In urma cu cateva saptamani am primit la test un monitor foarte atragator. Este un AOC cu ecran 4K si panou PLS. La prima vedere pare o combinatie foarte buna si chiar este interesanta. Sincer nu aveam habar despre ce o sa primesc din partea lor, deci a fost o surpriza sa vad aceste specificatii. Asa ca mi-am inlocuit Philips-ul si am montat acest AOC in paralel cu DELL-ul principal. In randurile care urmeaza o sa mentionez toate punctele PRO si CONTRA intalnite in timpul testarii.
Specificații
- Denumire: AOC U2477PWQ
- Dimensiune: 23.6 inch
- Rezolutie: 3840 x 2160
- Refresh rate: 60Hz
- Luminozitate: 300cd
- Timp de raspuns: 4ms
- Conectica: VGA, DVI, HDMI, DP
- Picior adjustabil
- Consum: 34W
PRO
Sa incepem cu partile bune, pentru ca sunt cateva. In primul rand sunt specificatiile tehnice foarte bune. Mi-am dorit mereu sa testez un monitor PLS, insa nu am avut ocazia pana acum. Din cate stiu panourile astea sunt facute de Samsung. Deci asteptarile sunt destul de mari, plus ca AOC ar trebui sa stie ce fac.
Asa cum am spus si mai sus, il folosesc in paralel cu DELL-ul din dotare, review AICI. Asa ca am putut observa diferentele. Pentru inceput luminozitatea, net superioara pe AOC. Este mult mai luminos, iar albul este foarte curat. Uneori ai senzatia ca „te sparge la ochi”, insa daca ai un alt monitor ca sa faci comparatia o sa iti dai seama ca AOC-ul reda corect albul.
La fel de bine sta si la timpul de raspuns. Are 4ms, insa cel mai probabil G2G. Asta inseamna ca in jocuri nu ar trebui sa ai probleme, mai ales daca nu esti un profesionist. Eu ma joc pe un monitor cu 12 ms timp de raspuns, deci clar am putut observa diferentele. Se vede si in filme, unde toti mi-au confirmat ca AOC-ul are o imagine mai rapida.
Nu pot sa trec cu vederea design-ul. Arata foarte bine, iar detaliile sunt de buna calitate. Piciorul iti permite sa il reglezi dupa bunul plac, iar materialele folosite sunt bune.
HDMI 2.0 este un plus, deoarece nu multe monitoare au adoptat atat de rapid noua interfata. Nu cunosc nici unul pana acum. Daca stiti voi, va rog sa imi spuneti. Asa ca eu consider un plus prezenta acestui port si chiar util, pentru ca latimea de banda este mai mare, suporta si HDR, iar lista poate continua.
Este compact, ceea ce este foarte rar pentru un monitor 4K. Nu toti vor sa cumpere monitoare de 27 sau 32 de inch pentru rezolutia 4K. Eu unul m-as opri la maxim 27 de inch. Asa ca aceasta diagonala, de 23.6 inch, este ideala pentru birou. Se pare ca cineva se mai gandeste si la aceasta piata.
CONTRA
Eh, nu putea scapa nevatamat. Culorile, fata de un alt monitor, sa zicem un oarecare, ca sa nu zica cineva ca suntem platiti sa facem reclama negativa, nu sunt corect redate. Ochiul meu de amator a putut observa cu usurinta suprasaturarea si tentele verzui. De exemplu, albastru se duce spre verde, iar portocaliul spre rosu. Desi l-am reglat cat am putut, nu am reusit sa scap de aceasta problema. Si aici nu cred ca este vina celor de la AOC, ci vina celor de la Samsung, pentru ca asa cum ii stim pe ei, au prostul obicei sa produca ecrane care redau culorile prea intens. Stiti povestea, nu o mai repet.
Un alt minus pe care l-am gasit, sau mai bine zis, nu l-am gasit, este absenta FreeSync sau G-Sync. Inteleg ca nu este un monitor de gaming, insa din moment ce il faci 4K, alegi un panou PLS, este considerat monitor premium, nu cred ca strica daca includea si una dintre aceste functii.
