Acesta nu este un articol politic, ci doar o scurta analiza a unei situatii definitorii pentru noi, ca societate. Si, mai ales, este vorba de analiza impactului pe care mediatizarea o are pentru ca un utilizator sa isi instaleze o aplicatie pe telefonul mobil.
Au trecut aproape doua luni triste de la descoperirile macabre din Calafat Caracal. Triste pentru ca familiile nu au mai aflat nimic de la anchetatori, dar si pentru ca inca ne mai mor copiii fara ca autoritatile sa poata garanta o reactie rapida. Iar cand fac asta, nu pot garanta o reactie eficienta. Dar se felicita pentru reactivitate. 🙁
Dar sa revenim la ideea din spatele articolului: dupa tragedia cu Luiza, Alexandra si cine-stie-cate alte fete, secretarul de stat Raed Arafat a iesit public sa ne reaminteasca de aplicatia STS, lansata cam in surdina, numita Apel 112. Nu stiu cum v-ati simtit voi, dar eu ma uitam ca vitelul la poarta noua, afland abia atunci de o aplicatie care putea sa ma salveze, in caz de nevoie.
Emotia generata de eveminentele care inca erau actuale pe retina noastra, a facut ca aplicatia sa sara de 100.000 instalari, de la cateva mii, in numai cateva ore. Insa acel moment a ramas ne-exploatat de catre autoritati, pentru ca si azi, 23.09.2019, numarul de descarcari a ramas cam la acea valoare, pe Android, cel putin. De ce spun ca s-a ratat o ocazie? Pai, pentru ca statul roman (nu cel paralel) avea ocazia perfecta sa mediatizeze mai puternic necesitatea instalarii unei astfel de aplicatii. Toata lumea este sensibila cand vine vorba despre pierderile de vieti, deci o campanie de marketing corecta si imediata, ar fi facut ca numarul de instalari sa fie si mai mare. In plus, fiindca vorbim despre copii, ar fi fost indicat ca Politia si Pompierii sa viziteze scolile, sa le explice elevilor de ce este important ca aplicatia sa le fie instalata de parinti pe telefon, cum ii poate ajuta si cum se foloseste! Insa, in cel mai clasic stil romanesc, am preferat sa ne ascundem dupa perdea pentru a astepta o noua situatie in care sa putem da vina pe altii…
La final va adresez doua intrebari:
- Cum ati fi procedat voi, daca erati persoane cu decizie, in situatia de fata?
- Ati instalat pe telefoanele voastre sau ale rudelor aplicatia?
De ce ar fi nevoie de o aplicatie ca sa trimita AML cand majoritatea telefoanelor smart stiu sa faca asta si trebuie doar integrat sistemul de catre STS?
https://blog.google/around-the-globe/google-europe/helping-emergency-services-find-you/
Pana ajungem acolo, macar ce avem sa promovam corect.
caracal, nu calafat.
Scuze, eram afectat de stirea cu fetita de 11 ani, citita azi. Am corectat, merci.
Nu am instalat-o nici eu si nici copii mei. Am atat de putina incredere in statul roman incat imi pazesc eu mai bine familia decat sa sper in ajutor de la autoritati.
Noi am instalat-o demult. S-au terminat banii de bloguiala Cristiane. Daca ar fi blogari care ar intra in partid, sigur s-ar mai gasi niste bani de fur… pardon, promovat!
Aplicatia aia trimite coordonatele pe net . Adica biata fata nu ar fi avut sanse sa trimita locatia nici macar cu aplicatia aia ca nu avea net pe cartelA. Cel putin asa retin. Statul roman e cel care ma face tot mai des sa ma gandesc la plecare.
Useless. Am instalat aplicatia si in momentul in care am folosit aplicatia, operatoarea m-a intrebat de N ori unde sunt. Am dat „TRIMITE LOCATIA” de mai multe ori, aveam o precizie de 6m in aplicatie, insa degeaba. Ceva nu functioneaza cum trebuie. Ca sa nu mai spun ca ambulanta a ajuns dupa aproape 3 ore. Trist de tot. Dupa care ne-a dus la cel mai apropiat spital (puteam ajunge acolo cu masina in 10 minute). Acolo medicul ridica din umeri (de garda era ginecologul), fiind un spital mic, municipal. CONCLUZIA: daca nu esti o persoana norocoasa si rezistenta, mori cu zile. 🙁
Cum spune și @glm, și eu am prea puțină încredere în statul român și mai ales în poliția română (cu litere mici) ca să mă mai bazez pe ei într-o situație în care mi-ar fi pusă viața în pericol.
