Dupa vreo 8 ani de cand mi-am cumparat primul laptop, un Acer care a crapat din cauza supraincalzirii, am facut din nou „pact cu diavolulul” si mi-am luat un alt laptop facut de aceeasi companie. Mai jos aveti un scurt review pentru Acer Aspire E 11 (E3-111-C5FN).
De vechiul laptop, Lenovo IdeaPad S205 – review aici -, am fost foarte multumit, insa parca doream un pic mai mult la capitolul procesor. Altfel, pentru internet, filme, muzica, office, chiar si jocuri, pentru ca am jucat Mafia 2 pe el, e foarte bun. Il vand la un pret bun cui il doreste.
Introducere
Revenind, Acer Aspire E 11 (sau E3-111) face parte dintr-o serie de laptopuri recent lansata. Are ecran tot de 11.6, e usor – 1.28 Kg, relativ subtire si are un design placut. Sub capota vine cu mai multe variante de „motorizare”. Din pacate, putine sunt cu procesoare nu foarte slabe, cum este de fapt Intel Celeron N2830, procesor care echipeaza, de fapt, cam toate laptopurile de pe piata cu preturi pana in 1100-1200 RON. De aceea cand l-am vazut pe acesta, care are un Intel Celeron N2930, cu vreo 80% mai rapid decat N2830, m-am convins imediat ca-l doresc.
Design si constructie
Laptopul are un aspect foarte placut, cu un finisaj metalic care pare autentic. Atunci cand e inchis chiar pare un laptop premium, desi nu e, nici pe departe. Daca incepi sa-l atingi sau sa-l lovesti o sa vezi ca e doar din plastic si ca, de fapt, calitatea constructiei cam lasa de dorit. Dar nu e un mare minus, deloc, mai ales la pretul pe care-l are – in jur de 1100 RON.
Eu l-am luat resiglat, la fel cum am luat si vechiul laptop si multe alte electronice. Primul ajuns avea probleme cu space-ul, care mergea doar pe mijloc. Al doilea, cel de pe care tastez si acum, are o mica problema cu un difuzor, care la volum mai ridic bazaie, dar pentru asta nu il mai schimb. Cum va ziceam, constructie proasta, dar era de asteptat.
Zona neagra de sub ecran pare mare la inceput dar nu e. Mai ales ca datorita ei ai partea de un touchpad (nu foarte precis) si de o tastatura normala cu tastele spatiate corect, tastatura foarte placuta in utilizare.
Ce vedeti in poze sunt urme de praf si de degete, lasate intentionat ca sa vedeti cam cum se aduna. Desi in realitate nu se vad asa tare ca pe film.
Performante, utilizare zilnica si tehnologia fanless
Nu prea am multe de scris aici pentru ca eu nu il folosesc pentru jocuri, deocamdata nu am instalat niciun joc pe el si il am de vreo luna. Insa il folosesc pentru multe alte lucruri. Stie full HD, chiar si prin retea, se misca extrem de bine si porneste in vreo 6 secunde in Windows 8.1. Dar asta si pentru faptul ca am schimbat memoria de 2 GB cu una de 4 GB si HDD-ul cu un SSD, ceea ce-l face muuuult mai rapid.
Trebuie sa stiti ca are doar un singur slot de memorie DDR3L (low voltage) si suporta pana la 8 GB RAM. Eu am considerat 4 GB RAM suficienti deocamdata.
In spate are o mare parte din porturi, printre care si un HDMI, USB 3.0 si LAN Gigabit. Trei porturi pe care le-am apreciat la maxim. Un nou minus e dat de faptul ca pentru casti si microfon se imparte aceeasi mufa. Windows e bulversat cand introduceti ceva in ea, chiar daca sunt casti cu microfon, de telefon.
Acum ajungem si la partea sensibila: temperaturile. Laptoptul asta e fanless, adica nu are in el absolut niciun ventilator. Asta are parti bune si ar putea avea si parti rele. Printre partile bune putem enumera:
- Nu scoate absolut niciun zgomot, e ca si cum ai porni un telefon. Evident, la asta contribuie si SSD-ul, cu HDD ar scoate zgomot.
- Nu aduna praf. Nu are cum si cu ce, e genial ca nu trebuie sa-l cureti o data la 6 luni sau la 1 an. Practic, singurele gauri in carcasa de pe spate sunt de la difuzoare, si alea sunt izolate de interiorul carcasei.
Insa am putea avea si parti rele:
- In situatii solicintante s-ar putea incalzi foarte tare. Acum depinde cum il folositi, eu de exemplu nu am reusit sa-l incalzesc foarte tare. E important sa nu-l ti direct in brate, desi numele asta sugereaza, si sa folosesti un pad sub el, o carte, o cutie, ceva.
- Daca ajunge sa se incalzeasca frecvent s-ar putea strica, cum s-a intamplat cu vechiile laptopuri. Dar pentru asta are o garantie de 2 ani, pe care ma gandesc serios sa o mai extind un an la eMAG, dupa care oricum nu o sa-l mai am.
http://youtu.be/Cnt0qxS0zio
Altfel, trebuie sa va mai spun si ca apreciez enorm ecranul mat, unul lucios ar fi fost ca nuca in perete. Apreciez culorile si luminozitatea lui, desi gurile rele spun ca nu e asa grozvav, si apreciez bateria care tine undeva intre 3 si 4 ore de stat pe net sau urmarit filme, prin retea, de pe NAS.
Concluzie
Cum ziceam, l-am cumparat de la eMAG, resigilat, si mai gasiti vreo cateva bucati daca v-a convins. Posibil sa mai apara si nou in stoc, avand in vedere ca e un model de anul acesta. E un laptop care, pana acum, merita toti banii. Avand in vedere ca eu il folosesc, cel mai mult, atunci cand sunt plecat, nu cred ca avea rost sa dau cateva zeci de milioane pe un i3 cu putin mai performant si un ecran de 13 inch.
