Piata SSD-urilor este in continua expansiune. Si chiar daca preturile inca mari au tinut marea parte a lumii departe, aceleasi preturi au asigurat profituri semnificative pentru producatori. Si probabil aceasta din urma este cauza pentru care Asus s-a avantat in lumea SSD-urilor.
Iar primul lor model se numeste Raidr, si este lansat in gama ROG. Vorbim despre un SSD cu interfata PCI-E 2.0 2x, care are la interior doua unitati distincte aranjate intr-o configuratie RAID 0. Si fiecare astfel de unitate are un controller LSI SandForce SF2281, si memorie flash MLC realizata de Toshiba in procesul tehnologic de 19 nm.
Initial Asus va avea doua modele, de 120 GB ce poate fi citit la 765 MB/sec si scris la 775 MB/sec, si de 240 GB cu viteze de 830 MB/sec la citire si respectiv 810 MB/sec la scriere. Ambele stiu criptare AES pe 128 bits,NCQ, TRIM si SMART, si suporta pana la 100K IOPS. Consumul electric al acestor SSD-uri de 157*120*20 mm se ridica la 16 W in full load (cu un idle de 7 W).
Timpul mediu de functionare este de 620 000 de ore. La pachet primim si o licenta de Kaspersky Antivirus 2013. Preturile, neconfirmate inca de Asus, ar trebui sa se invarta in jurul valorilor de 160 $ pentru modelul de 120 GB, si 270 $ pentru cel de 240 GB. Lansarea va avea loc undeva in luna mai 2013.
am inteles ca cele care au sandforce cedeaza repede, e corect?
pacat ca nu e varianta si de 60 gb.
Salut Alin !
Am sandforce pe F60 Corsair si dupa 1 an de utilizare nu are nici o problema.
In continuare cam 230 MB/s read datorita mobo sata 2 in loc de 3.
Multa lume uita sa desfaca PC ul macar 1 data pe an , si tot ce se aduna inauntru contribuie la multe probleme.
Daca scrii ceva scripturi linux care lucreaza frecvent cu HDD , e bine sa consideri scrierea in tmpfs sau /dev/shm , pentru a evita uzura prematura.
intrebare pt cei care cunosc, la montare in paralel a unui SSD si un hard normal, SO instalat pe SSD, restul de programe si jocuri instalate pe vechiul hard, sistemul este ajutat de SSD atunci cand rulez ce am instalat pe hard?, sau pt a putea beneficia de performantele unui SSD trebuie sa instalez pe el totul, va multumesc!
Sistemul nu ” este ajutat ” !
Sistemul de operare efectiv va cunoaste un boom formidabil de viteza.
Un joc daca e mare si il pastrezi pe vechiul hdd nu simte nimic in plus.
In schimb , la transferul de date dintre sa zicem C:/ si D:/ va avea o viteza teoretic dubla datorita faptului ca copy /paste nu se mai face pe si de pe acelasi hdd , ci de pe unul pe altul.
Ca si grad de comparatie , linux ubuntu buteaza in 12 secunde pe Samsung F3 spinpoint mecanic ( 130 MB/s ) respectiv 6 secunde pe Corsair 60 SSD ( 240 MB/s pe sata 2 in loc de 3)
Neavand placa de baza sata 3 pot doar sa estimez ca teoretic in 2 sau 3 secunde dupa grub start , linux este in picioare si perfect functional , nu ca Windows unde dupa Desktop mai astepti o seama pana devine utilizabil
Pe SSD si Windows 8 dureaza aprox 8-9 secunde pana intra sistemul de operare. Desktopul e functional si te poti da deja pe google. Mai sunt intradevar cateva programe din system tray care pornesc ulterior, pe rand, mai incet; dar ce e foarte important e ca dupa ce ti-a aparut desktopul poti porni care program vrei tu si acel program va avea prioritate in fata celorlalte ce pornesc in background.