Site icon Arena IT

Impresiile formate despre monitorul Dell P2314H

De foarte putine ori mi s-a intamplat ca un produs sa ma surprinda atat de mult. Cred ca am mai inceput 3-4 articole cu aceasta propozitie, dar asta este adevarul. Nu spun ca n-am avut produse bune la test, dar sunt acele produse pe care le cataloghez drept perfecte. Si sunt putine la numar. Atat de tare mi-a placut monitorul pe care l-am testat de la Dell, incat am zis ca pot manca conserve o luna de zile si tot il cumpar.

Si am gasit cateva conserve prin magazie, pateuri… glumesc. Haideti sa vorbim despre Dell P2314H, un monitor pe care chiar daca nu vreau sa il laud, caci nu imi sta in fire, nu pot! Trebuie laudat!

Despre ambalaj si design

Cand am testat primul monitor Dell in urma cu 3 ani, m-am certat rau de tot cu ambalajul. Monitorul nu mai voia sa fie impachetat si am fost nevoit sa caut pe Youtube un unboxing. Cutia era atat de complicata incat puteam face un puzzle de 1000 de piese mai repede. Credeti ca s-a schimbat ceva de atunci? 🙂 Da, putine lucruri, insa tot la fel de greu este.

Bine, sa il scoti din cutie nu este mare lucru. Dar sa zicem ca vrei sa il impachetezi si sa il trimiti la garantie sau vrei sa il transporti. Trebuie acordata o atentie uriasa la ambalare, caci cutia este foarte pretentioasa. Sunt multe piese din carton imbinate.

Dar sa privim si partea buna. Primesti toate cablurile de care ai nevoie: VGA, DVI, DP, USB si manuale cu driver de instalare. Nu are HDMI in pachet pentru nici nu are port HDMI.

Design-ul monitorului este per total foarte bun. Constructia este solida, plasticul este de buna calitate si nu scartaie cum am vazut la alte monitoare din aceeasi gama de pret. Mai mult de atat, este finisat in doua culori diferite: gri si negru.

Butoanele de control sunt amplasate pe rama din partea dreapta si sunt vizibile. Nu trebuie sa bagi mana dupa ele, fiind puse la vedere. Trebuie doar sa apesi pe ele. Nu sunt iluminate, insa odata apasat un buton, vei remarca cum meniul te ajuta sa inveti butoanele.

Piciorul monitorului este inteligent si permite sa iti reglezi monitorul pe inaltime. Ce monitor de 800 lei stiti sa mai faca asta? In plus se si inclina si se poate roti pana in mod portrait. Tot pe picior gasiti si o gaura prin care puteti trasa cablurile pentru un wire management foarte bun.

In partea din spate a monitorului, chiar in zona mufelor, se poate atasa un capac pentru ca acestea sa nu fie vizibile. Plus ca ajuta si la wm. Este inteligent capacul si chiar ajuta.

Nu puteam sa trec de acest capitol si nu pomenesc nimic de ramele monitorului. Am vazut monitoare chiar mai ieftine ce integreaza rama direct in display. Sa nu mai zic ca sunt si subtiri. La acest Dell lucrurile stau chiar invers. Are rame destul de groase, iar ecranul este usor ingropat. Si totusi imi place cum arata. Chiar daca nu respecta noile tendinte de design, arata destul de bine.

Conectivitate

La partea de conectica primesti tot ce ai nevoie, mai putin HDMI. Si nu cred ca asta este o problema mai ales ca cine isi cumpara acest monitor, sigur are si o placa video cu port DP. Sau daca nu, ai DVI. VGA-ul nici nu l-as mai trece pe lista. Ai si 4 USB-uri, dintre care unul amplasat strategic langa toate celelalte mufe, mai aproape de margine. Vezi in galeria foto ce vreau sa zic.

Specificatii

Se vede bine?

In prezent am doua monitoare pe birou, pe langa acest Dell. Am doua Philips-uri din generatii diferite: al meu, un 234E de prin 2012/2013 si modelul din 2016 cu Soft Blue. O sa vi-l prezint si pe al doilea, insa am de facut o mica comparatie. Prima generatie m-a costat 800 lei, a doua este disponibila la acelasi pret.

Acelasi pret il are si Dell-ul de fata. Cu toate astea, este la cativa ani distanta fata de cele doua monitoare Philips. Pe langa design, unde clar Dell-ul este castigator detasat, imaginea acestuia este mult mai buna.

Discutam tot despre un panou IPS, tot 23 de inch, tot rezolutie Full HD. Probleme de imagine nu sunt, precum bleeding sau ghosting. Pe Dell culorile sunt mai bune, mai clare. De asemenea, albul si negrul sunt mai intense. Negrul este foarte adanc fata de Philips, unde daca ii pun un fundal negru as putea sa-l folosesc pe post de lampa. Ma refer la prima generatie.

Dell-ul, desi a fost lansat cam prin 2014, se comporta mai bine ca multe monitoare, chiar mai scumpe, de la companii cu pretentii, lansate recent. Poate ca nu am aparate de masura profesionale, insa ochiul meu de amator stie ce vede. Daca pui doua monitoare unul langa altul, iti dai seama imediat care se vede mai bine, fara aparate speciale.

Desi are timpul de raspuns mai mare, de 8 ms GTG fata de 5 ms GTG cat are Philips-ul din dotare, nu am vazut nici o diferenta in jocuri. Se comporta la fel de bine, ba chiar mai bine datorita culorilor mai bune si al contrastului.

Monitorul este ideal pentru cei care lucreaza in programe de editare foto/video. Clar pentru asta a fost facut, insa s-au gandit si la cei care in timpul liber prefera sa se joace. Am testat simultan Dell-ul si Philips-ul in Adobe Premier, iar avantajele cred ca puteti sa ghici de partea cui au fost. Mai ales cand am inceput sa ma joc cu corectarea culorilor. La fel si in Ligthroom.

Cat costa si unde il gasiti

Am ajuns si la final. Recomand acest monitor oricarui tip de utilizator. Indiferent ca faci editari foto sau video, ca esti gamer sau doar un utilizator obisnuit, acest Dell este ideal pentru orice. Reuseste sa multumeasca pe toata lumea, iar pretul este imbatabil pentru ce stie sa faca. Sunt monitoare mai scumpe care nu sunt la fel de bine echipate.

Monitorul l-am luat in teste de la eMAG, si tot de la ei l-am si cumparat. V-am spus, mi-a placut foarte mult si chiar aveam nevoie sa lucrez pe doua monitoare. Pretul este de 791 lei la eMAG, dar are parte de reducere, caci el costa 899 lei.

Exit mobile version