Site icon Arena IT

BlackBerry Z10 review

BlackBerry Z10 Review - Poza 7

A venit randul sa publicam si review-ul acestui telefon. Este unul dintre putinele smartphone-uri BlackBerry care vine fara tastatura fizica si cu un nou sistem de operare conceput special pentru ecrane tactile. RIM a coborat mult pe piata in ultimii ani si cu acest terminal a vrut sa se propulseze un pic. Sanse are, va spun cu sinceritate insa succesul depinde de foarte multi factori si de pricerea de care va da RIM dovada in promovare.

Compania s-a axat pana acum doar pe segmentul business si doar cum o facea si in trecut: in mod serios si pragmatic. Fara distractii si amuzament. N-au vrut sa imbine utilul cu placutul, n-au vrut sa se alinieze si au preferat sa faca ce stiau ei mai bine: telefoane sigure, rapide, optimizate si destinate, in special, oamenilor din companii.

  1. Ideea de baza
  2. Design si ambalaj
  3. Ecran
  4. Sistem de operare, performante, aplicatii si jocuri, navigare pe internet
  5. Autonomie in folosire
  6. Camera foto si video
  7. Specificatii
  8. Pret, disponiblitate si concluzie

Ideea de baza

BlackBerry Z10 s-a vrut a fi un telefon care sa se alinieze la tendintele actuale dar, in acelasi timp, sa nu-si piarda din ceea ce facuse brandul celebru. Eu cred ca eu reusit, insa cu siguranta parerile sunt impartite.

Design si ambalaj

Telefonul este unul frumos, recunosc asta. Insa, in acelasi timp, ar trebui sa fiu orb sa nu observ ca seamana destul de mult cu iPhone 5. Probabil asta e unul din factorii ce-l fac frumos.

Vine impachetat in deja clasicul ambalaj care iti ofera sansa de a scapa, de la prima intalnire, proaspatul device cumparat pe jos. Adica o cutie cu capac care, atunci cand este scos, dezvaluie direct smartphone-ul. Cutia asta o au deja aproape toti producatorii de hardware, aveti grija cu ea pentru ca un moment de bucurie s-ar putea transforma subit in drama. 🙂

Iar sanse sa crapati ecranul exista, in caz ca scapati bijuteria pe jos, pentru ca nu e protejat de sticla Gorilla.

Altfel, probabilitatea sa-l scapati din mana e mica pentru ca se muleaza bine in palma si, in plus, are un capac spate acoperit cu un material cauciucat, foarte placut la atingere.

Ecran

Unii spun ca nu are contrast foarte bun si ca intensitatea culorilor nu este cea mai fericita. Adevarul e undeva la mijloc, cert este ca pe BlackBerry Z10 se poate citi foarte bine si informatia e clara. Imaginea e foarte buna si precisa, cum te-ai astepta de la un ecran de 4.2 inch cu rezolutie 768 x 1280 pixels si densitatea pixelilor de 355 ppi.

Sistem de operare, performante, aplicatii si jocuri, navigare pe internet

Ati putea crede ca BlackBerry 10 OS este gandit sa fie ceva nou, spectaculos si iesit din comun. Nu e chiar asa, e ceva nou insa nu e iesit din comun si nici spectaculos. Nu sunt convins daca RIM si-a dorit sa fie tot sobru dar aproape ca le-a reusit. Insa un lucru e clar, sistemul de operare este 99% perfect.

Nu se misca rapid si nu se misca fluent, se misca extram de rapid si de fluent. E mega-optimizat si daca nu ar fi fost asa pierdeau din start sansa de reabilitare materiala.

Pe de alta parte, daca browserul standard este suficient pentru majoritatea utilizatorilor pentru cei mai priceputi in ale IT-ului va fi o micuta porcarioara. Pentru ca nu e foarte destept, zic eu, si pentru ca are sanse sa se mai si blocheze. Am reusit o data.

