Review-ul ăsta așteaptă în draft de vreo lună de zile. Motivul: Telefonul a ajuns destul de târziu la mine, undeva la sfârșitul lunii octombrie, și cum am ratat fluxul inițial de materiale din presa internațională, m-am gândit să redactez o recenzie detaliată în care să relatez comportamentul terminalului la câteva luni de la lansare, după aplicarea diverselor actualizări de performanță și stabilitate. Cei de la Telekom mi l-au oferit spre testare pe o perioadă de o lună de zile, timp în care l-am încărcat cu toate aplicațiile preferate și l-am utilizat ca și telefon personal.
Specificații iPhone 7 Plus:
- Ecran: IPS LCD cu diagonală de 5.5 inch și rezoluție de 1920 x 1080 pixeli (401 PPI) cu 3D Touch
- Chipset: Apple A10 Fusion cu procesor Quad-Core tactat la 2.34 Ghz (2 nuclee Hurricane + 2 nuclee Zephyr) și procesor grafic PowerVR Series7XT Plus
- RAM: 3 GB
- Stocare: 32/128/256 GB
- Cameră foto principală: dual 12 MP (f/1.8 și f/2.8) cu detecție de fază, stabilizare optică de imagine și quad-LED. Înregistrare video 4K@30 fps, 1080p@30/60/120 fps și 720p@240 fps.
- Cameră foto secundară: 7 MP și f/2.2. Înregistrare video 1080p@30 fps, 720p@240 fps
- Conectivitate: 4G LTE Cat9, Wi-Fi b/g/n/ac și Bluetooth 4.2 cu A2DP
- Acumulator: Li-Ion 2900 mAh
- Difuzoare: Stereo
- Sistem de operare: iOS 10
- Water resistant: da, certificat IP67
- Dimensiuni: 158.2 x 77.9 x 7.3 mm
- Greutate: 188 grame
O să fiu sincer cu voi: Ecosistemul Apple nu prea se potrivește stilului meu, așadar e foarte posibil ca părerile exprimate de-a lungul acestui articol să genereze unele controverse. Sunt legat de mai toate serviciile Google, iar integrarea acestora pe iOS este un pic cam defectuoasă din punctul meu de vedere. Sincronizarea contactelor mi-a scos peri albi, iar accesul foarte limitat la sistemul de fișiere mi-a cam dat peste cap unele activități. De asemenea, am fost dezamăgit și de nivelul de optimizare software. iOS-ul, în versiunea testată 10.1.1, are unele probleme de performanță, manifestate sub forma unor framedrop-uri destul de supărătoare. Chriss Pirillo, un cunoscut reviewer internațional, a scris mai multe pe acest subiect aici și aici.
Apple este o companie ce nu are nevoie de nici o introducere. Deciziile inspirate pe partea de design, sistemul de operare limitat, dar simplu și rapid în opinia unora, precum și investițiile colosale făcute în campanii de marketing au reușit să propulseze compania cu sediul în Cupertino pe locul 2 în topul producătorilor de smartphone-uri. Revenind la al nostru iPhone 7 Plus, aflați că vine într-un form factor de 5.5 inch și cu un design foarte asemănător cu cel al generației anterioare. Ce aduce nou față de iPhone 6s Plus? O construcție water resistant certificată IP67, o configurație dual camera, un buton home care acum nu mai este un buton în adevăratul sens al cuvântului, ci o suprafață capacitivă cu senzor de presiune, un procesor mai puternic – Apple A10 Fusion, 3 GB de memorie RAM, precum și două noi variante de culoare: Jet black și Matte black.
Bănuiesc că știți deja că s-a renunțat la bătrânul jack de 3.5 mm pentru căști în favoarea conectorului proprietar Lightning, deci nu o să insist foarte mult pe acest subiect. Această schimbare nu a reprezentat un impediment pentru mine și sunt convins că nu sunt singura persoană ce împarte aceeași părere. La urma urmei, căștile Bluetooth sunt foarte accesibile și aduc un beneficiu real în ceea ce privește confortul, însă pentru aceia dintre voi care nu vor să renunțe la jack-ul de căști, Apple include în pachetul terminalelor iPhone 7 și iPhone 7 Plus un adaptor Lightning – audio jack.
