In cautarea mea dupa o placa video noua, am vazut ca PC Garage deja a listat modelul RX 470 la un pret de 1140 lei. Din pacate nu la toate magazinele este pe stoc, iar pretul este cam mare. Pana atunci, stocurile la RX 480 au aparut si sunt decente!
Cel putin la PC Garage sunt stocuri pentru RX 480, insa sunt doar 2 versiuni, nu cu un sistem de racire foarte bun. Modelele custom nu sunt inca disponibile, insa in caz ca va intereseaza, pretul de pornire este de 1280 de lei pentru versiunea de 8GB.
La eMAG, RX 480 pleaca de la 1449 lei, iar RX 470, surprinzator, are stoc si costa 1339 lei. Este haos total inca cu preturile.
PC Garage = Emag = preturi mari
LA astia si cand e reducere preturile sunt mai mari ca la altii.
Iti spun eu ce a facut AMD
Nu stia cat de mult succes o sa aiba 480-ul, si a zis ca o da ieftin;
A vazut ca are succes placa si a zis „AULO!” repede redu’ stoc-urile si creste pretul;
De asta 480-ul continua sa coste 1450-1500 si stoc-ul este aproape zero peste tot…
Adica 1 zi dupa ce se lanseaza 470-ul, apare pe stoc varianta AFTERMARKET;
Si 1 luna inca asteptam stoc pentru 480, ma las-o ca „pute” ….
Dar pentru un 470 sa dai 1340ron , wow asta chiar e prea de-tot…..
Asta o sa scada la pretul de plutire anul asta undeva la 1100 poate 1000
(la magazine bomba care ti-o aduc in 2 saptamani cu garantie la bozgori)
Preturile „la poarta fabricii” au ramas aceleasi, cat au fost anuntate anterior de AMD, si sigur n-o sa creasca. Presupusele jonglerii cu pretul de la magazin apartin eventual acestora, adica magazinelor.
Un 470, varianta cu 8gb Ram, la 1280 lei, iar in varianta de 4 Gb la 1140 sunt preturi bune. Asta la pcgarage, care e tot emag, si e un magazin serios. Stocuri de 480 n-au fost 1 luna pentru ca… cerere mare (si/sau capacitati initiale de productie mica).
Restul e can-can. Crezi ca a stat AMD-ul sa vada ” ca are succes placa si a zis “AULO!” repede redu’ stoc-urile si creste pretul;” ???
Asta nu mai e speculatie, asta e delir, fratelo.
Vreau sa zic ca e mult mai profitabil sa vanda un chip mai ieftin decat sa se chinuie cu un chip mai scump si cu o marja de profit mai mica.
Cum de nVidia nu are probleme de „productie” cu 1060-ul lor ?
Pentru ca e mai scump, e mai profitabil sa il produca…
Din prima zi avea stoc in 15mii de variante…..
Si 470-ul de la AMD este iara o dovada clara, din prima zi avem variante aftermarket….
Nu exista „probleme de productie” exista profit;
Daca ai profit mare bagi si multi bani in a produce mai multe, AMD nu are profit mare pe aceste chip-uri si prefera sa le faca mai greu si mai ieftin ca sa iasa pe plus.
Business 101
Faci bani din ceva ieftin vandut scump, daca nu, mai taie din ele da-le … (cum e vorba aia)….
La 470 avem din prima zi variante aftermarket pt ca AMD nu a mai avut pretentia sa lanseze chipsetul noii arhitecturi cu o placa video de productie proprie. Sapphire, partener traditional si probabil cu capacitati mai mari, a luat chipseturile si le-a implantat repede, stocurile aparand repede.
Tinand cont de diferentele de preturi si de performanta intre 480 si 470, nu cred ca marja de profit difera prea mult, probabil ca este tot atata…
De obicei, marja de profit e mai mare la produsele mai scumpe, in cazul asta, ar fi fost mai profitabil sa vanda mai mult 480-ul decat 470, iar pt asta trebuia sa produca mai mult din primul. Rezultat? Stocuri mai mari la 480 din prima zi de lansare, stocuri mai mici pt 470. Adica invers decat e acum situatia… Asta daca e sa speculam, speculatii oricum inutile, pt ca preturile” la poarta fabricii” au ramas aceleasi, si sigur nu vor creste. Decat daca vin… inundatii! :))
[…] De obicei, marja de profit e mai mare la produsele mai scumpe[…]
Exact asta incerc sa spun;
Ei au vandut chip-ul prea ieftin pentru cat costa el, marja de profit fiind mai mica….
Si le convine sa vanda un chip castrat mai ieftin mai usor de fabricat (mai ales din cauza binning-ului) decat sa incerce intr-una sa produca ceva scump cu un profit mic…
Noi aici vorbim de CHIP-uri, nu de integrare, afla ca CHIP-urile sunt produse de AMD, sapphire doar INTEGREAZA, adica pcb + cooling
Deci faza cu „le-a dat-o celor de la sapphire” nu merge, pentru ca AMD nu le da indeajuns integratoriilor chip-uri ca ei sa poata scoate placa finala….
