperi o masina full electrica, precum Renault Zoe, pe care l-am testat si noi AICI, sau o Tesla, statul iti ofera 20.000 de lei. Insa pentru o masina hybrida o sa primesti 5000 de lei, regula fiind sa genereze o cantitate de CO2 sub 50g/km.
Tichetul era de 12.000 de lei in trecut si putea fi primit doar dupa ce cumparai masina. Acum nu mai este obligatoriu sa o cumperi pentru ca poti primi tichetul inainte. Insa tichetul pentru masinile hybride se acorda doar dupa cumpararea acestora.
„În vederea stimulării achiziționării de vehicule nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice care achizitionează autovehicule pur electrice sau autovehicule noi electrice hibride, aparținând categoriilor de folosință M1 și N1, astfel cum sunt acestea definite în RNTR 2, beneficiază de un tichet, pentru fiecare autovehicul achiziționat, denumit în continuare ecotichet”
Mai multe INFORMATII gasiti AICI.
Si ar mai trebui inca ceva facut. Daca ai masina electrica sa fie instalata o priza doar pentru ea care sa contorizeze si sa platesti mai putin pentru 1 kW. Pe ideea ca daca incarci o masina electrica zilnic, ai consuma o groaza!
o mega groaza cheltuiesc cei cu rezervoare. 🙂
Stai cum adica „ITI OFERA” 20000 lei ?
Adica…. gratis ?
Sau credit, ce… ?
Cum adica iti ofera gratis? Nu, dai 30.000 si iti da 20.000. 😀
Da, e voucher, Silvere
Banii provin din taxa de mediu, care este destul de maricica la masinile poluante, asa ca au de unde.
Din nou nimeni nu ia in considerare ca bateriile uzate polueaza f mult.
Chiar si proceseleul de fabricare si reciclare polueaza mediul
unde polueaza? fum de diesel cancerigen inspiri zilnic, dar baterii cand si unde le „inspiri”?
cam mic stimulul statului, sa-l dubleze macar.
Bateriile alea se produc din ceva, pe niște linii de producție. Materia primă pentru baterii se obține prin forare, sinteză chimică, arderi și altele. Iar bateriile uzate trebuie reciclate ca să nu polueze mediul și asta implică alte costuri și procedee industriale. Deci chiar dacă mașina nu are emisii de carbon prin arderea comustibilului fosil, nu se poate vorbi de ceva 100% ecologic.
Totuși, și combustibilul se produce poluând, deci ca să vedem în ce măsură e ecologică o mașină electrică trebuie luate în calcul toate detaliile de producție, utilizare și scoatere din uz a pieselor auto.
Cert e că înlocuind motoarele cu ardere cu cele electrice vom avea un aer mai curat în mod special în marile aglomerări de trafic. În rest… depinde de diferențele de poluare între producția celor două surse de alimentare pentru mașini.