Site icon Arena IT

ASUS Eee PC 1005HA, scurt review

Nu a trecut multa vreme de cand scriam articolele „Ce inseamna sa testezi un produs?” si „Cum trateaza strainii blogurile„. Ambele articole au fost scrise din proprie experienta. Un ASUS Eee PC 1005HA a stat la mine aproape un an de zile, mi-am dat seama ce merge si ce nu merge si, chiar daca acum nu se mai comercializeaza, merita apreciat.

Nu are importanta ca 1005HA nu se mai comercializeaza. Succesorul lui este ASUS Eee PC 1006P, are exact aceleasi specificatii si, avand in vedere experienta anterioara, probabil nu are nici unul din bugurile lui 1005HA. Care, apropo, sunt aproape inexistente. Configuratie: Atom 1.66 GHz, 1 GB DDR2, 160 GB HDD si baterie cu 6 celule.

Design si greutate

Netbook-ul are un design elegant, simplu si de apreciat. Eu am avut varianta pe negru, de aceea parea putin mai mic si mai cochet. Carcasa este lucioasa si, din pacate, lasa foarte usor urmele de degete sa-si faca aparitie. Totusi, imi mentin parerea, 1005HA este un netbook frumos. 1005P arata exact la fel.

Din punctul de vedere al greutatii nu se poate spune nimic de rau. Avea 1.3 Kg dar nu putea fi considerat greu. Era usor de purtat si comod de folosit in orice pozitie.

Performante si baterie

Evident, am avut vreme sa vad ce poate aceasta jucarie minunata. ASUS spune ca bateria va tine pana la 11 ore. Dupa cum va asteptati, valoare a rezultat ca urmare a unei masuratori cu totul oprit. In realitate, bateria tine vreo 5-6 ore cu Wi-Fi si aproximativ 4-5 ore cu un modem 3G infipt in USB. Browsing-ul aferent e redundant de mentionat.

Laptopul merge execrabil pe „Power Saver” si, din aceasta cauza, il foloseam aproape tot timpul pe „Balanced”. Am instalat si aplicatia „Super Hybrid Engine” de la ASUS. Aceasta o tineam, de obicei, pe Auto.

Concluzia a fost interesanta. Fie ca laptopul statea pe „Power Saver”, si mergea rau de tot, fie ca statea pe „Balanced”, si isi lua putere cand avea nevoie, durata de viata a bateriei varia foarte mult. Deci nu meritau nervii acumulati. 🙂

Sisteme de operare

Am testat cam tot ceea ce se putea testa pe el. Am avut Windows 7, Ubuntu, Ubuntu Netbook Remix, Linux Mint si Windows XP SP3. Avand in vedere ca aveam la dispozitie doar 1 GB de memorie RAM ultimul dintre acestea, adica Windows XP, s-a comportat cel mai bine. Mi s-a parut ca pana si bateria a tinut mai mult cu acesta.

In Ubuntu, 9.04 parca pe vremea aceea, aveam ceva probleme cu wireless-ul. Se rezolvau, totusi, destul de usor. Windows 7 se misca putin cam incet.

Pretul si concluzia finala

N-a fost un review chiar atat de scurt, dar am spus tot ce am remarcat eu. Pretul, de nou, se situa in jurul valorii de 1200-1300 RON. 1005P costa tot cam atat. E adevarat ca poti sa-ti cumperi un netbook la 1000 RON, sau poate chiar mai putin, dar nu se va compara cu acesta. Aproape ca pot sa va garantez.

In final, daca cei 1 GB de RAM nu va multumesc atunci puteti sa schimbati placuta cu una de 2 GB. Ca idee, o placuta de 2 GB DDR2 Kingston costa 150 RON.

Multumim oamenilor de la ASUS Romania.

Specificatii oficiale: ASUS Eee PC [1005HA] / [1005P].

UPDATE: Am doua noi „jucarii” in teste. Urmeaza review.

Exit mobile version