ASUS Zenbook 3 a fost lansat in Romania in urma cu aproximativ o luna. Am participat si noi la lansare si am avut placerea de a testa acest gadget imediat dupa. O saptamana am putut sa ne jucam cu el, sa vedem ce stie si de ce ar cumpara un roman acest produs. In acest scurt articol va prezint punctele PRO si CONTRA ale lui Zenbook 3.
INTRODUCERE
Zenbook 3 este un ultrabook veritabil si concureaza in mod direct cu Apple MacBook. Nu doar ca adopta acelasi format, ba chiar pe alocuri este mai bun. Zenbook 3, trebuie sa stiti ca nu este pentru oricine. Este greu sa va spun cui ii este adresat, dar sunt convins ca exista persoane care au nevoie de un astfel de gadget.
Zenbook 3 este si primul ultrabook echipat cu noile procesoare Intel de generatie Kaby Lake. Este echipat cu un sistem de racire activ si are la interior cel mai subtire ventilator folosit pana acum. Si sincer chiar ma intreb cum au reusit performanta asta, pentru ca ZB3 are doar 11.9 mm si cantareste doar 910 grame.
Este construit din aliaje folosite si in industria aerospatiala si este cu 50% mai rezistent decat media. De asemenea, ecranul acestui gadget este protejat de Gorilla Glass 4. Si acum sa despicam putin informatiile pe categorii.
SPECIFICATII
- Ecran: 12.5 inch
- Rezolutie: 1920 x 1080
- Procesor: Intel Core i7 7500U Kaby Lake 2.7GHz normal, 3.5 GHz Boost
- GPU: Intel HD 620
- RAM: 16GB 2133 MHz
- Stocare: SSD 512GB M.2
- Sunet: 4 difuzoare Harman Kardon
- Wi-Fi: 802.11 ac
- Bluetooth: 4.0
- Windows: 10 Pro
- Greutate: 910 grame
- Dimensiuni: 296 x 191.2 x 11.9 mm
- Senzor de amprenta: da
ECRANUL
Zenbook 3 este echipat cu un ecran de 12.5 inch, rezolutie Full HD si margini de doar 7.6 mm grosime. Raportul este de 82% si unghiul de vizualizare este de 178 de grade. As vrea sa va detaliez mai mult, despre cat de bine se vede, ce culori naturale are, cat de puternica este luminozitatea si ce placut este sa urmaresti filme sau sa lucrezi pe acest ecran. Nu pot pentru ca nu exista suficiente cuvinte de lauda.
Spectrul de culoare redat este de 72% din NTSC, iar contrastul este de doar 1000:1, insa ASUS si-a bagat nasu cu tehnologia Splendid si a reusit sa ofere un ecran impecabil. Este fantastic si aici am incheiat discutia.
DIFUZOARE
Posibil sa stiti ca sunt pretentios cand vine vorba de sunet. Pentru mine este foarte important sa testez calitatea audio la orice dispozitiv primit in teste. Sincer va spun, nu credeam nici in ruptul capului ca difuzoarele acestui ZB3 sunt capabile de o performanta atat de mare. Folosesc tehnologie de la Harman Kardon si ASUS Sonic Master Premium.
Gasim 4 difuzoare cu amplificator cu 4 canale, 5 magneti pentru fiecare difuzor, toate astea intr-o carcasa de 11.9 mm grosime. Eu am ramas cu gura cascata cand am redat o melodie de pe Youtube, moment in care nu m-am putut opri din ascultat muzica cam 3 ore. Daca asa vor arata difuzoarele de pe laptop-urile ASUS in viitor, atunci nu cred ca vor avea rival. Sunetul este curat, puternic si auzi toate instrumentele. Vocea este calda si naturala, iar bass-ul este profund. Recunosc ca cel mai mult am fost mirat de bass, care lipseste cu desavarsire pe laptop-uri.
SENZOR DE AMPRENTA
ZB3 este echipat si cu senzor de amprenta. Acesta este amplasat pe trackpad si este usor de accesat. Este util pentru ca te scapa de introducerea parolelor. Insa pentru un user normal nu stiu cat de util este, mai ales ca inca nu exista sau cel putin nu cunosc aplicatii care sa necesite amprenta. Dar este acolo si probabil ca este util pentru cei care lucreaza cu date importante si vor sa le securizeze. Cum spunea, ZB3 nu este pentru oricine.
CONECTIVITATEA
Aici nu prea avem ce lauda, din pacate. Spuneam la inceput ca este un rival pentru MacBook si ca seamana la unele capitole. Din pacate conectivitatea similara este un minus deoarece avem disponibil un singur port: USB C. La pachet primim un adaptor catre USB, HDMI si USB C. Este un minus dar se poate trai si asa. Pentru ca dispune de Wi-Fi de mare viteza, poti sincroniza rapid datele pe un cont de cloud si sa le accesezi din alta parte fara problema.
DESIGN

Spuneam si mai sus ca este realizat din aliaje folosite si in industria aerospatiala. Intr-adevar, este usor, subtire, se simte foarte bine la mana. Insa cel mai impresionant este felul in care arata. Noi am primit o culoare albastra si cu finisaje gold. Arata luxos si a intors toate privirile cand l-am folosit la birou.
AUTONOMIA
Zenbook 3 are o baterie de 40Wh si pe hartie ofera 9 ore de autonomie si o incarcare rapida de 60% in 50 de minute. Nu am folosit laptop-ul in jocuri, nici nu prea ai cum. Ci l-am folosit cat de mult am putut pentru internet si redactare de text. Evident si muzica, pentru ca este senzational. Si da, ceea ce este oferit pe hartie se aplica si in realitate. Cel putin la noi, caci nu l-am abuzat foarte tare. Insa este posibil ca la o utilizare intensa sa dureze mai putin. Poate.
CONCLUZIE
ASUS ZenBook 3 consider ca este un ultrabook puternic cu puncte pro la aproape toate capitolele. Ne-am fi dorit sa ne jucam mai mult cu el si sa venim cu pareri mai detaliate, dar am inteles deja ce este si care ii este scopul. Acest produs este gandit persoanele foarte active care au de realizat munca de birou, dar care si calatoresc foarte mult. Un laptop conventional este mare si greu, iar daca esti o persoana activa s-ar putea ca in timp sa te saturi sa alergi in spate cu 2-3 kg de tehnologie.
ZB3 este gandit si pentru persoanele care obisnuiesc sa faca design, sunet sau filme. Ecranul permite editarea fotografiilor sau a filmelor, iar difuzoarele si amplificatorul intern permit fara doar si poate editarea sunetului. Din nou, pentru persoanele care sunt mereu pe fuga si au nevoie de o extensie.
Pretul lui ZenBook 3 este de 8000 de lei in versiunea testata de noi. Atat l-am gasit la PC Garage.