ANCOM atrage atenția utilizatorilor de servicii de comunicații electronice că aceștia pot încheia contracte în scris, atât pe hârtie, cât și în format electronic, precum și prin mijloace de comunicare la distanță, conform legislației în vigoare.
Microîntreprinderile, întreprinderile mici și organizațiile non-profit beneficiază de aceleași drepturi ca și consumatorii în relația cu furnizorii, cu condiția să nu renunțe explicit la acestea.
Contractele de telefonie, internet sau televiziune pot fi semnate olograf, electronic, sau la distanță prin intermediul platformelor online. ANCOM recomandă utilizatorilor să fie atenți la clauzele privind tarifele și penalitățile pentru rezilierea anticipată. De asemenea, organizațiile non-profit sunt sfătuite să nu renunțe la drepturile lor contractuale pentru a se proteja mai bine în relațiile cu furnizorii.
În cazul în care furnizorii nu respectă termenii contractuali, utilizatorii se pot adresa ANPC sau instanțelor de judecată, însă ANCOM poate doar să ofere consiliere, fără a sancționa direct furnizorii. În prima jumătate a anului 2024, ANCOM a primit 180 de petiții legate de modul de încheiere a contractelor.
Lasa un comentariu!