CONCLUZIE
Consider acest monitor un best buy, deoarece costa 1549 lei la eMAG. Este bine construit, iti ofera destula flexibilitate, iar imaginea nu este deloc rea. Daca nu ai avea un alt monitor de comparatie ca sa observi acele mici deviatii de culoare, care oricum nu sunt deranjante daca nu folosesti monitorul in scopuri profesionale, atunci AOC U2477PWQ este chiar o afacere buna. Nu i-am gasit deloc defecte grave si l-am folosit ca monitor secundar. M-am jucat pe el, am urmarit filme, am stat pe net, lucruri normale. Ochiul spune ca este un monitor bun si il recomand.
PLS-ul nu este in niciun caz PREMIUM;
PLS-ul este IPS facut de samsung, mai ieftin, care are glow mult mai mare decat un IPS (tehnologia este dezvoltata in asa fel….)
AH-IPS este net superior PLS-ului pentru ca este o revizie mai nou a IPS-ului normal, PLS-ul fiind dezvoltat/copiat de pe IPS normal …
PLS-ul promite colori mai bune, si negru mai bun, dar in realitate, dupa cum ai observat si tu, este supra-saturatie.
In schimb contrast-ul este … mare sa zici, poate chiar „usturator” pentru unii, ceva ceea ce PLS-ul castiga vs IPS normal.
Si da, este vina AOC-ului sa stii, pentru ca ei ti-l calibreaza, nu samsung.
(sau ar trebuii)
Un exemplu bun este Iiyama vs AOC, cand compari aceleasi panouri integrate de ei, fie innolux sau AUO, o sa observi ca AOC-ul e …. groaznic, dar acelasi panou.
Acesta este panoul folosit:
Samsung PLS LTM236FL01
3840×2160
4ms G2G
1000:1 300 178/178
16.7m (8-bit) sRGB
2014
Adica acelasi panou folosit si pe gama semi-profesionala samsung in 2014-2015
Nu vrei sa testezi monitoare pentru noi? :))
Daca vrei sa nu mai citeasca nimeni nimic pe aici, si sa nu va mai dea lumea monitoare pentru test ~ ai adresa mea de email 🙂
Eu unul le zic pe fata si le critic, nu dau cu zaharelu 🙂
(nu vreau sa spun ca voi faceti asta)
Intradevar este un monitor de calitate insa trebuie sa-to spun ca nu se meritA banii investiti neaparat pentru 4k . Anul acesta mi-am „refacut” PC-ul de la zero si a trebuit sa imi achizitionez si un monitor ,si find bugetul limitat a trebuit sa fie pana in 620 de lei si minim FHD , desigur ini doream si FreeSync ca sunt fan AMD si neah totusi ,spre fericirea si uimirea mea am gasit un SAMSUNG cu tot ce ini doream ,recunosc ca e un monitor entry-level pentru banii investiti însă pentru PLS + FHD + FREESYNC si port HDMI (+vga care mai bine nu il puneau ca degeaba stă) = 619 lei sau 609 in fine . Silver daca imi permiti o intrebare ?
Da, puteai sa intrebi direct 🙂
Mersi 🙂 , si uitasem 4ms ,24 inch si GTG Mobitorul e acesta http://www.samsung.com/uk/consumer/it/monitor/led-monitor/LS24F350FHUXEN ,l-am achizitionat de aici http://m.cel.ro/monitoare-lcd-led/monitor-led-24-samsung-ls24f350fhuxen-full-hd-black-pMyo0MTUv-l/ , vad ca esti cunoscator de monitoare ,poti sa-mi spui de ce se incalzeste in partea dreapta pe rama simntitor ,chiar ebervand si putin in spate ,precizez ca e ”capsat” ,bu are gauri de aerisire nici una . Ce sa inteleg ,acolo e „caloriferul ” lui sau e ceva anormal ?(scuza-ma scriu de pe telefon )
Si daca ai putea sa-ti spui parerea despre achizitia nea (raport pret/calitate + critica constructiva nu ma deranjeaza ) am la cunostinta ca un panou TN era net superior insa in banii acestia nu am gasit cu tot cu cerintele mele daca ma intelegi .Astept parerea ta .
