Digital Cable Systems (AKTA), sau mai bine zis, unul dintre cei mai mari provideri independenti de televiziune/internet si telefonie fixa, a intrat pe piata de telefonie mobila cu abonamente la un pret incepand de la 2 euro, fara TVA, avand incluse 200 de minute in propria retea fixa si mobila plus reteaua mobila a celor de la Telekom – de altfel, compania partener folosita pentru lansarea serviciilor.
Optiuni de internet sau alte servicii suplimentare sunt accesibile numai cu achizitia lor separat. De exemplu, o optiune cu 500 MB de date mobile nationale costa 5 euro, un pachet cu 60 de minute in toate retelele nationale inclusiv cele fixe costa 2 euro, iar pachetul de minute internationale fixe si mobile catre Europa de Vest si Canada costa 4 euro.
Nici SMS-urile nu sunt favorizate in acest abonament, nefiind incluse cele nationale, ele avand un tarif de 0.5 eurocenti.
Din pacate, fara antene de semnal proprii, clientii au acces doar la date mobile 2G si 3G ale celor de la Telekom.
Cu o asa oferta demna de anii 2000, AKTA le poate oferi clientilor sai doar doua tipuri de telefoane mobile : un Alcatel One Touch, dual SIM, simplu, cu o conectivitate numai pe retelele 2G, la un tarif de 80 lei sau un smartphone Lenovo A 1000M la 260 lei.
Cine sunt totusi cei de la AKTA? Unde ofera ei servicii? Cum se descurca pe piata?
Cei de la AKTA au pornit achizitionand vechile firme de televiziune si internet din zonele rurale incepand cu anii 2005-2006. Au modernizat si instalat infrastructura noua, au introdus televiziune digitala impreuna cu internet prin “fibra optica”, dupa cum se laudau la acea vreme.
Cum se prezinta in 2017 daca acum 10-12 ani erau “pe val”? Nu prea bine. Clientii au incetat sa ii mai laude dupa ce au fost mintiti sau inselati, iar multi dintre ei au incheiat abonamentele pe motiv de neseriozitate. Sa va spun povestea mea in randurile de mai jos.
Internetul a fost nemaipomenit la acea vreme, 10 Mbps in 2006 erau racheta, orice download era gata in cateva clipe. Pe partea de televiziunea ne-au schimbat gratuit in cea digitala prin set-top-box-uri in chirie, cu plata lunara.
Cu timpul viteza a crescut fara niciun cost aditional, nu existau problem pe linie, totul era bine. Insa de cativa ani au inceput sa apara problemele. Prima discutie pe care am avut-o cu departamentul de vanzari a fost cam tulburatoare. Voiam sa imi upgradez viteza internetului de la 50Mbps la 100Mbps, dar cu o mica reducere, luand in considerare faptul ca sunt client vechi cu multe servicii de la ei. Am primit un raspuns sec de la o doamna trecuta de prima tinerete:
„Nu va putem face reducere, daca nu va convine, faceti cerere de reziliere”
Discutia s-a incheiat brusc cu un apel inchis din partea “centralistei”. Am lasat-o balta, alt provider care sa ofere asemenea servicii nu exista si nici acum nu exista in zona unde locuiesc.
Anii au trecut, iar in 2017 am vrut sa fac acelasi lucru – upgrade la viteza internetului.
Discutia a decurs bine, dupa un prim apel la call center, in vreo 2 saptamani(super repede, nu ? ) am fost contactat de catre cineva de la departamentul de vanzari unde am discutat pe baza a ce-mi doresc.
Am facut upgrade la 100Mbps la un cost suplimentar de 20 lei – pe langa cei 42 lei pe care ii platesc pentru internet.
Trece o saptamana de la apel, dau un speedtest – ce sa vezi ? Mai mult de 62 Mbps nu ating. Trec conexiunea pe direct, fara router, la fel, nicio schimbare. Sunt la call-center iar domnisoara de la celalalt capat al liniei imi spune cu o voce suava : “ ne pare rau ca intampinati aceste probleme insa infrastructura din localitatea dvs. nu permite sa utilizeze toata banda disponibila. Am ramas “poker face”.
Au trecut zile si multe apeluri catre si de la ei, insa problema a ramas aceasi, 62Mbps la 62 lei/luna. Ironic, nu ?
Nici pe partea de televiziune nu o duc bine, scot din canale romanesti, introduc altele straine, upgrade-urile pentru canale precum cele din familia HBO, sunt destul de scumpe, iar de restul nu mai spun.
Per total, sunt dezamagit de aceasta companie care profita de faptul ca sunt singurii provideri relativ buni in zonele rurale. Oh, era sa uit. Singurul lucru pe care il apreciez sunt angajatii de teren, care isi dau toata silinta sa repare problemele aparute.
Cum se va descurca AKTA cu o asemenea oferta “imbatabila”? Are sanse sa reziste pe piata? Personal nu vad un viitor prea stralucit pentru ei. Abonamentul de telefonie pare a fi facut numai pentru persoanele trecute de a doua tinerete carora le sunt suficiente 200 de minute nationale pentru a-si apela rudele pentru a afla noile barfe din sat.
De datele mobile nici nu are rost sa le aducem in discutie. Cine ar plati 5 euro pentru 500MB cand la alte companii pentru acelasi tarfic primesti aproape de 10 ori mai mult ?
Potrivit unui angajat al companiei, aceasta a fost scoasa spre vanzare inca din 2014, la un pret de 200 milioane euro, insa niciun investitor sau rival nu a fost interesat de achizitie. Ofertele primite nu depaseau 100 milioane de euro iar asociatii nu au fost de acord cu suma primita.
Voi ce credeti? Are sau nu sanse AKTA sa intre pe piata ? Dar sa mai reziste impotriva gigantilor din aceasta bransa ?
ARTICOL SCRIS DE UN COLABORATOR/CITITOR!