Dezamăgirea mea principală? Ecranul, atât din punct de vedere al tehnologiei utilizate, cât și din cel al rezoluției. Înainte de prezentarea noilor terminale, eram aproape convins că modelul de top cu diagonală de 5.5 inch va veni cu un display AMOLED la rezoluție QHD, dar se pare că m-am înșelat. Pe iPhone 7 Plus primim același ecran IPS LCD cu diagonală de 5.5 inch și rezoluție Full HD (401 PPI), cu foarte mici îmbunătățiri de calibrare și luminozitate. Acest lucru dovedește că Apple încă își permite să comită astfel de gafe și în continuare să vândă zeci de milioane de telefoane încă din primele săptămâni de lansare. Acum, cârcotașii probabil că vor zice că o densitate a pixelilor de peste 400 PPI este arhisuficientă pentru un smartphone, ceea ce e parțial adevărat, însă în cazul flagship-urilor situația e un pic diferită. Atunci când arunci 1000 Euro pe un smartphone vrei un display de foarte bună calitate, performanțe superioare, o cameră foto de top și, uneori, un design care să stârnească invidia prietenilor. Deși ultimele 3 caracteristici sunt în mare parte satisfăcute, nu pot spune același lucru despre display care, în opinia mea, este unul mediocru dacă ne raportăm la standardele actuale.
Construcție, design, ecran și sunet
Acum că v-am vorbit în mare despre iPhone 7 Plus și despre îmbunătățirile pe care le aduce față de predecesorul său, propun să trecem printr-o scurtă analiză a construcției și design-ului. Aici, nu sunt foarte multe de spus. Primim aceeași construcție din aluminiu seria 7000, cu foarte mici schimbări pe partea de design. Practic, dacă i-ai face doar o analiză frontală, ai crede că ai de-a face cu un iPhone 6/6s Plus.
Singurele diferențe în acest sunt date de benzile de antenă de pe partea din spate, care acum sunt mutate spre extremități, și de modulul dual camera, protejat de sticlă din safir. De asemenea, construcția este acum water resistant, cu certificare IP67. Asta înseamnă că telefonul poate rezista la contactul cu lichide și praf, putând fi scufundat în apă până la o adâncine de 1.5 metri timp de 30 minute. iPhone 7 Plus cântărește 188 grame, cu 4 grame mai puțin decât predecesorul său, și măsoară doar 7.3 mm grosime – niște valori de-a dreptul onorabile pentru un phablet.
La fel ca și taiwanezii de la HTC, Apple consideră că nu trebuie să aducă schimbări notabile de design spre a atrage simpatia utilizatorilor. Chiar și așa, la momentul actual, seria iPhone 7 înglobează unul dintre cele mai reușite concepte de design, peste majoritatea competitorilor săi. Este un pic cam alunecos pentru gustul meu, însă se simte excelent în mână și creează impresia de produs bine lucrat, cu mare atenție la detalii. Unitatea pe care am primit-o la review are, însă, unele mici probleme la îmbinări. Mai exact, în zona superioară, între ecran și body, există o porțiune foarte îngustă care, încă din primele zile de utilizare, s-a umplut cu tot felul de particule de praf și scame. Din câte am înțeles, această problemă este destul de răspândită în rândul posesilor de telefoane iPhone 7 Plus.
Trecând mai departe la ecran, aflați că acesta este de tip IPS LCD, măsoară 5.5 inch în diagonală și rulează la o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli, cu o densitate a pixelilor de 401 PPI – jenant aș spune pentru un smartphone lansat la sfârșit de 2016 ce se dorește a fi din liga premium. Din fericire, densitatea redusă a pixelilor este cam singura sa bilă neagră. În rest, avem parte de culori perfect calibrate, contrast excelent, cât pentru un IPS, și unghiuri foarte largi de vizualizare. Am fost plăcut impresionat și de luminozitatea ecranului care poate urca până la impresionanta valoare de 600 niți, acest lucru traducându-se într-o lizibilitate perfectă chiar și în bătaia razelor solare.