Am mai lasat un coment anterior cu modelul si intrebarea dar vad ca moderatorii nu lau publicat inca 🙁
Mai mult ca sigur ai un comment in asteptare, sigur ai dat mai mult de 1 link in el, pentru ca nu vad decat comentul asta.
Si din el nu inteleg mai nimic 🙂
Done!
Amd doua ,dar in fine , monitorul e acesta :http://www.samsung.com/uk/consumer/it/monitor/led-monitor/LS24F350FHUXEN si problema e ca rama se incalzeste in partea dreapta simnțitor ,chiar enervand si putin in spate ,precizez ca e ”capsat” ,nu are gauri de aerisire nici una . Ce sa inteleg ,acolo e “caloriferul ” lui sau e ceva anormal?
1. Monitorul este unul foarte foarte bun daca nu vrei TN, e mult mai bun decat orice VA, si mai bun decat multe IPS-uri.
Seria SF350 este un rebrand de la cele mai faimoase (si scumpe) monitoare samsung de anul trecut, anume seria SE390;
Acelasi panou, dar cu freesync si black-crush-ul este un pic mai mic.
La fel si ghosting-ul s-a redus printr-un overdriver mai agresiv.
(5ms vs 4ms)
In momentul de fata daca nu vrei TN, aceasta serie este best-buy.
Ai grija insa la culori, pentru ca seria SE390 (prima) avea o deviatie groaznica.
In rest: gamma foarte buna (daca imi aduc eu aminte corect), uniformitate groaznica (e samsung la urma urmei…) dar nu asa de rea ca la orice AOC sau ACER.
Unghi-uri de vizualizare perfecte, lumina buna s.a.m.d
DAR!
PLS-urile au o problema cu culorile …. slabe, gen: crem, gri s.a.m.d tipic Samsung.
Vezi sa fie setat pe fullRGB nu pe YCBCR la placa video.
(vezi radeon aditional settings sub preferences)
PS. ai grija la joystick 🙂
Cat despre faza cu incalzitul;
Nu stiu ce sa-ti zic, ele se incalzesc, unele mai mult decat altele.
(vezi DELL-uri)
Daca e ‘caldut’ e okay, daca e CALD CALD, frige, du-l inapoi.
Insa pregateste-te sa stai dupa garantie 15 zile de la CEL si sa-ti ceri bani in a 15-ea zi inapoi ca nu ti-a venit din service.
Multumesc Gabriel! 🙂
Gabriel, sunt mai multe monitoare cu rezolutie 4k care au porturi HDMI2, inclusiv eu am un monitor LG 27MU67-B rezolutie 4k deja de un an de zile cu HDMI2 care suporta 4k la 60Hz.
Vezi si aici in descriere http://www.emag.ro/monitor-led-ips-lg-27-ultra-hd-hdmi-displayport-negru-27mu67-b/pd/DTHZ7YBBM/, plus ca am testat si eu si functioneaza fara probleme, pe langa cele 2 porturi DP si mini DP.
Uite vezi ! De aceea ti-am cerut parerea 🙂 , multumesc anticipat pentru parere ,nu se incinge extrem de tare ,adica sa friga alarmant dar daca incep sa ma uit la un film sau sa ma joc ceva devine cald spre fierbinte dupa aceea se calmeaza ,:-? (cand se termina filmu sau sesiunea de gamming ) doar pe rama din partea dreapta cea da langa deskop .Nu vroiam panou TN ,am spus doar ca e superior celui PLS 🙂 ,o sa il reglez cum ai spus la gama de culorii cand il pun din nou in functiune ,acum sunt ocupat cu munca si nu am timp .Mersi inca odata pentru parere 😉