Dacă pe tine te-a afectat cazul fetiței din Calafat, pe mine m-au afectat ce s-a-ntâmplat în Giurgiu, când polițiștii au săltat alți 6 polițiști și pe șeful Serviciului de Permise pentru că le ofereau contra cost permise unor persoane care nu au luat examenul. Cel mai grav e că persoanele ălea nu picau testul la limită, ci că erau analfabete frate. Adică tu le dai permisul unor analfabeți și pe urmă ne scoți ochii cu accidentele care se petrec din cauza vitezei? A vitezei?! Băă, ăia nu știu să scrie și să citească, d-apăi să conducă un vehicul!
Cel mai bine zic eu e să se legalizeze armele de foc cu muniție neletală, spray-urile cu gaze lacrimogene, bastoanele telescopice, taserele, aparatele cu electroșoc și altele asemenea lor. Își cumpără omu’ obișnuit niște scule de-ălea și să vezi tu că n-o să mai fie nevoie să-i „deranjăm” pe burtoși de la birouri prea des. Că nah, doar ei nu-s plătiți din banii noștri și serviciul pe care îl prestează nu e în folosul omului de rând.
P.S: Am aflat despre aplicația asta de pe un alt site de tech, chiar m-am mirat că voi n-ați scris de el.
Sincer? La cats reclama i se făcea, am zis că nu merită să vă scriem de ea.
sa nu uitam ca poporul roman este la cel mai scazut nivel de IQ – ma includ si pe mine – ca grup suntem pro..ti de pro..ti – vezi testele PISA 2015
prima faza in „vindecare” este recunoasterea
apoi acceptarea- eu accept acest rezultat multi nu [ sa nu o ardeti cu olimpici ca o ardeti pe ilegale ]
si apoi …etc ….masuri , tranzitie , etc
––––––
trebuie sa intelegeti ca facem parte dintrun popor ce este pe penultimul loc la IQ in Europa [ Albania este pe ultimul loc ]
sa mai explic ?! religie, pupatori de moste, pro-Becali, votanti cu Iliescu …etc
––––––
suntem varza ca grup
singura cale este prin educatie …. masuri? sunt o groaza dar na …votul conteaza, desi am intalnit amici ce nu cred asta …of o f
Ai dreptate pana la …vot. Daca tu-mi explici ca e bine sa votam „raul cel mai mic” – cum adica sa votam „raul”, fie el si mic? – eu iti dau dreptate, dar atat timp cat nu ai ce vota, de ce sa votezi?! Boicotul masiv nu confera legitimitate impostorilor din politica, deci nu ar mai avea tupeu sa faca precum nulitatea de Johannis care se sprijina pe cele 6 milioane de voturi ale unora care regreta enorm ca l-au votat…
@glm: cum anume ai ajuns tu la concluzia aceasta? ca cei 6 milioane regreta enorm? poate ca regreta putin? sau deloc?
sau ti-a spus cineva? ai vazut ceva sondaje, cu acest rezultat?
Am zis corect ca unii dintre cei care l-au votat pe Johannis regreta ca au facut-o. Eu am foarte multi cunoscuti care recunosc public asta. Remarcam ca foarte multi – 6 mil. – au dat buluc sa voteze un om care nu a aratat absolut nimic intr-atat ca putea sa moara cineva langa el (vezi cazul militarului lesinat de la Constanta) si pe el nu l-ar fi miscat cu nimic. E presedintele „nu stiu si nu ma intereseaza”, cum el insusi a si declarat.
@anteste, daca vrei sa-l votezi in continuare este absolut dreptul si placerea ta. Nu vei avea in mine pe unul care sa-ti spuna ce sau cum sa votezi. Faci exact asa cum vrei, dar nu-mi opri dreptul la opinie ca nu este corect. Iar evidenta spune exact ceea ce incerc si eu sa arat: daca in 5 ani acest presedinte nu a reusit sa miste mare lucru in tara asta, ce te face sa crezi ca dupa inca 5 ani nu va fi la fel sau mai rau? Pune logica la inaintare si nu fi „vrajit” de un om sau de altul care sunt trecatori si nici nu au cu adevarat putere sau vreo intentie buna in ceea ce ne priveste… Ei se gandesc numai la privilegiile pe care le au, se impauneaza cu functii inalte, dar ii doare in cot de tine sau de mine. Think deep!