Alături de ecran, pe partea frontală, mai găsim difuzorul dedicat convorbirilor, camera foto secundară, cu rezoluție de 7 MP și apertură f/2.2, senzorii de luminozitate și proximitate, precum și butonul home, situat la bază. Ce e interesant e că acest buton nu mai este un buton în adevăratul sens al cuvântului, ci o zona capacitivă cu senzor de presiune care, în combinație cu motorașul complex de haptic feedback și difuzorul situat la bază, reușește să imite în proporție de cam 90% feedback-ul oferit de un buton fizic. Nu știm exact de ce Apple a mers pe o astfel de abordare, însă am două teorii, zic eu, plauzibile: 1. Spațiu economisit. 2. Butoanele fizice sunt mai predispuse defecțiunilor în timp, iar feedback-ul tinde să se înmoaie după vreun an – 2 de utilizare. Utilizând o implementare de acest fel nu doar că se obține o creștere substanțială a duratei de viață, ci și un feedback consistent la fiecare utilizare. În schimb, există o mică problemă: această zonă de contact are tendința să nu răspundă comenzilor dacă ai mâinile umede.
Scannner-ul de amprentă Touch ID parcă e ceva mai precis decât implementările anterioare, însă zona de contact limitată necesită o scanare efectuată ca la carte, în caz contrar te vei lovi foarte des de erori de autentificare. Rata de succes e undeva la 99%, cam pe aceeași linie cu Google Pixel și Huawei Mate 8, iar autentificarea se realizează de regulă cam în jumătate de secundă.
Dacă ați analizat specificațiile, probabil că ați văzut menționate difuzoarele stereo. Mulți ați crede că aceste două difuzoare sunt situate la bază, însă vă înselați. La fel ca și HTC 10, iPhone 7 Plus utilizează o configurație audio foarte ingenioasă, cu un difuzor la bază, în partea dreaptă a portului Lightning, și unul pe partea frontală, adică earpiece-ul. În combinație, aceste două difuzoare reușesc să livreze un sunet foarte echilibrat, cu tot ce trebuie: înalte, medii și joase bine pronunțate, la volum ridicat și fără distorsiuni deranjante. Aș îndrăzni să zic că este chiar cea mai bună implementare de difuzoare stereo montate vreodată pe un smartphone, cel puțin în termeni de calitate a sunetului, însă țineți cont că difuzorul de la bază poate fi acoperit cu ușurință atunci când telefonul este utilizat în modul landscape.
Că tot am ajuns să vorbim de sunet, Apple pune mare accent și pe calitatea audio livrată prin portul Lightning. Așa se face că avem parte de o audiție de excepție, similară cu cea oferită de liderul actual la acest capitol, HTC 10. Utilizând căștile incluse în pachet, obținem nu doar o dinamică foarte bună a sunetului, ci și un volum de audiție ridicat care va reuși să satisfacă chiar și cel mai mare fan de heavy metal. Apropo, dacă insiști să utilizezi căștile tale preferate cu jack, Apple oferă în pachet un dongle de conversie.
Problema principală rămâne, însă, conectorul proprietar Lightning. Gândiți-vă că în viitorul foarte apropiat majoritatea producătorilor de smartphone-uri vor renunța la jack-ul audio de 3.5 mm în favoarea standardului USB Type-C, iar de aici lucrurile vor lua o întorsătură nu foarte plăcută pentru consumatori. La fel cum este și cazul cablurilor de încărcare, utilizatorii vor fi nevoiți să achiziționeze căști separate pentru device-urile iOS și Android. Soluția ar putea fi dată de căștile Bluetooth, însă multe persoane sunt reticente în a adopta o astfel de soluție, cred eu din pricina faptului că și acestea necesită încărcarea bateriei la un anumit interval de timp.
O chestie care mi-a plăcut foarte mult până acum la iPhone-uri – feedback-ul butoanelor. Erau foarte clicky la apăsare. Pe iPhone 7 Plus, însă, butonul de power amplasat pe partea dreaptă, cât și butoanele de volum de pe partea stângă, au un feedback moale, nesatisfăcător. Din câte se pare, această problemă, dacă poate fi numită așa, este dată de garniturile de izolare și este destul de comună în rândul primului lot de telefoane intrate în fabricație.
