Legea in sine spune ca orice posesor de conexiune Wi-Fi deschisa, adica gratuita, va suporta consecintele in cazul in care un utilizator al retelei, fie el chiar si un necunoscut, ar viola anumite drepturi de autor. Cu alte cuvinte, eu am bar, ofer internet, tu downloadezi muzica, eu fac puscarie. Moartea internetului gratuit.
Din pacate legea, daca va fi adoptata, nu va admite nicio exceptie. Absolut niciuna. Ca e vorba de persoane fizice, firme, biblioteci, zone publice sau baruri toti vor avea aceeasi soarta in caz ca se vor constata nereguli. Nimeni va risca sa-si lase conexiunea libera si sa-si riste banii sau, mai rau, libertatea pentru altcineva.
Oricum, problemele nu se opresc aici. Ai zice: pai opresc conexiunea gratuita si gata, nu? Nu e chiar asa, de acum inainte cei ce au avut conexiune de internet gratuita vor trebui sa mentina log-uri si date despre toti carora le ofera internet de acum inainte. Ceea ce incurca destul de mult situatia, mai ales in cazul unei cafenele unde vin si pleaca oameni.
Legea in sine imi pare ca are o idee buna la baza. Nu conteaza cine pirateaza, tu, el? Tu ii dai posibilitatea, tu platesti. Insa parca se strica tot farmecul erei tehnologice in care ne aflam. Oamenii umbla, vor mobilitate, vor sa-si verifice e-mail-ul din gara, din McDonald’s sau din parc. Pe de alta parte legea incurajeaza internetul mobil…