Navigarea pe internet merge foarte bine, tot ce tine de siteuri, actualizari Facebook, LinkedIn, Twitter si alte chestii de genul acesta merg ca unse. Problema vine cand ai un update de sistem de operare, un program din BlackBerry World de instalat sau orice altceva ce tine de serverele RIM, pentru ca atunci lucrurile se vor intampla cu viteza… melcului. Or fi fost asaltati de utilizatori?

O alta problema e ca BlackBerry Link, aplicatia fara de care nu ai sanse sa copiezi cu cablul nimic din telefon, se instaleaza extrem de greu si merge relativ prost, adica incet. Si da, am un sistem suficient de potent. Probabil partea cu instalatul e tot de la serverele lor dar partea cu optimizarea si comunicarea cu telefonul nu o inteleg.

M-am jucat si un Angry Birds Star Wars, sa vad cum se misca jucaria si cum arata culorile. M-am declarat multumit pentru un telefon care NU este pentru jocuri.

Doua lucruri mai bag de vina. Unu, daca o aplicatie intra direct in modul widescreen devine greu sa iesi din ea, pentru ca trebuie sa tragi dinspre exteriorul ecranului spre interior sa o inchizi si exteriorul devine foarte mic. Doi, pornirea telefonului este in general grea, daca il opresti.

Un lucru bun, pe final, e ca se integreaza foarte fain cu tot LinkedIn, GMail si Facebook si ca ai toate notificarile la un loc. In plus, majoritatea utilizatorilor vor gasi deja instalate in BlackBerry aplicatiile de care au nevoie pentru a-si accesa serviciile preferate. Chiar daca problema aplicatiilor este reala te poti descurca fara probleme cu Z10.

Autonomie in folosire

Un alt punct forte al BlackBerry-urilor obisnuite era bateria. Odata devenit smartphone cu acte in regula, cu ecran touchscreen mare si toate cele, isi cam pierde din puterile acestea. Insa bateria tot poate tine pana la 2 zile, cu Wi-Fi sau 3G pornit non-stop si o folosire moderata. Insa in mod normal il vei incarca in fiecare seara.

Camera foto si video

Mai jos aveti o serie de poze facute BlackBerry Z10 si un filmulet. Din pacate in Timisoara au fost doua saptamani de vreme proasta la rand deci pozele n-au avut parte de prea multa lumina, insa va puteti face o idee.

Pozele sunt decente, video-ul aproape decent, focalizarea aceea automata poate deveni usor enervanta.

Specificatii

Procesor Dual-core 1.5 GHz Krait + Adreno 225 GPU
Memorie 2 GB RAM
Stocare 16 GB flash + slot card micro SD
Ecran 4.2 inch – 768 x 1280 px rezolutie – touch capacitiv
Porturi 1 x USB (prin microUSB), jack 3.5 mm
Conectivitate Wi-Fi (802.110 b/g/n), 3G+, LTE integrat, bluetooth
Senzori si accesorii G-Sensor, camera 2 MP pe fata, 8 megaxpieli pe spate, speaker
Baterie / Masa 1800 mAh / 137 grame
Sistem de operare BlackBerry 10 OS

Pret, disponibilitate si concluzii

In concluzie, sunt de parere ca BlackBerry Z10 nu mai este un telefon pentru corporatistul de rand, care trebuie sa aiba acces la telefon, mail si chat si sa se concentreze pe munca, exclusiv. Este mai mult telefonul omului de afaceri modern, contemporan, pentru care retelele sociale conteaza, caruia internetul ii foloseste la informare si pentru care tehnologia de ultima generatie nu este ceva nou.

Acesta fiind profilul utilizatorului de Z10 nici pretul nu este unul mic. Pleaca de la 159 de euro pentru un abonament Pantera 39, de la Orange, si ajunge pana la 539 de euro liber de contract.

Telefonul ne-a fost oferit in teste de catre Orange Romania in cadrul programului Orange Smartphone Tester.

Exit mobile version