Performanțe hardware
Ajungând la hardware, sub capota lui iPhone 7 Plus găsim un chipset Apple A10 Fusion, completat prin 3 GB de memorie RAM. Chipset-ul este compus dintr-un procesor Quad-Core (2 nuclee Hurricane (big) și 2 nuclee Zephyr (little) ce poate urca până la o frecvență de 2.3 Ghz și un procesor grafic PowerVR Series7XT Plus Hexa-Core. În teorie, față de generația anterioară, avem un spor de performanță de aproape 30% pe partea de procesare și de 50% în cazul GPU-ului, însă în scenarii obișnuite de utilizare, diferențele sunt de abia sesizabile și uneori chiar negative.
De ce negative? De vină ar putea fi noua arhitectură custom și modul în care versiunea actuală de iOS gestionează resursele sistemului. Pentru a economisi consumul de energie, Apple a ales ca majoritatea elementelor din UI să fie randate utilizând exclusiv nucleele din cluster-ul inferior Zephyr, iar rezultatul nu este deloc îmbucurător. Încă de la prima configurare, am văzut o groază de framedrop-uri la scroll și tranziții foarte agățate, aspecte pe care le consider destul de supărătoare pentru un device ce aproape atinge pragul de 1.000 Euro.
Nu mă înțelegeți greșit, telefonul se simte destul de snappy în activitățile de zi cu zi, mai ales la deschiderea aplicațiilor, însă faptul că nu reușește să mențină o experiență consistentă la 60 cadre pe secundă la o rezoluție de doar 1920 x 1080 pixeli mi se pare jenant. Problema se manifestă cel mai rău în meniul de multitasking și la invocarea acțiunilor 3D Touch, însă poate apărea în mod aleator și pe paginile principale, în meniul setări, dar și în mai toate aplicațiile terță parte.
Tranziția la noua arhitectură are însă un avantaj important: telefonul se menține la temperaturi acceptabile în mai toate scenariile de utilizare. Excepție fac jocurile care, în funcție de complexitate, pot duce la o creștere considerabilă a temperaturii terminalului, dar fără a ajunge la un prag critic. De asemenea, jocurile și aplicațiile grafice intensive se pare că au cel mai mare beneficiu de pe urma noii platforme hardware. Mai toate titlurile testate, inclusiv Dead Trigger 2, Real Racing 3, Need for Speed: No Limits și GTA: San-Andreas, rulează la un framerate constant de 60 cadre pe secundă și nu manifestă blocaje sau întârzieri de nici un fel.
Dacă facem abstracție de problemele de performanță înregistrate la nivel de UI, iPhone 7 Plus este unul dintre cele mai rapide smartphone-uri disponibile în acest moment pe piață. Aplicațiile se deschid prompt, web browsing-ul decurge excelent, iar pe partea de multitasking pare că se descurcă mult mai bine decât predecesorii săi, iPhone 6 Plus și iPhone 6s Plus.
Teste sintetice:
iPhone 7 Plus vine la bord cu un acumulator Li-Ion cu capacitate de 2900 mAh care, la prima vedere, poate părea ușor subdimensionat pentru un phablet modern. În ciuda acestui lucru, telefonul impresionează printr-o autonomie superioară, situată peste cea a competitorilor săi direcți. În medie, într-o utilizare mixtă 4G/Wi-Fi, am reușit să obțin cam 6-7 ore de utilizare continuă (screen on time) în web browsing, redactare de e-mail-uri, Youtube, chat etc. și aproape 48 ore de standby per ciclu de încărcare.
Dacă aceste rezultate nu vi se par satisfăcătoare, aflați că avem la dispoziție și un mod de economisire a energiei care se impune prin limitarea performanțelor sistemului și a unor elemente de conectivitate cât timp telefonul se află în standby. Din păcate, fast charging-ul nu a ajuns nici pe actuala generație de iPhone-uri. Utilizând încărcătorul din pachet cu ieșire de 5V la 1A, iPhone 7 Plus are nevoie de aproape 3 ore pentru o încărcare completă de la 0 la 100%.
Din totalul de 128 GB ai variantei testate, doar aprox. 113 GB sunt disponibili pentru stocare efective de date, restul fiind rezervați sistemului de operare. După cum probabil știți, nu există posibilitatea extinderii spațiului de stocare prin intermediul unui card de memorie microSD. Terminalele iPhone 7 și iPhone 7 Plus pot fi achiziționate în variante de stocare de 32, 128 și 256 GB, cele de 16 și 64 GB fiind eliminate odată cu introducerea actualei generații.
