Partea proasta a lansarii este ca pentru primele luni aceasta platforma va fi disponibila doar prin OEM (deci PC-uri de firma). Versiunile retail (care pot fi cumparate pe componente) vor ajunge ceva mai tarziu (peste 1-2 luni), probabil din cauza unor stocuri reduse ale placilor de baza (spun asta pentru ca procesoarele AMD nu sunt ceva nou, o serie de CPU-uri Opteron 22xx care nu au nevoie de memorie Registred EEC; noutatea este platforma destinata segmentului desktop, platforma care in principal este suportata de noua placa de baza).
Insa se pare ca AMD adopta aceasi tactica folosita si de Intel la introducerea lui OX6700: preturile celorlalte procesoare nu sunt afectate de noile introduceri. Daca la Intel se vede clar ca vechile procesoare nu s-au ieftinit, AMD ar avea timp sa ajusteze putin preturile (ca abia a introdus Quad FX-ul), dar personal ma indoiesc. Mai mult, se pare ca nici Q6600 (2.4 Ghz, quad core Intel, va fi introdus in primul sfert al lui 2007 la un pret de 850 $) nu va influenta preturile pentru Core 2 Duo – insa ramane de vazut.
Cat despre performanta, totul este cat se poate de predictibil. Quad FX se comporta fata de QX6700 asa cum se comporta Athlon FX fata de Core 2 Duo. Adica Intel este inca rege. Pe partea de consum, unde AMD a stat foarte bine pana acum, este de plans. Quad FX consuma aproximativ dublu fata de QX6700 (ceea ce nu este o surpriza, avandu-se in vedere ca procesoarele Athlon FX in cauza sunt pe 90 nm si au un TDP de 125W, in timp ce QX6700 Kentsfield este pe 65 nm si are un TDP de 130W). La capitolul de temperatura, FX-urile sunt cu cateva grade mai reci, si din cauza ca au doar care 2 core-uri unul langa altul, in timp ce QX6700 le are pe toate 4 la un loc.
Ca forta bruta, sistemul Quad FX nu sta deloc rau, dar cum majoritatea aplicatiilor sunt momentan single thread, QX6700 are un avantaj considerabil, datorita arhitecturii Core 2 superioare. Insa la aplicatii multi thread (sau mai exact mai multe aplicatii consumatoare de resurse in acelasi timp) Quad FX reduce din diferenta. Cele mai bune rezultate comparativ cu QX6700 sunt inregistrate sub Vista 64 la megathreading (cum numeste AMD acet mediu de aplicatii multiple). Pe alocuri chiar iese in frunte.
Daca ar fi sa o luam teoretic, QX6700 are avantajul arhitecturii, dar cu cat sunt mai multe aplicatii si este nevoie de mai multe core-uri, cu atat va fi gatuit procesorul de FSB-ul insuficient (doua cate doua core-urile comunica intre ele si cu memoria prin northbridge si implicit prin FSB). Intel a compensat aceste probleme prin folosirea de memorie cache suficienta. Insa si acest cache poate deveni depasit. In aceleasi situatii, AMD, avand controller-ul de memorie integrat si legatura HyperTransport intre cele doua procesoare directa, ar trebui sa fie si este mai eficient.
Insa mai bine va convingeti singuri aruncand un ochi pe aceste review-uri: Hardware Upgrade, AMD Zone, PC Perspective, Legit Reviews sau Hot Hardware. Un lucru ramane clar: AMD are nevoie de 65 nm si de quad core.