La inceputul lunii primele informatii despre un standard de placa video externa pentru notebook-uri de la AMD incepeau sa apara. Acum avem parte de dezvaluirea oficiala a acestei tehnologii, realizata in colaborare cu Razer si in mod neasteptat Intel. Ea a fost botezata XConnect, si are nevoie de conectivitatea Thunderbolt 3.
Aceasta confera ce e mai bun din doua lumi: portabilitatea notebook-ului si performanta desktop-ului. Este suportata in premiera la nivel de driver de Crimson Edition 16.3, si bineinteles este complementara unei placi video AMD. Pentru ca, desi fizic si modelele nVidia s-ar potrivi la fel de bine, ele nu recunosc software noua tehnologie. Dar nimeni nu impiedica programatorii de la nVidia sa introduca la nivelul driver-elor proprii suport pentru XConnect.
Insa revenind la AMD, acestia au reusit sa realizeze prima placa video externa plug and play, care poate fi conectata si deconectata in orice moment, fara a opri sistemul, fara a-i da macar un restart. Aceasta performanta a fost intermediata de Thunderbolt 3, conectivitate care in acelasi timp ofera o latime de banda suficienta de 40 Gb/sec (cat un slot PCI-E 3.0 4x) si are un format prietenos USB-C.
Prin Thunderbolt 3 placa video externa se conecteaza la sistem, si preia sarcinile grafice. Dar in acelasi timp placa video are iesirile sale, putandu-se lega la un monitor extern, sau putand reda totul inapoi prin Thunderbolt la ecranul laptop-ului. De carcasa pentru placa video externa s-a ocupat pentru moment Razer, prototipul fiind dezvaluit la CES 2016. Insa in lunile urmatoare probabil mult mai multi producatori vor lansa modele propri.
Momentan sunt considerate compatibile placile video Radeon R9 280 si R9 290, toata seria R300 si varful de gama Fury. Plus viitoarele placi video de la AMD, cu arhitectura Polaris, cu conditia sa aiba un TDP de maxim 375 W. Deci placa poate fi oricand schimbata de utilizator, ca la un desktop. Iar ca sa functioneze XConnect sunt necesare driver-ele grafice, un port Thunderbolt 3 si cablul aferent, Windows 10 build 10586, Thunderbolt firmware v.16 si extensii ACPI in bios. Si un singur laptop indeplineste acum aceste conditii, Razer Blade Stealth. Dar vor urma multe altele.
Ideea mi se pare grozava. Sunt curios la ce pret ar ajunge un sistem din asta. Ma gandesc ca momentan laptopul e destul de scump, la fel si rack-ul penttru placa video. Dar imi place.
deci practic vom folosi asa ceva peste cativa ani si cu ceva bani de cheltuiala.
in poza pare un desktop sau..o valiza. :/
naiv, credeam ca in cateva luni as putea da cateva sute de lei pe o placa de-asta video si s-o conectez la usb3.
Genial! Cu toate ca erau metode de conectare a unei placi externe pe unele modele de laptop AMD vine cu ceva solid si functional. Presimt si sper ca AMD v-a reuși să recupereze terenul pierdut in fata NVidia.
Din pacate tehnologia asta pare moarta din fasa. Fury X de exemplu satureaza deja 4 lanes iar odata cu generatia noua vor fi si mai multe placi care se vor dovedi overkill pentru T3. Avem astfel o tehnologie orientata catre high end (costurile sigur nu vor fi mici) care functioneaza doar cu placi middle end… Probabil va fi mai ieftin sa iei laptopul cu o placa video la fel de capabila din fabrica si posibilitatea de uprade la fel de limitata.
Nu neaparat. Tot ce ai nevoie din punct de vedere fizic e T3 si nebunelile de prin BIOS. Se presupune ca va fi un laptop micut, usor, construit sanatos, cu autonomie buna, la care vei putea conecta o placa video externa daca vrei sa te joci. In rest, ramane un ultraportabil, ca oricum iese din discutie joaca pe baterie in deplasari.
Deci am făcut trecerea de la Desktop la Laptop și acuma înapoi la Desktop converting laptop-urile înapoi în desktop-uri.
in sfarsit apare oficial in masa , nu mai trebuie sa facem modificari