In trecut erati obisnuiti ca BenQ sa prezinte monitoare de gaming profesionale. Lucrurile s-au schimbat putin, iar BenQ ne ofera si solutii pentru consum de multimedia sau productivitate. Dupa ce au achizitionat Zowie si le-a pasat lor divizia de gaming, BenQ continua sa exceleze, dar pe alt segment. Eu am testat monitorul EW3270ZL, un model de 32 de inch pentru consum de multimedia, iar in randurile de mai jos va prezint experienta mea cu el.
Monitorul de fata este foarte mare daca ma intrebati pe mine. Limita mea pentru un utilizator normal este de 27 de inch, insa sunt foarte multe persoane care au nevoie de diagonale mari atunci cand stau la birou. Va spun din start ca ocupa destul de mult spatiu pe birou. Mentionez ca televizorul meu din camera are 32 inch, deci un monitor la fel de mare m-a facut sa consum filme mai des ca oricand 🙂
Specificatii
- Diagonala: 32 inch
- Rezolutie: 2560 x 1440 pixeli
- Panou: VA
- Luminozitate: 300cd/m2
- Contrast: 3000:1
- Timp raspuns: 4ms GtG
- Redare culori: 1.07 miliarde
- Gamut culoare: 100% sRGB
- PPI: 91.79
- Difuzoare integrate: da, 2x 3W
- Conectivitate: 2x HDMI, Display Port, mini Display Port, 2x jack audio.
- Dimensiuni: 526.82*739.58*218.24
- Greutate: 8.5 Kg
Nu o sa incep cu design-ul de data asta ci cu functiile monitorului. Aflati ca acesta nu este un monitor de gaming ci unul dedicat familiilor moderne care consuma continut multimedia. Modelul de fata are functii avansate care il indreapta in aceasta directie.
Sa luam spre exemplu butonul B.I pe care este imposibil sa-l ignori si sa nu te intrebi ce face. Aflati ca acest buton activeaza un mod denumit Brightness Intelligence. Ideea din spatele lui este buna deoarece iti regleaza luminozitatea automat in functie de continutul pe care il urmaresti, astfel incat sa nu ai zone arse, contrastrul sa fie cat mai clar, iar expunerea cat mai naturala. Iti protejeaza ochii si incearca sa-ti ofere automat o imagine mai buna.
O alta functie pentru care monitoarele BenQ sunt cunoscute este Low Blue Light, functie care scade automat intensitatea de albastru daunatoare ochilor. Chiar si telefoanele mobile inteligente au aceasta functie. Functia este adanc integrata in softul monitorului incat poti alege intre 4 profile in functie de destinatie: Office, Dark Room, Entertainmment sau Standard.
Culorile oferite de BenQ EW3270ZL sunt foarte clare si naturale. In trecut ma plangeam de BenQ ca au culori cam suprasaturate, cel putin la modelele de gaming. Acest monitor este printre putinele modele de multimedia pe care le-am testat, deci nu pot face o comparatie corecta.
Cert este ca monitorul ofera un panou VA cu contrast nativ de 3000:1 si un spectru de culoare 100 sRGB cu peste 1 miliard de culori 10bit. Rezolutia potrivita pentru o astfel de diagonala, 2560 x 1440 pixeli, este suficient de mare pentru diagonala respectiva.
O alta functie interesanta si pe care as vrea sa o vad si la alte monitoare se numeste Smart Focus. Cel mai bun exemplu pe care vi-l pot da este pe Youtube. Cand urmariti un clip, imaginea ramane focusata pe clip, iar imaginea jur devine mai neagra, scade luminozitatea. Astfel ca poti sa te concetrezi mai mult la videoclip si ai o experienta mai confortabila.
Conectivitatea este foarte buna la acest model. Primiti 2 porturi HDMI, un port Display Port complet, mini Display Port si 2 jack-uri audio.
Fiind destinat utilizatorilor pasionati de filme, Youtube, in special celor care stau foarte mult pe net, monitorul integreaza si 2 difuzoare de 3W. Acestea se aud foarte bine si pot tine locul unui sistem audio dedicat daca nu esti genul care sa asculte muzica la volum ridicat sau la o calitate de audiofil.
Haideti sa aducem in discutie si design-ul. Fiind un monitor masiv este nevoie de o talpa serioasa pentru sustinere. Si o are. Marginile ecranului sunt destul de subtiri, iar panoul nu este adancit. Este la acelasi nivel cu rama, imaginea pare ca este mai aproape de fata ta.

Este realizat din plastic in totalitate, are un design simplu si elegant, insa trebuie sa ii reprosez ceva. Are o pozitie fixa si nu-l poti inalta sau roti. Cel mult poti sa-l inclini in fata si in spate. De asemenea, fiind un monitor de 32 de inch, poate ca ai vrea sa-l prinzi undeva de perete. Din pacate nu are prindere VESA.
Poate ca va intrebati daca este bun si pentru gaming. Desi este un monitor pentru consum de multimedia, adica filme, Facebook si altele, monitorul se poate descurca si la jocuri. Fiind foarte mare iti poti conecta consola la el sau pur si simplu te poti juca de pe PC.
Panoul VA iti ofera culori bune, luminozitate bogata, nu are probleme de tip bleed sau ghost, insa are un refresh de 60Hz. Asta este singura lui problema daca vrei sa te joci deoarece vei fi limitat la 60FPS. Eu m-am si jucat pe el LoL, CS:GO si altele si nu am vazut alte probleme in afara de timpul de raspuns. Lucru impresionat.
Monitorul este foarte reusit. Pentru consum de filme, socializare, munca de birou si ocazional jocuri, este de nota 10. Din pacate nu l-am gasit inca in Romania ca sa va ofer si un pret.