În caz că nu știați, odată cu iPhone 6s Apple a introdus un controller de stocare pe magistrală NVMe, lucru care a dus la o scădere substanțială a timpilor de încărcare pentru aplicații și la o creștere importantă a vitezelor de transfer, atât pentru operațiuni de citire, cât și pentru operațiuni de scriere. iPhone 7 Plus vine cu ușoare îmbunătățiri și din acest punct de vedere, benchmark-ul Passmark arătând viteze de transfer de 904 MB/s la citire, respectiv 306 MB/s la scriere. Țineți cont că vitezele de transfer se scalează în funcție de numărul de NAND-uri legate de controller, așadar e foarte posibil ca rezultatele înregistrate să fie net inferioare pe o unitate cu 32 GB memorie internă.
Pe partea de conectivitate, iPhone 7 Plus dispune de: Wi-Fi a/b/g/n/ac (MIMO 4 x 4), 4G LTE Cat9, cu viteze de download de până la 450 Mbps, și Bluetooth 4.2 cu A2DP. Suportă toate rețelele GSM din Romania, inclusiv Digi Mobil 4G care operează pe standardul TDD-LTE 2600 Mhz banda 38.
Pe parcursul perioadei de testare, telefonul s-a comportat exemplar în ceea ce privește recepția, atât pe rețeaua Telekom România, cât și pe Wi-Fi. În cazul convorbirilor, calitatea sunetului s-a menținut la un nivel ridicat, fără distorsiuni sau alte anomalii, iar interlocutorii au raportat la rândul lor o recepție clară. Aplicația Speedtest a arătat viteze de transfer de peste 300 Mbps prin Wi-Fi și de până la 120 Mbps prin rețeaua mobilă de date Telekom 4G.
Cameră foto
Marii jucători din industrie cochetează de multă vreme cu ideea de a implementa configurații dual camera pe flagship-uri. Primul model care a spart gheața a fost LG Optimus 3D, iar după el au urmat HTC One M8, LG G5 și Huawei P9. Fiecare adaptare servește, însă, unui scop total diferit. HTC One M8, cu cele două camere ale sale, poate captura fotografii cu detalii de profunzime, LG G5 dispune de un senzor cu unghi de vizualizare standard și unul wide angle, iar Huawei P9, pe lângă senzorul standard, mai are un altul monocrom care, prin interpolare, contribuie la o îmbunătățire a nivelului de detalii.
Cu toate acestea, cea mai utilă implementare de acest fel este, în opinia mea, cea de pe iPhone 7 Plus. Aceasta este constituită din două camere de 12 MP cu OIS: una cu apertură f/1.8 și distanță focală de 28 mm, iar cealaltă cu apertură f/2.8 și distanță focală de 56 mm. Practic, această soluție permite aplicarea unui zoom optic de 2x și, odată cu iOS 10.1, realizarea de portrete cu un efect de brokeh foarte pronunțat, similar cu ceea ce vedem pe aparatele DSLR.
Cam așa arată o fotografie realizată fără zoom și una cu zoom optic 2x:
Aplicația de fotografiere de pe iOS este destul de intuitivă și rapidă, însă destul de sărăcăcioasă ca și funcționalități. Avem la dispoziție doar 3 moduri de fotografiere (foto, pătrat și portret), iar singurul control manual este cel de compensare a expunerii. De asemenea, telefonul poate înregistra video 4K@30 fps, 1080p@30/60/120 fps și 720p@240 fps.
Legat de calitatea imaginii, mă declar un pic nemulțumit, mai ales după ce am avut pe mână Google Pixel XL și seria Galaxy S7. Camera se descurcă binișor în condiții de luminozitate ideale, focalizează prompt și obține imagini bogate în detalii cu foarte puțin zgomot. În low light, însă, situația nu e atât de roz. Focalizarea este foarte mult îngreunată și nu foarte precisă, algoritmii de postprocesare atenuează destul de mult detaliile și apare efectul de granulație. Per total, avem o experiență foto echilibrată, dar cu mult sub Google Pixel XL, Samsung Galaxy S7, HTC 10 și Huawei Nexus 6P atunci când vine vorba de performanțele înregistrate în low light.
