In urma cu cateva zile, mai exact pe 6 august, a fost celebrata prima pagina web din lume. Primul website, descrierea lui Tim Berners Lee despre proiectul „World Wide Web”, a fost facut public acum 25 de ani pe 6 august, 1991.
Lansarea nu a fost una spectaculoasa, Berners-Lee a anuntat proiectul pe un grup Usenet si nu a durat mult pana cand noi utilizatori au vizitat site-ul. In orice caz, lansarea a reprezentat startul web-ului ca o ustensila disponibila tuturor.
Cu toate acestea, nu a fost nicio graba in dezvoltarea acestei idei. Marele salt catre normal s-a facut in 1993, cand NCSA a lansat primul browser popular, Mosaic si CERN a ajutat facand software-ul web-ului gratuit si accesibil oricui. Abordarea originala a lui Berners-Lee a fost tratata mai multe ca pe o platforma pentru colaborare academica decat ca pe o revolutie. Astfel, evenimentele din 1991 au fost inceputul schimbarii in comunicare.
Superba istorie!
Da, superba istorie, totul a fost ok pana la aparitia retelelor facebook, instagra sau alte chestii comerciale similare. Eu unul sunt de parere ca a scazut destul de mult gradul de inteligenta al oamenilor odata aparitia retelor mentionate si nu mai au dorinta de cunostere ale aspectelor tehnice, sau sa gandeasca independent; cam totul se rezuma la soft skills, selfie-uri, tag-uri, like-uri etc, dar asta e trebuie trebuie sa mergem mai departe, nothing lasts forever.
Cred ca mai degraba toate retelele astea au scos la iveala majoritatea persoanelor cu un grad scazut de educatie in primul rand, si poate si grad scazut de inteligenta. Aceste persoane existau si inainte dar depinde foarte mult in ce domeniu te invarti (academic vei vedea si interactiona cu mult mai putini indivizi de acest fel decat daca esti angajat la o firma care sa zicem colecteaza gunoiul). Dar pe retelele astea apare oricine si sunt sanse mari sa ii „intalnesti”.