Sunt sigur ca in viata de zi cu zi (pe calculator) folositi programe piratate. Mai multe sau mai putine. Poate stiti, sau nu, ca o mare parte din programele pe care le folositi au si cate un concurent gratuit care de multe ori isi face treaba la fel de bine ca si o versiune comerciala. Uneori chiar mai bine. Astazi vreau sa va prezint cateva alternative gratuite pe care eu le folosesc, deci le testez zilnic.
Protectia datelor este foarte importanta. Cel mai probabil caz in care ai putea pierde date este atunci cand acestea se viruseaza iremediabil. Pentru a nu avea o astfel de neplacere sunt convins ca 90% din voi aveti un antivirus. Unii l-au cumparat, altii au unul gratuit si, inevitabil, unii l-au piratat. Pentru ultima categorie de utilizatori eu am o alternativa: Avira AntiVir care este unul dintre cele mai performante programe antivirus gratuite.
De asemenea Avira Antivir este unul dintre antivirusii care-si face cel mai des update la baza de date cu virusi. Deci definitiile apar foarte rapid ceea ce reduce riscul de a te trezi cu calculatorul infectat. In plus Avira Antivir are si motor de scanare euristica ce-i permite sa detecteze posibili virusi, inca necunoscuti, dupa anumite tipare. Sa nu mai spun ca exista o gramada de optiuni iar la scanarea manuala se pot verifica chiar si fisierele din arhive.
Interfata cu utilizatorul este interactiva, simpla si usor de utilizat. In plus, nu ai parte de prea multe „spoturi publicitare” cu toate ca este o aplicatie gratuita. Singurul moment cand va aparea o reclama este atunci cand se termina update-ul. Iar cateodata poti sa si afli lucruri utile din aceasta. De exemplu, acum vreo luna Avira facea angajari in Romania. Un alt punct forte ar fi utilizarea mica a memoriei. Nu mananca prea mult RAM: aproximativ 10 MB pentru modulul de protectie activa.
Bine, am terminat cu partea de protectie a calculatorului. Ar mai fi fost de recomandat un firewall dar eu unul nu folosesc asa ceva. De obicei sunt in spatele unui router/server configurat de mine ceea ce nu-mi creeaza teama ca as putea fi atacat. Daca ar fi sa recomand un firewall gratuit acesta ar fi cu siguranta ZoneAlarm.
Daca tot vorbeam de arhive atunci sa nu uitam ca multi folosim / foloseam WinRAR pana nu demult. Eu insa am trecut de ceva vreme pe 7-Zip, aplicatia ce da numele si standardului de arhivare 7z – unul dintre cele mai performante metode de arhivare. 7-Zip este gratuit si arhiveaza extraordinar de bine. Are multe optiuni atunci cand creezi o arhiva incat, daca tu vrei, poti sa-ti folosesti tot procesorul si toata memoria pentru a arhiva ceva. Adevarul este ca meniul nu este la fel de interactiv si de dragalas ca la WinRar dar nu este mai greu de utilizat. Asadar, recomand 7-Zip.
Daca dorim sa vedem un film atunci probabil va trebui sa instalam ceva codec-uri, daca nu am facut asta deja. Eh, daca nu ai facut-o las-o asa! VLC Media Player nu are nevoie de niciun codec si ruleaza aproape toate formatele posibile. Stie si subtitrari si multe altele iar de la ultima versiune avem si un meniu mai frumos organizat.
Oricine are un calculator cred ca s-a jucat cel putin o data cu acesta si poate ca s-a lovit de o imagine .iso sau mai-stiu-eu-ce format. Atunci majoritatea au sarit sa instaleze o aplicatie gen Daemon Tools sau Alcohol 120%. Acestea sunt aplicatii comerciale dar poate putini stiu ca Alcohol exista si in versiunea Alcohol 52% Free care-si face la fel de bine treaba ca si versiunea comerciala.
Chiar daca Adobe Reader – programul pe care 80% din internauti il folosesc pentru citirea PDF-urilor – nu este o aplicatie comerciala este totusi o aplicatie care devine din ce in ce mai mare si mai greoaie. O alternativa, gratuita, rapida si care nu ocupa spatiu mult este FoxIT Reader care in 3 MB face ce face Adobe Reader in 20 MB.
Cum CD-Writer-ele sunt deja demodate iar DVD-Writer-ele sunt la mana oricui nu-mi vine sa cred ca nu scrieti discuri. Probabil ca majoritatea folositi Nero, din nou un program comercial, mancator de spatiu si destul de greoi. Si pentru acesta avem alternativa care vine sub numele de Infra Recorder si isi face treaba la fel de bine ca si Nero dar ocupa doar 3 megabytes jumatate.
Unii progamatori profesionisti isi permit sa-si cumpere, daca doresc, o versiune comerciala a unui editor de text cu syntax highlight cu tot ce vrei. Dar noi putem sa avem multe din proprietatile unui editor pe bani intr-unul gratis. Notepad++ este alternativa perfecta, e gratis, e mic si merge bine.
Daca tot am ajuns la texte, trebuie sa precizez ca acest articol l-am scris in AbiWord si nu in Microsoft Word asa cum multi v-ati fi asteptat. AbiWord este gratuit si extrem de rapid. Insa daca doriti mai multe optiuni puteti inlocui intreaga suita Microsoft Office cu OpenOffice.Org care deja a devenit extrem de folosit si de apreciat. Si da! E gratuit!
Multi stam pe messenger din varii motive. Majoritatea folosim Yahoo! Messenger – chiar si eu, insa exista si o varianta pentru Y!M. Pidgin este gratuit, dragut si merge repede. In plus te poti loga in acelasi timp la mai multe retele de mesagerie instantanee.
ACDSee nu mai e de multa vreme o aplicatie de vizionat imagini folosita. Insa de dragul vremurilor trecute putem folosi XNView un program ce stie o gramada de lucruri: vizualizare imagini cu integrare in windows, batch resize, image edit, etc. si este gratuita.
Daca ai un site sigur ai nevoie de un client FTP. De ce sa nu folosesti unul gratuit si foarte bun. WinSCP este „windows commander-style” si este gratuit. Si ocupa doar 2 MB.
Cam atat deocamdata cu suita de programe gratuite ce le folosesc eu. Daca aveti si voi programe gratuite care reusesc sa inlocuiasca fara probleme omoloagele lor comerciale spuneti-ne si noua.
In final, daca ati instalat toate aceste programe in loc de cele comerciale ati economisit o gramada de bani si vreo cativa GB buni de spatiu.