Odata cu lansarea tabletei Google Nexus 7 compania a lansat si Android 4.1 “Jelly Bean”. Desi se credea a fi un update major, si ca va fi versiunea 5, Google a preferat sa-i zica 4.1 si sa aduca cateva imbunatatiri, unele mai utile, altele mai putin utile. [UPDATE]
Noutatile pe care le aduce Android 4.1 “Jelly Bean” ar fi urmatoarele:
- Project Butter. Isi propune sa faca experienta cu sistemul de operare mult mai lina, mai legata, mai smooth. Acest lucru e realizat prin ridicarea framerate-ului la 60 fps si activara Vsync si Triple Buffering.
- Introducerea de text prin voce se face acum si cu internetul oprit. Nu stim daca precizia e tot la fel de proasta daca nu esti vorbitor nativ de limba engleza.
- Gesturile. Acum navigarea prin telefon se face mai usor prin gesturi. Nu stim exact despre ce e vorba, ca si pana acum erau gesturi.
- Aplicatia de camera foto s-a imbunatit si ea. Spun ca acum poti vedea pozele, inainte de a te hotara daca le vrei, mult mai bine.
- Notificarile s-au imbunatatit si ele. Poti sa suni pe cineva inapoi direct din bara de notificari si poti sa citesti mailuri fara sa intri in alta aplicatie. Si notificarile se pot extinde prin atingerea cu doua degete.
- Android Beam. Poti imparti video prin NFC.
- Un nou ecran de pornire si widgeturi care se redimensioneaza singure in functie de spatiul de pe ecran.
- si altele pe pagina oficiala.
Updateurile vor veni, pentru inceput, pe Galaxy Nexus, Nexus S si Motorola Xoom in luna iulie.
Primul punct si anume Project Butter este cel mai util. Poate mai scapa de intarzieri si raspunde mai rapid la comenzi.
Va lucra mai mult cu GPU-ul deci e clar ca va depinde de performantele lui.
Dezamagitor daca invechitul nexus primeste acest update si Galaxy S3 nu inseamna ca isi bat joc de noi. Oricum dezamagire.
gabi, vina nu este a lui Google, ci a lui SAMSUNG. După cum ai văzut, dispozitivele Google mereu primesc actualizări mult mai rapid. SAMSUNG (şi alţi producători) preiau actualizarea şi o personalizează în nenumărate feluri, după care lansează actualizarea (evident). Însă chestia asta se face într-un mod lent, unele regiuni de pe glob având norocul să prindă mai rapid actualizarea de la producător, iar ceilalţi posesori să mai aştepte… poate chiar luni de zile. Că nah, se fac zeci de versiuni (poate sute), pentru fiecare regiune/ţară/operator…