Noul iPhone 8 a ajuns si a stat la mine 3 zile pline. Am reusit sa-mi instalez absolut toate aplicatiile mele pe el si sa-l folosesc ca si cum ar fi fost al meu, am vrut neaparat sa fac asta in demersul meu de a gasi telefonul perfect, care nu exclude nici trecerea pe iOS. Sa trecem la treaba, pentru ca am strans destule idei pentru un mic review.
Va spun din start ca nu o sa va vorbesc despre specificatii, benchmark-uri si alte date irelevante, e plin internetul de ele. Asta e doar un review cum l-ar face orice utilizator.
Design si constructie. Prima impresie, cand il scoti din cutie, e ca ai un telefon premium in mana. Va spun sincer, se simte extrem de bine, arata frumos si pare foarte solid. De fapt, chiar este foarte solid. Din pacate, dupa 10 ani de testat produse am scapat primul telefon pe jos, acest iPhone 8. Din masina pe trotuar si de pe trotuar pe drum. Nu s-a spart nimic, s-au zgariat extrem putin trei din patru colturi. M-am speriat groaznic.
Cu toate ca arata bine si e solid, daca-l pui langa iPhone 7 nu vezi nicio diferenta pe partea frontala si mici diferente pe spate, de nuanta mai mult. De la distanta s-ar putea sa nu-ti dai seama ca e din sticla, decat daca e plin de amprente, cum obisnuieste sa se intample.
Altfel, spatele de sticla iti ofera si o siguranta mai mare in manuire, telefonul fiind mai greu de scapat decat iPhone 7.
Setarea initiala. Am vrut sa-mi transfer toate aplicatiile de pe Android folosind Move Data from Android si Move to iOS. Nu numai ca n-a mers, dar a fost nevoie de vreo trei restart-uri ca sa se deblocheze AppStore-ul, care refuza sa mai instaleze vreo aplicatie.
Asa ca dupa ce s-a deblocat am inceput sa-mi instalez manual aplicatie cu aplicatie.
Tot enervant este, la setarea initiala, ca-ti cere parola si amprenta de 1000 de ori. Dupa care se mai linisteste. Recunosc, setarea initiala a fost un episod frustrant pentru mine.
Utilizare. Va spun din capul locului ca n-am folosit niciodata un iPhone ca telefon personal. Am mai pus mana pe ele, le-am butonat dar cam atat. A fost prima data cand, chiar si pentru o perioada scurta de timp, am folosit exclusiv un iPhone.
Nu pot sa va spun decat ca experienta generala de utilizare este faina si naturala. Nu ai nevoie de buton de back pentru ca poti acoperi cu gesturile orice miscare la care te poti gandi. Cu alte cuvinte, asa incepator cum am fost in lumea iPhone-urilor, m-am descurcat destul de bine.
Am totusi cateva remarci despre niste lucruri destul de enervante:
- Notificarile nu sunt deloc organizate, mi se pare o bataie de joc acolo. Pierzi lejer alarme importante din cauza ca iti apar 20 de notificari negrupate de la alta aplicatie.
- Nu toate aplicatiile iti permit actiuni din bara de notificari. De exemplu, Google Keep nu permite snooze la alarme de acolo. Stiu, e vina Google, dar tot m-a deranjat.
- Daca vreau sa ma conectez la o retea Wi-Fi trebuie sa merg in setari, pentru ca la o apasare lunga sau puternica pe iconita de Wi-Fi nu se intampla nimic.
- Utilizator de Android fiind, as dori ca macar iconitele pe ecran sa mi le pun cum vreau. Nu toate sus, cum te obliga acum. Si da, mi-am facut foldere pentru ca ideea de aplicatii aruncate peste tot mi se pare aiurea
- Nu poti regla volumul separat pentru notificari, alarme sau sonerie. Era sa sar din pat in prima dimineata cand, desi telefonul era pe vibratii, alarma a sunat foarte tare.
- Bara de notificari arata acum ca si lockscreen-ul
In schimb, apreciez mult urmatoarele lucruri:
- butonul dedicat pentru trecere pe vibratii
- gestul de swipe de sus – jos care-ti aduce pagina de search, unde poti gasi orice
- Widget-urile grupate (ca la Google Now) pe o pagina sunt ok
- Poti sa vezi video-uri din retea (de pe NAS) cu VLC, desi unii spuneau ca pe iOS nu poti sa faci asta
In mare, experienta de utilizare a unui iPhone cu iOS 11 e in regula, doar ca micile detalii pot fi uneori extrem de enervante.
Performante. Stiu ca A11 Bionic este un procesor foarte puternic, am vazut asta in benchmark-uri. De aceea, in 90% din cazuri iPhone 8 este foarte rapid. Totusi, exista momente destul de dese de ezitare.
Apple mai are de lucru pe partea de software. De multe ori animatiile au sacadat, incarcarea aplicatiilor a inceput cu un ecran alb – unele chiar au crapat iar managementul memoriei RAM este dezastruos in comparatie cu iPhone 7 cu iOS 10.3.
Sunt convins ca toate acestea se vor repara in timp. Se vede ca Apple face eforturi, de aceea a lansat deja 3 versiuni noi de iOS 11 in nici o luna. Ramane de vazut cand problemele vor fi rezolvate.
Camera. Am reusit sa fac prea putine poze cu camerele acestui telefon, de aceea nu ma pot pronunta asupra calitatii lor. Mi se pare ca sunt putin peste cele de pe iPhone 7 dar nu as putea spune ca diferenta e enorma. Pozele oricum ieseau bine si pe varianta anterioara. Diferanta se face, din ce am vazut, pe iPhone 8 Plus, care chiar face poze mult mai bune folosindu-se de ambele camere.
Baterie. Desi l-am folosit doar trei zile, mi-am dat seama ca bateria este o surpriza placuta. A tinut in fiecare zi cu brio pana la final, ba chiar mai aveam 30-40% seara. Pentru inceput pare ca iPhone 8 e mai eficient decat iPhone 7, insa ramane de vazut daca o sa fie la fel si dupa rezolvarea problemelor de performanta.
Merita upgrade-ul? Depinde, daca ai un iPhone 6 sau chiar 6S atunci merita un upgrade la iPhone 8. Daca ai iPhone 7 nu merita. De asemenea, daca vrei sa treci de pe Android pe iOS atunci mai bine-ti iei iPhone 8, ca diferenta dintre modele, la nivel de pret, e mica, insa iPhone 8 iti va aduce suport si performante pentru o perioada mai lunga de timp.
Concluzie. Varianta testata de noi a fost de la evoMAG si avea 256 GB, insa nu cred ca ai nevoie de atat, 64 GB fiind suficienti. Preturile incep de la 3700 lei. Pentru mine ar putea fi o varianta de luat in considerare. Ramane de vazut daca va fi iPhone 8 sau Pixel 2. 🙂