Am un laptop ASUS cu procesor i5-5200, 8 GB RAM si SSD de 240 GB. Pana acum vreo doua luni a mers perfect: totul se intampla foarte rapid si legat, cum e normal la configuratia aceasta. Problema ca de atunci lucrurile s-au tot inrautatit.
A inceput cu Wi-Fi-ul, care brusc pierdea pachete si mergea cu 5 Mbps. Am verificat manual versiunea driver-ului si am vazut ca e ultima, asa ca am luat versiuni anterioare la rand pana am gasit una buna, pentru ca mi-am dat seama ca, de fapt, un update l-a stricat.
N-a mai trecut mult timp, Windows 10 si-a mai facut cateva actualizari si totul a inceput sa se miste execrabil. Pe site-ul ASUS driverele pentru laptop-ul meu nu mai erau actualizate de mult timp iar sa intru la fiecare producator de componente in parte n-aveam sanse. Plus ca, initial, nu ma gandeam ca de la drivere e problema, pentru ca mersese totul perfect cu nici cateva saptamani inainte.
Dupa care mi-am adus aminte de Driver Booster, despre care am mai scris aici prin 2013 si care e un program ce iti actualizeaza rapid si usor toate driverele. L-am luat, l-am instalat in versiunea Free – atentie ce bifati la instalare ca el vrea sa iti mai puna si alte aplicatii – si i-am dat sa-si faca treaba.
Dupa 20 de minute si vreo 15 drivere actualizate, vechi si de 2 ani unele, laptopul meu parca prinsese viata. Dar ce sa vezi, Wi-Fi-ul mergea iar prost, acum se si deconecta. Insa n-a fost o problema, mi-am adus aminte de faptul ca merge doar cu un driver vechi, pentru ca asa buni sunt cei de la Atheros, si am dat rollback cu Driver Booster.
Acum totul e perfect si sunt fericit, dupa cateva perioade de furie avute in ultimele doua luni. Pur si simplu nu ma mai gandeam ca driverele pot fi o problema asa mare, de obicei Windows 10 le tine si pe ele la zi si totul merge bine. Se pare ca nu e chiar asa, pana si in 2017 driverele inca sunt o problema.
Acum, pe langa CCleaner, Driver Booster a devenit un must have pe calculatoarele mele.
Si eu fara ccleaner nu pot sta,pana acun cativa ani foloseam tuneup,insa n-am mai avut probleme cu 10.
Ce interesant ca eu nu am nici ccleaner, nici driver x sau y, si totusi pc-ul meu se misca foarte bine.
si eu foloseam tot timpul ccleaner, dar am descoperit iobit,. producatorul driver booster, au si ei un programel de curatare a Windows care din punctul meu de vedere este mai efficient, advanced sistem cleaner, isi face treaba ceva mai bine decat ccleaner, ba inca iti monitorizeaza calculatorul sa iti spuna cand are nevoie de o curatare, cu acest program am tinut un Windows 7 home basic de doi ani si nu necesita reinstalare nici acum
Deobicei nu folosesc programe gen cel prezentat aici m-ai ales ca la instalare iti baga o gramada pe gat , stiu ai specificat ca le poti debifa insa cateodata ( nu mai este atat de des ca inainte) undele chiar nu se pot debifa doar dupa ce termini instalarea sa te duci in Programs and Features si sa le dai uninstall . Cred ca il stii insa iti recomand 3DP Chip eu pe acesta il foloseam cand aveam probleme cu driverele , face acelasi lucru decat ca instalarea lui decurge numai in dezarhivare .
Si din nou se confirma ca Win 10 este praf la drivere. Adica, de ce in Win 7 sau chiar Linux nu trebuie sa cauti drivere mai vechi? Ca producatorii se ocupa doar de ultimele versiuni hardware si ca-i doare la basca de cele vechi este un lucru cunoscut insa nu inteleg de ce Win 10 te forteaza sa actualizezi la un driver mai putin potrivit pentru ce ai tu doar pentru ca este mai nou. Bine ca asa ‘buni’ cum sunt cei de la Atheros nu cred ca mai sunt altii – de retinut ca trebuie evitati cu orice pret!
Mai omule;
Producatorul (asus in cazul asta) trebuie sa faca driver-e pentru Windows;
Nu invers.
Cu precizarea ca nu toate driverele (poate mai deloc) sunt facute de oamenii de la Asus, care sunt doar integratori. In cazul asta particular, driverul wifi il fac cei de la Atheros (Qualcomm), poate gasesti la ei pe site un driver mai nou, daca Asus nu se obosesc sa il mai actualizeze in repo-ul lor.
Și eu am probleme cu o placă de rețea din laptop. După ce era să arunc laptopul la gunoi și să dau foc la fibra RDS, am descoperit că totul se întâmpla din cauza unui update la driverul plăcii.
După câteva încercări, am găsit o versiune care funcționa și i-am blocat update-ul din policies.
Nu am înțeles din articol dacă programul ăsta face acest lucru. Altfel, e muncă degeaba, Windowsul va actualiza din nou driverul.
Pentru update-uri, folosesc https://www.driveridentifier.com/
Nu instalează nimic mirositor și îți oferă o grămadă de versiuni de drivere din care să-ți alegi.
Chiar, ia să mai dau un scan…
🙂
Eu am preferat sa inghet sistemul in momentul in care sunt multumit de el. Dezactivez upadate-urile si folosesc Reboot Restore RX care e gratuit de la http://horizondatasys.com/ De atatea ori am instalat diverse prostii si apoi m-am chinuit sa le scot, sau am uitat ce am instalat. Instalez, testez orice si apoi un reboot si s-a uitat totul. Daca uiti sa dezactivezi update-urile atunci ti le face zilnic si deja ai o problema.
eu cred ca am folosit deja si programul asta. de obicei iti gaseste o gramada neactalizate si unele lucruri nu-ti mai merg fiindca gaseste aiurea, ce nu se potriveste defapt.
Si eu folosesc multe progrămele de la Iobit: Advanced SystemCare Free,Driver Booster Free,
IObit Uninstaller Free,Smart Defrag ,le consider f. utile si ca atare le recomand…!!
Eu folosesc din 2014 linux mint. Nu mai trebuie sa mai am grija driverelor,cleanerelor, defragmentoarelor, optimizorelor, dezinstalatoarelor, antivirusilor si alte „minuni” de-astea. Linux Mint 17 MATE imi consuma de trei ori mai putin RAM ca windows 7 si se misca mult mai repede; am si programul wine instalat pe el(ca sa folosesc si programe de windows). In conditiile astea pot sa fa cel putin 70-75% din ce faceam inainte cu windows 7.