Tu vezi pe undeva vreo placa 470 produsa de AMD? Eu nu! Doar Sapphire, in curand si alti integratori. Deci toate chipurile de 470 au fost date pana acum lui Sapphire, care le-a si integrat pe placi aruncate repede pe piata. S-a miscat repede Sapphire, ca a avut capacitati.
Cu 480 a fost invers…
Eu sincer sa fiu ajung la concluzia ca tu nu citesti tot:
AMD produce chip-urile;
Sapphire le integreaza.
CE sa integreze Sapphire daca nu are chip-uri de la AMD ?
(480-urile)
Uite, am ajuns sa ma citez din mine: „La 470 avem din prima zi variante aftermarket pt ca AMD nu a mai avut pretentia sa lanseze chipsetul noii arhitecturi cu o placa video de productie proprie”.
Traducere: la 480, spre deosebire de 470, AMD a avut pretentia ca ei sa lanseze chipul pe o placa de productie proprie, numita, fireste AMD Radeon 480x. Carevasazica, nici Sapphire nici alt integrator, nu a primit vreun chip, intr-o prima faza. Si-a rezervat siesi prioritatea integrarii chipsetului pe o placa proprie, AMD-ul. Si cum sa produci chipsetul dar sa-i faci si integrarea pe o placa lansata pe piata e mai greu decat simpla producere a chipsetului, nu au fost stocuri suficiente de la bun inceput, pt toata lumea doritoare ( si erau multi…)
Cu 470, n-a mai avut aceeasi pretentie, AMD a produs doar chipseturile, Sapphire a facut repede restul, situatia cu stocurile a fost diferita.
Mai clar acum?
AMD oricum produce DOAR chip-urile.
Aici e faza la care nu ne intelegem;
Am mai zis si o mai zic ultima oara:
AMD PRODUCE CHIP-UL, EI NU INTEGREAZA.
Ai vazut tu vre-o placa numita/facuta AMD RADEON 480 ?
Nu, ai vazut ASUS RX 480, XFX 480 s.a.m.d
Astea sunt chip-ul CARE VIN DE LA AMD 480-ul pus pe un PCB de integrator.
Poftim:
http://www.emag.ro/placa-video-sapphire-radeontm-rx-480-8gb-gddr5-256-bit-21260-00-20g/pd/DK5Z72BBM/
SAPPHIRE 480….
Iara ajung la concluzia: CE chip sa integreze ASUS daca nu il are ?
Daca AMD nu i-l da de la bun inceput in cantitati decente….
Tu o tii pe a ta cu „acu e sapphire la mijloc” pei asa a fost si pentru 480, ei nu produc, ei doar integreaza….
Uite placa de lansare a chipului 480: http://lab501.ro/placi-video/review-amd-radeon-rx-480
Cine e integratorul?
Vad ca nu pot posta cu un link. Cauta tu articolul de pe lab501, de lansare a placii cu chipset 480.
Cine e integratorul chipsetului?
Ce relevanta are?
Si la 480 cat si la 470 au fost atat sapphire cat si alti care au integrat chip-ul;
Insa acum exista stoc de la toti integratorii, asta pentru ca este suficient stoc de chipuri
Nu face amd pretu in romanica. Ei le dau cu 200$
Dar stoc-ul ei il fac, daca nu-i stoc nu-i surplus, deci cerere mare = pret mare ….
Ei vand cu 200$, daca pretul ajunge mai mare la noi inseamna ca magazinele au umflat pretul. Pentru AMD e o paguba ca nu pot face fata cererii.
AMD nu ii convine sa vand chip-ul ala la 200$ prefera sa il castreze sau sa reduca costurile productie al acestor chip-uri;
Drept-urmare pierdere mai mare si „binning” mai mult pentru ce vor ei sa vand, anume 470-ul la aproximativ acelasi pret;
Nu vinzi ceva in masa pentru ca nu iti convine sa il produci in masa sa-incepem-cu, nu ?
Lol…
:)))
Acu zici ca n-are relevanta… Chiar AMD a fost integratorul prim pt 480, cum tu nici nu banuiai, nici nu puteai concepe, si AMD si-a rezervat pt o vreme privilegiul asta pana sa dea si altor integratori chipsetul. Doar ca n-a putut satisfacerea cererea mare, de aici si lipsa stocurilor, in acea prima faza. Ulterior a dat si altor integratori, si-au aparut si stocurile…
In cazul lui 470, Sapphire e prim integratorul, pt o scurta vreme ( pt cata vreme a primit exclusivitate), doar el va satisface mai bine sau mai rau cererea, apoi si ceilalti integratori vor primi si ei chipsetul…
Are mare relevanta si in privinta stocurilor, si in privinta celor mai bune implementari cand apar mai mult integratori, si in privinta preturilor pt acelasi chipset…
@Silver
*in privinta preturilor pt o placa cu aceleasi chipset…
acelasi** :))
am scris prea mult azi, am obosit, gata, iau pauza
Doamne ce spui;
Sincer m-am oprit la prima linie;
AMD NU INTEGREAZA.
Asta este ceea ce tu refuzi sa accepti;
http://www.emag.ro/search/placi_video/rx+480
Ce scrie aici ?