Nu e cam slab procesorul? Am avut Acer S3 371 cu i3 3217U si era slab…
Nu e diferenta extrema intre ele: http://www.cpubenchmark.net/compare.php?cmp%5B%5D=764&cmp%5B%5D=2255
Dar nu mi se pare slab…
Da, nu prea e, a avansat tehnologia. Partea buna e ca consuma mult mai putin.
Mi se ineca la f multe taburi, facea putine figuri. De jocuri n-are rost sa zic nimic :))
Sa joci ceva pe el nu ai nicio sansa.
Ca si procesor nu as alege niciodata celorn, chiar daca asta are ceva putere bruta ii lipsesc multe instructiuni … care sunt necesare cateodata.
Mai bine il schimbai, decat sa stai sa bazaie difuzorul. Gandeste-te ca se poate agrava si mai mult in timp.
Are garantie, daca o sa ajunga sa ma deranjeze. 🙂
Cum procedezi la curatarea ecranului?Voi cititorii cum va curatati ecranele mate?
(nu-mi vine sa cred, dar hai)
Te duci frumos la !@$land sau @!#$#$four si iei cel mai ieftin spray de geam-uri care contine alcool;
1. Stergi mai intai ecranul de praf cu o carpa;
2. Cu o alta carpa de bumbac, dai cu spary-ul indeajuns pe ea sa fie uda
3. Aplici 🙂
4. profit $$
Nu iti trebuie ‘lichide’ scumpe ca sa iti faci treaba, si stai linistit ca alcool-ul nu ataca monitorul cum multi viseaza si sustin (ca sa le cumperi lichid-ul special, evident)
Merge si cu servetele umede, dupa care cu ceva uscat, servetel sau carpa din aia fina.
Silver, Darius multumesc. Silver vreau sa vad cum fac si alti oameni, nu arunc banii pe ce ai zis si nu am intrebat asta pt ca sterg acum prima data un ecran, apreciez 🙂 m-am gandit la masina de spalat automata sau sa apelez la o spalatorie auto pt asta :))))
Nu stiu eu intotdeauna am avut probleme cu servetelele umede pentru ca lasa ‘dare’, si trebuie monitorul spalat la propriu dupa (servetelele umede contin sapun)
Dar exista si alea fara sapun doar cu alcool (aleas misto dar greu de gasit la un pret acceptabil)
De curand am luat un spray de ecrane cu 15 lei din Carrefour de 400 ml si voi ziceti ca e scump??? O carpa de microfibra aveam prin casa asa ca nu mai trebuie altceva. Indiferent cat este de murdar, curat tot ecranul in maxim 30 secunde. Cu servetele umede nici dupa 4-5 minute de frecat nu arata asa bine.
Vreau sa cunosc din experianta oamenilor mai bine zis din greseliile lor ca noi ceilalti sa le putem evita 🙂
Clar are merge cel mai bine, eu vorbeam de cele mai ieftine variante. 😀
Daca ati schimbat memoria si HDD,mai are garantie ??? Apropo,vazind acest articol,am comandat si eu unul resigilat. Pentru ce am nevoie,e perfect. Vreau sa va intreb,se poate scoate bateria,sa-l alimentez direct ??? Multumesc anticipat !!!
Teoretic garantia se pierde. 🙂 Dar suntem in 2014 (aproape 2015) iar SSD-ul si 4 GB RAM nu mai sunt ceva nou.
Bateria nu se poate scoate, il poti alimenta oricum.
SSD de ce capacitate ??? ,va intreb, pentru ca la citirea acestiu articol am achizitionat si eu un „frate” tot resigilat de la emag,care- foarte misto la ce-mi trebuie mie,exact asta cautam !!!
120 GB, suficient pt mine.
memorie 4 G DDR3L,vreau sa pun si eu,puteti sa puneti link-ul ? Multumesc anticipat !
Trebuie sa ai grija sa fie de 1.35V
Va rog dati un link cu memoria care ati pus-o. Multumesc pentru sfat !
Memoria e SO-DIMM sau NON-ECC ??? Nu stiu ce inseamna,si ce fel trebuie la acest laptop ??? Kingston sau Corsair ? Multumesc !!!
Salut, ai incercat cumva sa il conectezi la un televizor sau la un monitor prin HDMI ? In caz afirmativ, ma intereseaza daca rezolutia pentru acest display secundar poate fi setata la 1920×1080 ?
Tehnic fie vorba (sau software) o rezolutie este maximul la care acel DISPLAY-ul poate renda;
Cu alte cuvinte: daca monitorul/televizorul POATE rezolutia FULL HD (1080p adica 1920×1080) atunci se poate renda la rezolutia respectiva, dar dupa aceast ‘faza’ exista si altele.
Nu era o intrebare generala, ci una care se refera strict la acest model de laptop. Unele laptopuri au rezolutia 1920×1080 blocata din BIOS, si daca le conectezi prin HDMI la un ecran full hd, rezultatul este de obicei o imagine la rezolutia ecranului cu care e dotat laptopul (ex. 1366×768), plasata in centrul ecranului full hd, restul pixelilor ramanand ‘stinsi’. Probabil nu am fost foarte precis in exprimare, ceea ce ma intereseaza este daca pentru un ecran full hd conectat prin hdmi la acest model de laptop, acer aspire e3 111, se poate seta rezolutia 1920×1080 din setarile placii grafice din windows.
memorie 4 G DDR3L,vreau sa pun si eu,puteti sa puneti link-ul ? Multumesc anticipat !
Va rog dati un link cu memoria care ati pus-o. Multumesc pentru sfat !