Chiar daca discurile nu mai sunt la fel de mult folosite ca medii de stocare, fiind partial inlocuite de memoria flash sau de alternativele online, nu au fost inca abandonate. Industria filmelor in special le utilizeaza pentru distributie, si pentru ca rezolutia UltraHD incepe sa fie din ce in ce mai raspandita, se simtea nevoia unui nou disc care sa o gazduiasca.
Standardul Blu-Ray, socotind atat perioada luptei cu HD-DVD, este pe piata de aproape zece ani, si se preteaza filmelor FullHD. Si chiar daca in varianta sa mult mai rara si mai scumpa BD-XL cu trei sau patru straturi si capacitati de pana la 128 GB poate gazdui un film UltraHD, era nevoie de o schimbare in domeniu. Aceasta se numeste simplu UltraHD Blu-ray, si isi face debutul anul acesta la CES.
Specificatiile sunt gata din data de 12 mai 2015, insa acum avem si primele dispozitive compatibile. Si lucrurile nu sunt prea impresionante. Noile discuri UltraHD Blu-ray au capacitati de 50 GB (un strat) ce pot fi cititi la 82 Mb/sec, 66 GB (doua straturi) cititi la 108 Mb/sec, si 100 GB (trei straturi) si viteza de citire de 128 Mb/sec.
Pe langa cresterea capacitatii de stocare, se va folosi si o noua metoda de compresie a filmelor, H.265 HEVC, cu 35% mai performanta. Ca sa fim siguri ca un disc simplu cu un singur strat poate sustine cam orice lung metraj in format UltraHD la 60 fps. Si pe langa rezolutie, calitatea imaginii va fi crescuta prin intermediul functiei HDR. Dar va mai dura pana sa vedem toate aceste tehnologii la un nivel accesibil.
Nu stiu daca e adevarat intru totul dar din ce am vazut pe net trebuie sa strici multe Bluray discuri pana scrii unul complet.
Nu chiar. Am unitate BD-RW, si a stricat cred 2 discuri din cateva zeci pana acum, din motive conexe. Se scriu la fel de usor ca un CD sau DVD.
@ Alex
Ce unitate ai ?
Si ce recomanzi, ma intereseaza si pe mine sa-mi iau unul, si ce medii ai folosit pana acu ?
Optiarc (Sony/NEC) BD-5300S. Dar nu mai exista pe piata asa ceva, pt ca Sony a preluat complet fuziunea Optiarc in prima faza, ca sa o dizolve complet mai tarziu. Daca ar fi sa iau un BD-RW azi probabil as lua un Samsung sau Asus, din cauza reticentei mele pentru tot ce inseamna LG. Oricum multe optiuni nu sunt. Iar ca medii, am avut Maxell in mare parte (luate la spindle, se consuma destul de greu, ca au mult spatiu).
Asus adica aleas pioneer…. maxell adica toshiba;
Vezi ironia ? 🙂
Oricum multumesc frumos.
100 de ani ne-am uitat la filme cu 24fps pentru ca ochiul nu percepe mai mult. Tot cu aceasi ochi cica vedem mai bine la 60fps?!
esti in erroare grav. 24 de fps-uri se foloseste de cand au aparut filmele pe rola … si a fost ales pe principiul … minimul de cadre incat sa se vada ok. fara intreruperi…
Exact;
Si 24fps vezi la toate filmele de hollywood pentru ca se folosesc camere video pe ‘rola’ (da) de 35mm (4k rezolutie) sau 70mm (8k rezolutie), vezi panavision;
Asta ca sa iti dai seama cat de puternice sunt niste ‘pelicule’ inventate in anii 1800, si cat de slabe sunt defapt PC-urile comparativ.
(ca urma sa intrebi de-ce se foloseste inca pelicula)
24fps este indeajuns pentru ochiul uman ca el sa fie ‘pacalit’ in a crede ca este un video fluent.
Dar: vezi ca se simte diferenta la 60 FPS vs 24, etc, si pentru unii gammeri, si mai mult se simte, gen 100-200 (vezi CS:GO).
Diferenta de la 24 la 60 este de la cer la pamant. Eu, ca si gamer amator, nu ma pot juca in 24 fps. Sunt gameri profesionisti care nu pot juca cu mai putin de 60FPS. De asemenea, diferenta se vede si pe Youtube, acolo unde poti vedea clipuri la 30 sau 60FPS. Chiar te invit sa verifici si sa ne spui daca observi diferenta. In rest, ti-au explicat Lex si Silver.
Gabriel normal ca nu poti juca la 24 fps. am tv ce suporta 24hz si nici calculatorul nu il poti folosi normal la 24 fps.mouse`ul merge in frameuri. si intre 60hz si 120hz e diferenta enorma(pentru jocuri competitive mai ales).
DAR cum nu pot juca la 24fps,la fel nu pot viziona un film la peste 24fps. ai efectul de soap opera. e pur si simplu..naspa 🙂 .fa rost de the hobbit la 48fps.sau activeaza`ti pe televizor functia de motion si vizioneaza un film.la emisiuni sau sport e ok.
Silver ai spus bine,24fps e indeajuns sa pacalesti ochiul cand te uiti la un video.dar nu si in jocuri.pentru ca jocurile nu sunt ‘filmate’ incat sa apara efectul ce pacaleste mintea de la lumina naturala