Anul trecut ASUS a inceput sa intre in liga producatorilor de telefoane de cateogorie medie spre top, cu ASUS ZenFone 2, un telefon care la vremea aceea aducea performanta crescuta la un pret mai mult decat decent. L-am testat si noi atunci si am scris un review, poate vreti sa-l recititi pentru comparatie. Acum am testat ASUS ZenFone 3, care doar ce s-a lansat in Romania si se pare ca ASUS merge in directia buna.
UPDATE: ASUS ZenFone 3 in Romania: pret si disponibilitate
Pretul, daca ma uit in review-ul de anul trecut, este la fel cu cel de atunci: in jur de 1550 lei pentru versiunea testata de noi, adica ZE552KL cu ecran de 5.5 inch, 64 GB memorie interna si 4 GB RAM. Exista si o versiune mai scumpa, Deluxe, dar care inca nu a aparut la noi. Cel mai ieftin ZenFone 3 costa 1350 lei si are ecran de 5.2 inch, 3 GB memorie RAM si 32 GB memorie interna. Revenim cu detalii despre pret si disponibilitate.
Nu vreau sa va spun prea multe in partea de introducere, voi intra in detalii in restul review-ului, asa ca haideti sa incepem.
Cuprins review ASUS ZenFone 3
- Specificatii
- Design si ambalaj
- Sistem de operare, aplicatii, utilizare, performante
- Ecran, difuzor, casti, senzor de amprenta
- Camera foto (zi si noapte)
- Autonomie baterie
- Pret, disponiblitate si concluzie
Specificatii
Cumva ma bucur ca ASUS n-a cazut in capacana si nu a intrat in goana dupa specificatii. N-au pus nici procesoare deca-core pe ZenFone 3 (au pus pe Deluxe, insa aia e alta gama, zic eu) si nici 6 GB memorie RAM, doar ca sa dea bine pe hartie. In schimb au pus, zic eu, ce trebuie ca sa-l faca un telefon bun sau foarte bun. Pana la sfarsit imi ziceti si voi ce parere aveti.
Desi, ca de obicei, ZenFone vine deja in mai multe versiuni, cu ecrane mai mari sau mai mici (5.2 sau 5.5) cu mai multa sau mai putina memorie (3/4 GB RAM sau 32/64 GB intern) eu o sa va spun ce am testat eu.
- Ecran: 5.5 inch cu rezolutie 1080 x 1920 pixeli (~401PPI)
- Procesor: Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625 (Octa-core 2.0 GHz Cortex-A53)
- GPU: Adreno 506
- RAM: 4 GB
- Memorie interna: 64 GB
- Camera: doua 16 megapixeli pe spate cu f/2.0, OIS, focalizare laser si 8 megapixeli pe fata, cu f/2.0
- Baterie: 3000 mAh
- Sistem de operare: Android 6 Marshmallow
- Altele: Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth, senzor de amprenta, port USB-C, Dual-SIM (sau card SD)
- Cantareste doar 155 de grame
Cum spuneam, nimic iesit din comun, insa o combinatie care poate face ceea ce trebuie.
Design si ambalaj
Ambalaj. Nu-s foarte multe de spus neaparat aici. Cutia e una gri, cumva in stil elegant, cum cred ca ne-a obisnuit ASUS, iar inauntru gasim un cablu USB-C, un incarcator de 2A si o pereche de casti in-ear.
Design. Va spun sincer, mi-a placut foarte mult din primul moment cand am pus mana pe el. Carcasa e din sticla pe spate si pe fata si are aluminiu pe margine. Arata extrem de bine, premium si intreaga constructie pare solida.
Doar butoanele de volum si pornit/oprit mi se pare ca se miscau putin mai mult decat ar fi normal, insa posibil ca eu sa fi avut o versiune de pre-productie. Ramane de vazut daca modelele din magazine vor avea aceeasi problema.
In rest, da, recunosc, imi aduce aminte de Samsung Galaxy S7, insa cumva intr-un sens bun. Sticla e foarte placuta la atingere, insa are si dezavantajele ei: este extrem de alunecoasa – grija mare pe unde-l lasati – si prinde toate amprentele din lume, deci va trebui sa-l stergeti des. De zgarieturi n-am avut parte cat l-am folosit, dar a stat la mine doar cateva zile.
In mare, ASUS a facut o treaba foarte buna cu design-ul lui ZenFone 3, insa au gresit la final: butoanele de back, home si apps sunt si acum fara lumina. Noaptea nu le vezi iar ziua sunt doar lucioase.
Sistem de operare, aplicatii, utilizare, performante
Sistem de operare. ASUS ZenFone 3 vine cu Android 6.0.1 si ZenUI peste, aceeasi interfata cu care eram deja obisnuiti inca de la ZenFone 2 si compania. Nimic rau in asta, cumva au reusit sa faca un launcher bun pe care doar l-au optimizat. Nu am vazut schimbari majore la ZenUI dar cu siguranta e mai rapid.
