Tahiti a fost lansat de AMD la sfarsit de 2011, sub forma placilor Radeon HD 7970 si HD 7950. Si pentru un GPU a avut o viata lunga si frumoasa, mai ales in raport cu viteza ultimilor ani, devenind ulterior Radeon R9 280X si R9 280. Era necesara o schimbare. Si aceasta a venit, ca si promis, sub forma noului Tonga.
Insa, ne asteptam la o schimbare mai mare, care sa se justifice macar pentru AMD. Adica daca performanta ramane pe loc, consumul electric nu prea scade, macar costurile de productie sa fie mai mici. Ceea ce este intr-o oarecare masura adevarat.
Pentru ca Tonga este realizat in acelasi proces tehnologic de 28 nm. Si este prea putin mai mic decat Tahiti, masurand 359 mm2, desi ingloband 5 miliarde de tranzistori. Totul pentru a acomoda o noua itineratie a arhitecturii GCN, sa-i spunem 1.2, si toate optiunile aduse de ea: TrueAudio, FreeSync si Crossfire direct prin PCI-E incluse de la GCN 1.1, plus o noua metoda de compresie a informatiei grafice, si nu in ultimul rand o ameliorare a geometriei.
In rest specificatiile sunt cele deja cunoscute, aproape identice cu ale placii R9 280: 1792 Stream Processors, 32 ROP-uri si 112 unitati de texturare. Frecventa GPU-ului este ceva mai mica decat a placii pe care o inlocuieste: 918 MHz. Iar memoria, 2 sau 4 GB GDDR5, are 5500 MHz, si o magistrala de 256 bits.
Iar in aceste conditii, AMD sustine o putere de procesare totala mai mare, de 3.29 TFLOPS. Si asta intr-un TDP putin mai mic, de 190 W. Totul prin eficienta GCN 1.2. Drept urmare R9 285 are doi conectori electrici in sase pini, pe langa magistrala PCI-E 3.0. Iar ca si tehnologii noua placa suporta DirectX 12, OpenGL 4.3, Mantle, codare si decodare 4K, OpenCL, PowerTune si Eyefinity.
Sa fie deci aceasta simplificare a circuitului electric prin scaderea magistralei memoriei atat de rentabila incat AMD sa lanseze noua placa la acelasi pret de 250 $, cat era acum si R9 280? Ceva imi spune ca nu. Si totusi s-a intamplat. Probabil AMD a simtit nevoia unei schimbari… Una nu foarte inspirata.
Pentru ca, desi este peste concurentul sau direct GeForce GTX 760, cu aproximativ 3 – 9 %, Radeon R9 285 este usor sub R9 280. Iar diferenta de consum electric si cea de optiuni parca nu justifica deranjul. Review-uri complete gasiti la TechPowerUp, PCPerspective si TheTechReport. Si mai mult ca sigur in scurt timp vom vedea de la AMD si o placa R9 285X, cu GPU-ul Tonga complet functional.
[…] Si mai mult ca sigur in scurt timp vom vedea de la AMD si o placa R9 285X, cu GPU-ul Tonga complet functional.[…]
Pei aia e mai mult ca sigur;
Pacaleste clientul cu ‘noul’ GPU mai puternic incat daca nu are bani pentru 285x o sa il cumpere in varianta mai ieftina, 285.
AMD spera ca nu o sa isi dea seama ca-i o manevra de marketing.