Si eu regret ca l-am votat pe Johanis si nu mi-e rusine sa recunosc. Poate data viitoare iese mai bine, nu ma las 🙂 E bine ca vreti schimbare, dar daca se poate intampla din confortul canapelei voastre…
@glm: pai de unde si pana unde faptul ca cer sa iti explici o afirmatie, iti opreste dreptul la opinie? sau sa iti dea dreptul sa jignesti (pune logica la inaintare sau „think deep”)
stiu ca aici e „netul”, si o cerere de justificare poate parea absurd, dar aveam alta impresie despre tine (buna), citind comentariile tale
in raspunsul tau ai renuntat la adjectiv, vezi ce diferenta? regreta sau regreta enorm?
si eu poate regret ca l-am votat, raportat la „realizarile” sale, dar pus in situatia din 2014, turul 2, as face-o din nou
o sa fac ce pot pentru a ma asigura ca nu va ajunge in turul doi, din cauza dezamagirii ce mi-a produs-o, dar daca voi avea din nou de ales intre el si a legitima partidul mafiot, stii ce voi alege
Departe de mine gandul de a te jigni, daca ai simtit cumva asta eu imi cer scuze. Era doar un sfat, un indemn pentru a privi mai adanc si un pic mai departe de obsesiile noastre politice (sau apolitice, in cazul meu).
Da, unii chiar regreta, altii foarte mult si unii enorm ca l-au votat, iar cu privire la exemplul tau cu turul 2, in opinia mea lucrurile stau foarte simplu: nu mi-a placut Ponta – pupatorul de moaste, nu l-am votat; nu mi-a placut Johannis – arogantul cu 6 case (ghinion), nu l-am votat; nu mi-au placut ceilalti, nu am votat: simplu!
Nu am regretat nici o clipa faptul ca nu am dat votul vreunui „prea ales”, „prea minunat”. Istoria imi da dreptate: pe Iliescu il injura si acum lumea, pe Constantinescu nu il lauda nimeni ca fost presedinte, Basescu, fost securist, turnator, curvar si betivan nu avea ce sa caute in functia suprema in stat. Daca as fi votat pe vreunul dintre acestia sigur aveam ce regreta… Dintre cei 6 milioane care l-au votat pe Johannis ca sa faca nimic isi pune cineva cenusa in cap si recunoaste faptul ca au adus in functia de presedinte o nulitate? Dar dintre cei carora le placea Basescu – securistul turnator – isi face vreunul mea culpa ca i-au dat votul??
Isi da cineva seama ca aducand in fruntea tarii oameni de nimic se fac direct partasi dezastrului in care ne aflam?
Extinde aceeasi logica si pentru alegerile parlamentare.
In loc sa ma critice cineva ca nu votez mai bine si-ar cere scuze (macar) pentru ca au votat (in asa zis spirit democratic – ca votul individului conteaza – si a contat… extrem de negativ!) si au ajuns sa ne conduca nulitati precum Viorica, Dragnea, Johannis, Ciolos, etc…
Cu cat mai putina legitimitate (citeste „voturi”) are un individ in spate cu atat mai putin isi va face de cap si va cauta un pic mai mult si folosul tau. Da-i voturi multe, linguseste-l, ridica-l in slavi si iti va lua usor, usor si drepturile care ti se pare ca le ai. In lumea noastra niciun individ nu este providential, toti sunt impinsi in frunte de vanitate, lacomie si egoism.
Nimanui nu-i pasa cu adevarat de cel de langa el, cu atat mai mult de un popor intreg…
Am si eu o intrebare referitoare la toata treaba asta, daca angajatii statului roman sunt atat de prosti, de ce ii mai platim? Chiar nu putem sa luam o institutie si sa o refacem de la zero? Nu carpita, nu restructurata ci de la ZERO.
Chestia asta se aplica din pacate pentru cele mai multe din institutiile statului roman, sa nu mai zic de justitie care ar trebui pur si simplu regandita complet pentru ca astazi face mai mult rau decat bine si atat timp cat un burtos imbecil „imparte dreptate” dupa bunul plac, potentialul pentru abuzuri e infiorator. La fel e si in politie, la fel e cam peste tot unde un „neica nimeni” se afla intr-o pozitie de putere.
pai sri doarme? pune pe fb „desene” despre dragnea, iliescu etc, dar nimic despre crima organizata pe care o acopera/gestioneaza.
Tot sistemul este putred! Atata timp cat politia sta la aceeasi masa (la propiu) cu infractorii, nu exista solutii mici! Cand spun infractori nu ma refer la gainari, ci la traficanti de carne vie, pesti, fosti violatori si/sau criminali, corupti de nivel inalt … iar ceilalti sunt sefi de politie sau cu alte functii inalte! Cand vezi asta in fata ta, in fata tuturor (ba chiar se afiseaza cu aroganta caracteristica), te trec tot felul de sentimente pline de ura!
Si tu ne spui de 112??!!