Aplicatii. Incepand cu versiunea 6 de Android de pe ZenFone-uri (adica si pe ZenFone 2) ASUS a renuntat la o mare parte din bloatware, adica aplicatii proprii pe care nu le folosea nimeni. Chestia asta s-a propagat si pe ZenFone 3 si nu avem de-a face cu nimic nou de care n-avem nevoie. Da, mai sunt unele aplicatii inutile, insa se pot dezinstala. Le puteti gasi si singuri in pozele de mai jos, sunt convins. 🙂
Ce mi-a placut la ZenFone 3 aici: ofera 100 GB gratuit pentru Google Drive, ma bucur ca exista astfel de colaborari si la telefoane mai ieftine.
Utilizare. Inainte sa trecem la partea la care va arat niste scoruri sintetice de la niste aplicatii de benchmark, vreau sa va spun despre cum merge ZenFone 3. Excelent. Intr-un cuvant se poate rezuma totul. Se misca fluid, fara lag, fara poticniri sau alt fel de probleme. Recunosc, l-am testat doar vreo 5 zile si desi mi-am pus tot ce aveam nevoie pe el nu pot sa garantez ca in 4 luni merge la fel.
Insa va spun cu mana pe inima ca acum mergea neasteptat de bine, nu am pur si simplu ce sa-i reprosez. Este lejer la nivelul telefoanelor care costa dublu.
Performante. Si cumva am tinut neaparat sa va zic cum merge, pentru ca testele m-au socat putin. Scorul nu e deloc mare la niciun capitol, parca nu se bate cumva cu ceea ce am testa. 🙂 Cumva e inca o dovada ca niste cifre nu inseamna nimic, atat timp cat nu sunt extrem de mici, iar aici nu e deloc cazul.
Cumva m-a dezamagit viteza obtinuta pe Wi-Fi (2.4 GHz, ca n-am 5 GHz), dar m-a impresionat cea de pe 4G.
Ecran, difuzor, senzor de amprenta
Ecran. Desi avem pe ZenFone 3 tot un ecran IPS cu rezolutie Full HD se vede o imbunatatire clara fata de editia anterioara (avem un Selfie in casa), culorile par mai vii (poate e doar software) iar luminozitatea e buna, chiar si pe afara.
Difuzor. Cumva nici nu m-am gandit sa testez prea tare difuzorul, nu-s genul care asculta muzica la telefon si atunci cand ma uit la ceva video pe YouTube (ca asta fac des) folosesc castile de obicei. Doar ca s-a intamplat sa ma mai uit cu cineva la un video. Am fost impresionat ce sunet clar, puternic si chiar si cu putin bass scoate difuzorul. Chiar daca nu e stereo.
Senzor de amprenta. Merge instant. A dat vreo 2-3 rateuri si atunci probabil ca am pus eu degetul gresit. Insa asta s-a intamplat din probabil sute de folosiri. Stiti cand va ziceam ca Huawei P9 are, dupa parerea mea, cel mai rapid senzor de amprenta? Uitati.
As fi apreciat daca pe senzor puteai face si altceva, poate scroll sau tragerea zonei de notificari, cum am vazut ieri pe Google Pixel.
Camera foto (zi si noapte)
Cred ca in general pozele vorbesc de la sine. Totusi pot sa spun ca ZenFone are o camera buna spre foarte buna. Nu e cea mai buna camera de smartphone insa cu siguranta nici nu te va dezamagi. Pe noapte negrul e negru, pozele pot iesi foarte bine daca ai rabdare. Eu am pus doar variantele cele mai bune, insa cred ca si eu puteam mai mult.
Nici camera de selfie nu e de lepadat, am pus doar o poza in lumina difuza, care n-arata rau, zic eu.
Am testat partea de filmare foarte putin si atunci doar din mana in masina. N-a iesit ce trebuie, insa cred ca face treaba buna si acolo daca-i dai sansa.
Autonomie baterie
Eu am un OnePlus 2 care se pare ca desi inca n-are un an nu mai tine mai mult de 10 ore, cand ajung seara acasa am 20% maxim. Stiti cat am avut minim la ZenFone 3, va zic eu: 65%. Utilizat in aceleasi conditii, tot pe date mobile, tot pe 4G si tot cu aceleasi notificari si senzori porniti.
Cred ca bateria poate sa tina lejer doua zile cu folosire mica sau moderata. In orice caz, nu o sa te „lase in drum”.
Pret, disponibilitate si concluzie
Pret si disponiblitate ASUS ZenFone 3. Il veti gasiti in magazine la preturi in jurul sumei de 1550 lei, cum spuneam si mai sus. Probabil ca-l veti vedea la eMAG, PCGarage si restul. In momentul in care apare in magazine vom actualiza acest articol.