Scrie cumva undeva AMD ?
Sau scrie :sapphire, gigabyte, asus, xfx, msi.
Oho se pare ca AMD avea destui posibili integratori, doar ca ei nu aveau ce sa integreze;
Stai ca nu m-am putut abtine:
Prim integrator ?
https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_ss_i_5_6?url=search-alias%3Daps&field-keywords=rx+470+graphics+card&sprefix=rx+470%2Caps%2C248
Poftim
470 CU STOC de la Asus, MSI, Sapphire, XFX cu… stoc…..
Tot astia sunt, aolo! dar au stoc! OARE DE CE ?!
Pentru ca au avut integratorii CE sa integreze…..
480-ul nici nu a trecut de partea cu design-ul de referinta din cauza stoc-ului… e inca „moarta” acolo ….
Tu nu stii ce vorbesti (fara suparare)
Daca te uitati pe lab501, dar si pe tomshardware si pe unde au mai fost testate, poate imi aratai cine e integratorul acelor placi atunci prospat lansate… Nu cred ca nu te-ai uitat, de-ai cotit-o 180%, spunand ca de fapt n-are relevanta. Eu n-am vazut deloc precizat vreun integrator, altul neputand fi decat AMD-ul… Integrator, pt acea prima serie, a propriului chip. Designul de referinta se rezuma la cateva exemplare pt testare? Daca le poti face pe astea, de ce n-ai scoate o serie scurta de cateva mii, pt vindere rapida si sigura? Sigur, ulterior apar si ceilalti integratori ai chipsetului 480, dar o parte a leului (profit) ti-o poti asigura si asa.
La fel si in cazul cu 470-le, Sapphire, partener traditional AMD, cred ca e prim integratorul, cred ca ei au primit exclusivitate pt o scurta vreme, chiar daca integratori, Gigabyte, MSI, Asus, XFx vad ca apar in linkul tau. Scurta vreme a trecut, dar a fost suficient cat Sapphire sa apara in magazine noastre, celelalte inca nu.
Asta e marketing, ca pt o scurta vreme doar un integrator sa primeasca daca nu exclusivitate macar prioritate pt chipseturi, el sa satisfaca mai bine sau mai putin bine cererea prima, abia apoi sa primeasca ceilalti integratori chipurile.
Una peste alta, am ramas cu discutia la capitolul speculatii: eu am banuit lipsa stocurilor de 480 ca datorandu-se capacitatilor reduse ale AMD-ului de integrare ale chipsetului intr-o placa de scos pe piata + exclusivitatea temporara acordata siesi de a face acest lucru, tu ai banuit ca AMD-ul „A vazut ca are succes placa si a zis “AULO!” repede redu’ stoc-urile si creste pretul” – lucru care nu s-a intamplat. Tot acelasi pret a ramas „la poarta fabricii”.
Speculatii si speculatii…
Prin castrarea chip-ului nu se reduc costurile de fabricaţie, matriţa rămâne aceeaşi, doar se dezactivează din unităti. Pastila de siliciu suferă modificări după fabricarea ei completă. E mai simplu să modifici componenta în sine ulterior decât o linie întreagă. Costurile pentru fabricarea unui RX 470 sunt mai mari decât în cazul unui RX 480, dar totul se rezuma la -cât plăteşti atât primeşti- restul e doar de stil. Oricum se pot face chip-uri mult mai performante dar (momentan) nu are lumea destui bani încât să şi plătească.
Chip-uri care nu sunt conform specificatiilor din diferite „defecte” ale productie se castreaza intr-un chip mai mic 480 -> 470 -> 460 etc
Acest proces se numeste „Binning”
Acuma procesul de binning este marit cand grabesti productia sau wafer-ul este mai „ieftin”, spalare grabita, litografia grabita etc
Mai putin timp in fabrica, mai putin de platit fabrica….
Si peste astea, chip-ul 470-ului este mai mic decat cel al 480-ului, drept-urmare incap mai multe pe un singur wafer.
Cu cat este mai putin complex de facut chip-ul cu atat este sansa lui de a reusii mai mare.
Simplu + scump = profit mare
complex + ieftin = profit mic
Prin binning se reduc costurile de fabricatie, pentru ca astfel se valorifica chip-uri care altfel ar fi fosr aruncate.
Dar RX 480 si RX 470 au chip identic la fabricatie. Unitatile ce produc diferenta sunt dezactivate dupa productie. Deci incap la fel de multe pe wafer. Si dupa ce au fost facute chip-urile Ellesmere, sunt verificate daca tin ca RX 480. Daca nu, devin RX 470. Daca inca nu, sunt aruncate.
Da corect, in cazul 480 si 470 este acelasi chip care il taie.
(scuze de eroarea de mai sus)
Interesanta metoda pe care o explici tu, si are logica, ei defapt nu fac ca nVidia, incearca ceva mai mare si daca nu-i bun il face mai mic.
Se poate ca AMD intradevar sa fabrice ceva mai mic, si daca poate mai bine il face ceva mai „mare”
Defapt acuma are logica toata faza cu 290 vs 290X…