Colegul meu Darius v-a prezentat acum câteva zile un sistem entry-level, potrivit pentru gaming lejer – maxim setari high la Full HD, web browsing și alte activități uzuale. O astfel de configurație duce fără probleme CS:GO, DOTA 2, World of Warcraft si chiar GTA 5 sau Overwatch, plus alte jocuri de acest fel, însă pentru un gamer hardcore, care vrea să joace ultimele apariții, la detalii maxime și framerate-uri de minim 60 FPS, se recomandă un combo ceva mai puternic, format dintr-un procesor Intel Core i5 de generație mai nouă și o placă grafică NVIDIA GeForce GTX 1070. Fanii AMD probabil că vor strâmba din nas la auzirea acestor vești, însă, în opinia mea, FX-8350 și RX 480 nu prea sunt soluții demne de luat în calcul pentru un sistem high-end. Mai avem de așteptat cel puțin câteva săptămâni până când noile procesoare Ryzen vor ajunge pe piață, iar despre VEGA nu cunoaștem încă detalii concrete. Așadar, până la debutul noilor procesoare și plăci grafice AMD, fie că vă place, fie că nu, segmentul high-end va fi dominat de Intel și NVIDIA.
Criteriul principal de selecție a componentelor a fost raportul performanță/preț, însă am ținut cont și de alte caracteristici, precum design-ul și performanțele acustice. După calculele mele, un sistem high-end pornește de pe la vreo 6.000-7.000 Lei, însă, cu mici sacrificii, am reușit să cobor prețul acestuia la puțin peste 5.000 Lei. Am mers pe o placă de bază entry-level și pe o carcasă micuță și ieftină. Nu am exagerat nici cu mediile de stocare, un ansamblu format dintr-un SSD de 120 GB și un HDD de 2 TB fiind arhisuficient pentru marea majoritate a utilizatorilor.
Configurația aleasă face față cu brio oricărui joc nou lansat, indiferent de presetul de calitate ales, singura condiție fiind ca rezoluția să nu sară de pragul de 2560 x 1440 pixeli. De exemplu, Battlefield 1, GTA V și The Division rulează, în medie, la 80-90 FPS cu detalii ridicate și rezoluție Full HD. Desigur, acest avantaj este vizibil doar în cazul în care mergeți pe un monitor de 120/144 Hz. Cu toate acestea, în eventualitatea în care nu doriți să investiți încă într-un monitor de gaming de 144 Hz, o configurație puternică, cum este cea prezentată mai jos, vă va oferi siguranța unei experiențe de gaming fără cusur pentru cel puțin 2 ani de zile. Performanțele sunt similare și pe QHD, însă, după caz, pot fi necesare mici downgrade-uri ale detaliilor.
Procesor: Intel Core i5-6600 3.3 Ghz (turbo 3.9 Ghz) – 1.134 Lei – Procesorul ideal pentru un sistem de gaming echilibrat, care sub nici o formă nu va fi un bottleneck pentru GTX 1070. Probabil că vă întrebați de ce nu am ales un procesor Core i5 Kaby Lake din seria K, iar răspunsul e simplu: Plăcile de bază cu chipset H110 nu au suport pentru overclocking și nici nu dispun de funcția BIOS flashback. Actualizarea la o versiunea de BIOS care să suporte noile procesoare Intel 7th este condiționată, așadar, de utilizarea unui procesor Intel 6th gen. De asemenea, procesoarele Intel non-K vin la pachet cu un cooler stock care, deși nu impresionează printr-o disipare foarte eficientă a căldurii, este perfect capabil să țină în frâu un i5-6600 cu TDP de 65W.
Placă de bază: Gigabyte H110M-S2H – 259 Lei – O placă de bază accesibilă în format mATX, cu 2 sloturi pentru RAM la 2133 Mhz, 4 porturi SATA III, Gigabit LAN, 2 porturi USB 2.0 și 4 porturi USB 3.0. Nu dispune de iluminare RGB, radiatoare pe VRM-uri sau alte nebunii, însă prețul este unul corect.
RAM: Kit HyperX Fury Black 16 GB (2 x 8 GB) 2400 Mhz CL15 – 492 Lei – Da, știu, plăcile de bază cu chipset H110 nu pot rula memoriile la frecvențe de peste 2133 Mhz, însă disponibilitatea kit-urilor dual channel de 2133 Mhz lasă de dorit, iar diferența de preț față de cele de 2400 Mhz este infimă. Țineți cont totuși că instalarea unui kit dual channel pe o placă de bază cu doar două sloturi de RAM nu vă va permite un upgrade alterior. Cu toate acestea, rularea memoriilor în mod dual channel poate aduce ușoare sporuri de performanță, mai ales în jocuri ca Battlefield 1 sau Witcher 3.
Stocare: SSD Kingston UV400 120 GB – 237 Lei – Suficient pentru instalarea sistemului de operare și a câtorva jocuri. Marea majoritate a jocurilor oricum nu suferă de probleme de performanță dacă sunt încărcate de pe HDD, așa că am mers și pe un HDD Seagate Barracuda de 2 TB, cu 7200 RPM și 64 MB cache – 349 Lei.
Placă video: Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 1070 WindForce – 2139 Lei – GTX 1070 cu o răcire custom dual fan destul de bunicică, mult mai eficientă decât cea prezentă pe modelul de referință. Vine, de asemenea, și cu un mic OC din fabrică (1582 Mhz base clock/1746 Mhz boost clock). Din ce am văzut, poate urca lejer până pe la vreo 2 Ghz, menținând în același timp și o temperatură de maxim 75 grade Celsius la nivelul procesorului grafic.
Sursă: Corsair VS Series 550W – 216 Lei – Nu este modulară și nici nu beneficiază de certificare 80 Plus Gold, însă este o sursă performantă, fiabilă și silențioasă la un preț bun. Vine cu 4 conectori SATA și 2 conectori PCIe 6+2. Cablurile sunt lungi și vin îmbrăcate în sleeve, aceste aspecte contribuind la obținerea unui wire management bunicel.
Carcasă: DeepCool Tesseract BF – 149 Lei – Pentru a menține prețul de achiziție foarte apropiat de target-ul de 5.000 Lei, am fost nevoit să mă orientez spre o carcasă accesibilă, un pic cam limitată pe partea de wire management și nu foarte încăpătoare. Din fabrică, vine cu un singur ventilator de 120 mm montat pe spate, însă mai dispune de încă 3 locașe pentru vent-uri de 120 mm. Pentru un airflow cât de cât decent, v-aș recomanda să montați unul și pe partea frontală.
Preț total: 5.014 Lei, cu tot cu taxe de livrare. Unele produse apar cu mențiunea „în stoc furnizor”, deci procesul de livrare se poate întinde chiar și până la 5-6 zile lucrătoare. De asemenea, trebuie să aveți în vedere faptul că eMAG nu asigură asamblarea componentelor, așadar fie vi le montați singur, fie vă bazați pe un prieten care se pricepe sau pe un service care se ocupă cu așa ceva.
Pentru a vă forma o idee despre cum rulează jocurile pe configurația enumerată mai sus, v-am atașat câteva videoclipuri de gameplay culese de pe YouTube:
Ce părere aveți de configurația aleasă de mine? Credeți că poate fi îmbunătățită cumva? Vă aștept părerile în secțiunea de comentarii.