UPDATE: ASUS ZenFone 3 in Romania: pret si disponibilitate
Concluzie. ASUS ZenFone 3 este un telefon foarte rapid, are o camera buna spre foarte buna si un design placut. Doar butoanele de jos m-au dezamagit, as fi preferat sa fie chiar pe ecran, decat asa.
PRO
- Foarte rapid, totul se misca bine
- Display foarte bun, chiar daca e “doar” full HD
- Camera buna spre foarte buna
- Cel mai rapid senzor de amprenta
- Design placut si premium
- Baterie cu autonomie peste medie
- Port USB-C
CONTRA
- Butoanele de jos nu au lumina
- Se incalzeste putin cand faci poze
Cei de la quickmobile se lauda cu un asus zenfone 3 la 712lei cu 16GB ROM 2GB RAM display HD. mai exact modelul ZC520TL. M-ar interesa un lucru. Ce furnizor stiti ca au ei.Gearbest? Pe site au un disclamer o propozitie foarte interesanta :”Cutia produsului si dispozitivul pot avea instructiuni si aplicatii atat in limba engleza cat si in limba chineza, modelul fiind varianta internationala. ” Ce ne puteti spune depre asta? Nu am nicio intentie de reclama. Sincer acel disclamer ma face sa dau inapoi. Numai bine
Deobicei astfel de preturi de la astfel de magazin iti dau un indiciu;
Trebuie sunat si intrebat CLAR, ce are acel telefon, prima intrebare trebuie sa fie : ESTE SIGILAT DE LA PRODUCATOR ?!
(atentie la cuvinte)
Daca nu este .. pa … de asta e asa de ieftin, telefon SH …
Cat despre partea cu china, da vezi ca ei cumpara din china variantele absolut cele mai ieftine.
Dar toate au ROM-ul in engleza, doar ca unele vin cu bloatware specific din china.
Lam cumparat si eu de putin timp de pe evomag la 1389 dar varianta de 5 ,telefonul e o bijuterie merge ca uns,parca ar rula ios,am ramas surprins cat de fluent se misca,ecranul este superb,raspunde ca un iphone la atingere,sunt foarte multumit de alegerea facuta,este un telefon foarte reusit,singurul incovienent(pentru mine)este butonul de back este in partea stanga.eram obisnuit cu el in dreapta
Detin modelul este ok din toate punctele de vedere
Cate din aplicatiile preinstalate se pot dezinstala,si cand iei telefonul cu cata memorie din cei 64\32 gb ramane?Vreau si eu sa imi iau si de aceea intteb!Multumesc anticipat!
Ala de 5.2 pare interesant, desi mie imi place mai mult plasticul si cauciucul.
Pana la ce android va avea update?
Cam mult ram si nuclee. Camera foto/video ar trebui mai bine testate.
Degeaba sunt „MULTE” daca nu isi fac treaba cum trebuie vs „MAI PUTINE”
Nu va mai pacaliti cu numere mari….
(regula de deget ~ in general)
Cum folosești antutu ca referință de performanță eu nu te înțeleg.
apropo, windowsul stie sa foloseasca ~ 4 nuclee, android cate stie?
Nu testezi si GPS’ul?
Buna am achizitionat un asus zenfone3 si atunci cand pornesc datele mobile nu pot folosi messenger si whatsapp doar google…astept un raspuns daca se poate.multumesc
Folosesc versiunea de 5.5 inchi din decembrie și nu m-a dezamăgit nici o secunda.
Intradevar, butoanele fizice au un pic de joc dar cum acest telefon nu se poate folosi decât cu husa nu mai este o problema.
Aștept doar sa lanseze update-ul la nougat!
Cat despre preț, eu l-am luat de la eMag după black friday iar la felul în care acest telefon de prezintă… Mă bucur enorm că nu am aruncat bani pe marketingul celor de la Samsung.
Salut, folosesc varianta de 5.2 inchi de 2 luni si intradevar se misca foarte foarte bine orice ai face,insa am o problema:Mi se dezactiveaza 4 G-ul dupa vreo 20-30 de min de neutilizare.Cand il deschhid,pentru o secunda, are 4G dezactivat, dupa care isi revine,primesc notificarile si toate cele.Exista vreo optiune de genu care protejeaza bateria sau altceva pe care eu din greseala am activat-o sau trebuie sa-l trimit in service?Astept va rog un raspuns
Contacteaza producatorul.
Și în sfârșit au lansat android 7 pentru Zenfone 3 si in Romania!!! Arată mult mai bine decât înainte, se și mișcă foarte bine insa deocamdată tind sa cred că bateria ține o idee mai puțin decat pe android 6…