Iată câteva sample-uri la rezoluție originală:
Sistem de operare
iOS 10 a adus o serie de îmbunătățiri importante pe partea de experiență de utilizare, dintre care amintesc suportul extins pentru 3D Touch, un centru de control recosmetizat și o mai bună interacțiune cu notificările, însă, în mare, avem de-a face cu aceeași interfață iOS, simplă pentru unii, dar destul de întortocheată și greoaie pentru cineva care face pentru prima dată trecerea la un iPhone. Fără jailbreak și alte artificii, iOS rămâne un sistem de operare destul de limitat, atât din punct de vedere al posibilităților de personalizare, cât și din cel al funcționalității.
Îl găsesc a fi potrivit pentru cineva care s-a obișnuit cu platforma și este strâns legat de ecosistemul Apple, prin OS X, iCloud etc., însă pentru cineva ca mine, care depinde de GMail, Google Docs, Google Cloud Console, Google Contacts ș.a.m.d. experiența se va dovedi dezămăgitoare și de multe ori frustrantă.
Ca să nu ziceți că sunt cârcotaș am să vă enumăr și câteva aspecte demne de apreciat la iOS:
- Aplicația de monitorizare a sănătății și activității fizice mi se pare destul de intuitivă și completă
- Căutarea Spotlight care se deschide prin simpla glisare în jos de pe homescreen
- Gesturile 3D Touch
- Managerul de permisiuni foarte bine pus la punct
- iMessage – Aplicație de mesagerie foarte bogată în funcționalități, emoji-uri și efecte
- Posibilitatea de a interacționa cu notificările direct de pe lockscreen
- Lift to wake – Similar cu ambient display pe Android, afișiează notificările la ridicarea telefonului
- Opțiunea de a personaliza intensitatea feedback-ului pentru butonul home
- Securitate iCloud
- Modul de utilizare cu o singură mână
- Opțiunea de a dezinstala mare parte din aplicațiile preinstalate
Concluzie
iPhone 7 Plus este fără doar și poate unul dintre cele mai interesante phablet-uri de ultimă generație. Dacă iubești ecosistemul Apple și îți dorești un smartphone capabil, atrăgător și cu o autonomie foarte bună, atunci iPhone 7 Plus ar trebui să fie pe primul loc în topul preferințelor tale. În schimb, dacă vii de pe Android tranziția ți se va părea greoaie și pe alocuri frustrantă, mai ales dacă activitățile tale de zi cu zi depind de unele servicii de la Google.
Foarte multe persoane probabil că se întreabă dacă se justifică upgrade-ul de la iPhone 6s Plus, iar răspunsul e simplu: nu. Performanța e cam tot pe acolo, la fel și autonomia. Primești în plus doar o construcție rezistentă la contactul cu lichide, o experiență foto ușor îmbunătățită și… cam atât.
iPhone 7 Plus în varianta cu 128 GB spațiu de stocare poate fi găsit în oferta operatorului Telekom România la prețul de 2899 Lei împreună cu abonamentul Complete XXL (49.53 EUR/lună) sau liber de contract la 4399 Lei. La eMAG iPhone 7 Plus pleaca de la 3870 lei.
Pro:
- Construcție și design
- Autonomie
- Experiență foto
Contra:
- Preț
- Display
foarte bine scris review-ul. Bravo, foarte clar in exprimare!
La obiect review-ul, obiectiv si fara vreo patima. Felicitari!
(Schimba aia din „situația nu e atât de râz” in roz)
Felicitari pentru review. Pare cel mai comprehensiv si la obiect din ultima vreme de pe aici. Inteleg si parerea personala subiectiva, aduce un aport util articolului si ma bucur ca autorul mentioneaza de fiecare data ca pararea sa nu e menita sa fie partinitoare ci tine doar de experienta personala, nu ca altii care insista sa ne recomande unele chestii ca fiind certitudini, in loc de pareri subiective personale.
La mai multe
Vedeti ca exista si cu 256 GB spatiu de stocare
La minusuri puteai să treci și lipsa fastcharging-ului.