Site icon Arena IT

Adevarul despre interzicerea anvelopelor all season

Odată cu venirea iernii, mulți dintre voi veți începe să căutați sfaturi despre ce anvelope de iarnă sau all-season să cumpărați. Îmi propun să vă ofer câteva informații utile, într-un mediu plin de dezinformări și opinii nesusținute. Așadar, dacă te gândești la anvelope de iarnă, alege după bugetul tău. Dacă vrei anvelope all-season, rămâi până la final pentru a înțelege de ce acestea pot fi o alegere inteligentă.

În cei 10 ani de când am permis de conducere, am testat numeroase tipuri de anvelope, de la variante low-cost (Tigar, Sunny, Debica) până la anvelope mid-range și premium. Din aceste experiențe, am ajuns să apreciez importanța calității și să nu mai fac compromisuri. Am trecut prin situații critice, inclusiv accidente cauzate de anvelope slabe, dar și momente când anvelopele de calitate m-au salvat.

Percepția greșită asupra anvelopelor all-season

Anvelopele all-season au o reputație proastă în România, în special din cauza șoferilor fără experiență, care fac accidente indiferent de tipul de anvelope folosite. De asemenea, mulți români caută mereu chilipiruri, cumpărând anvelope low-cost de proastă calitate. După ce constată că acestea nu performează, generalizează și spun că toate anvelopele all-season sunt slabe, fără să realizeze că alegerea unui brand de renume face diferența.

În realitate, anvelopele all-season au evoluat foarte mult în ultimii 10 ani, iar schimbările climatice au permis dezvoltarea unor modele foarte performante. De exemplu, multe mașini sunt echipate din fabrică cu anvelope all-season, cum ar fi Dacia Duster în varianta 4×4 sau Tesla în SUA. Mulți șoferi nici nu realizează că vehiculele lor sunt echipate cu astfel de anvelope.

De ce să alegi anvelope all-season premium?

Anvelopele all-season de la producători de renume (Michelin, Continental, Goodyear, Pirelli) oferă performanțe care pot depăși anvelopele dedicate de vară sau iarnă de la branduri mid-range sau chiar premium (Hankook, Yokohama, Kleber, Nokian). În plus, este mai rentabil să ai un set de anvelope all-season de calitate, pe care să le folosești 3-4 ani sau până la 60-80.000 km, decât să schimbi de două ori pe an anvelopele, cu tot cu costurile asociate montării și întreținerii. Plus cozile și riscul să-ți zgârie jantele la vulcanizare.

Teste puteti gasi mai jos:

Experiența personală cu anvelope all-season

Am trecut la anvelope all-season după ce un membru al familiei mele și-a echipat mașina cu Michelin CrossClimate 2. După ce am condus mașina respectivă, am fost impresionat de comportamentul anvelopelor. În ciuda puterii mari, vehiculul s-a comportat impecabil, fără probleme de aderență, chiar și în condiții de iarnă. Am experimentat aceleași drumuri montane din Italia, Austria și Slovenia atât cu anvelope de iarnă Nokian, cât și cu Michelin CrossClimate 2, iar diferența de performanță a fost notabilă.

Am folosit aceste anvelope și vara, în Grecia, Italia, Slovenia, Austria și alte țări, fără probleme de aderență. De fapt, uitam adesea că rulam cu anvelope all-season, atât de bine se comportau.

Dezavantajele anvelopelor all-season

Cu toate acestea, există și câteva aspecte mai puțin favorabile. În primul rând, anvelopele all-season sunt în esență anvelope de iarnă adaptate pentru a fi utilizate și vara. Acest lucru înseamnă că, vara, vei observa un zgomot mai mare de rulare comparativ cu anvelopele dedicate de vară, deși zgomotul este mai redus decât în cazul anvelopelor de iarnă.

Un alt dezavantaj este uzura mai rapidă. În mod obișnuit, anvelopele all-season trebuie înlocuite după 60.000-80.000 km. De asemenea, acestea nu sunt recomandate pentru condus sportiv. Chiar și cele mai bune anvelope all-season își pierd din performanță după aproximativ 30.000 km în condiții de condus agresiv.

Pe timp de vară, am observat că distanța de frânare pe carosabil umed este mai mare, mai ales în perioada iunie-iulie, când plouă cu grindină și se formează acea peliculă alunecoasă pe șosea. În astfel de condiții, am remarcat că sistemul ESP (Controlul Electronic al Stabilității) se activează mai des, iar la frânare trebuie să fii mult mai atent.

Sunt interzise anvelopele all season?

Acum, referitor la întrebarea „Sunt legale anvelopele all-season în România?” — da, sunt perfect legale. De unde a pornit această informație falsă că nu ar fi legale? Vă explic imediat. Anvelopele au anumite marcaje specifice, în afara celor care indică dimensiunea. În cazul anvelopelor de iarnă, acestea sunt marcate cu simbolurile M+S (Mud and Snow), care indică faptul că sunt potrivite pentru noroi și zăpadă, și, foarte important, cu simbolul muntelui și fulgului de zăpadă, care certifică că sunt anvelope de iarnă veritabile, conforme cu standardele stricte de siguranță.

De reținut că, deși toate anvelopele all-season au marcajul M+S (noroi și zăpadă), nu toate sunt prevăzute și cu simbolul muntelui cu fulg de zăpadă. Acest simbol este cunoscut sub denumirea de 3PMSF (Three Peak Mountain Snowflake) și este obligatoriu ca anvelopele all-season să îl aibă pentru a fi considerate legale în condiții de iarnă. De obicei, anvelopele mai ieftine au doar marcajul M+S, ceea ce înseamnă că nu respectă pe deplin cerințele legale, iar utilizarea acestora poate duce la amenzi dacă sunteți opriți în trafic sau implicați într-un accident rutier.

Anvelopele all-season de calitate, precum Michelin CrossClimate 2, pe care le recomand cu toată încrederea, au atât marcajul M+S, cât și 3PMSF, ceea ce le face legale și sigure pentru utilizare pe tot parcursul anului.

Concluzii

Am fost atât de mulțumit de Michelin CrossClimate 2, considerate până de curând cele mai bune anvelope all-season, încât le-am montat și pe Mazda 3 2022 a tatălui meu. Le-am recomandat și prietenilor, iar aceștia le-au achiziționat și ei.

Nu, nu este o reclamă pentru Michelin, dar vreau să vă aduc în atenție, poate, cele mai bune anvelope all-season de pe piață, cele pe care le-am testat personal și despre care știu sigur că oferă performanță excelentă. Desigur, și Continental are un set foarte bun de anvelope all-season pe care vi-l pot recomanda, la fel și Goodyear.

Avantaje all season:

Dezavantaje:

Toate articolele cu anvelopele all season sunt AICI. Puteti cumpăra anvelope de AICI.

Exit mobile version