Am intalnit persoane de 14-15 ani care si-au deschis un blog peste noapte, care nu au nici macar 500 de vizite pe zi, dar care primesc produse in teste. Ciudat, nu-i asa? Cum se poate asa ceva?
As putea enumera pe o singura mana site-urile si blog-urile de IT din Romania care produc content de calitate. Si nu ma intelegeti gresit, nu am nimic cu cei care sunt la inceput, dar tupeul si nesimtirea au ajuns la un alt nivel. Chiar si noi, ArenaIT, care avem un trafic destul de mare, exprimat in mii de oameni pe zi, ne chinuim sa primim produse in teste.
Si da, ArenaIT nu este cel mai mare si nici cel mai bun blog de IT, dar suntem acolo sus in varful piramidei. Si totusi, ne chinuim sa punem mana pe cateva produse. La fel sunt convins ca patesc si celelalte blog-uri si site-uri de IT. Nu imi permit sa vorbesc in numele lor, dar banuiesc ca tuturor le este greu si muncesc din greu pentru acele produse.
Problema apare atunci cand, anumiti pusti, de 14-15-16 ani isi deschid un blog peste noapte, isi fac un cont de Youtube cu un nume cat mai impunator, o pagina de FB unde posteaza informatii de pe site-urile autohtone fara sa puna sursa, si ajung peste noapte sa primeasca produse in teste de la diferite magazine sau companii. Iar acestia nu fac absolut nimic! Doar copiaza cuvant cu cuvant articolele scrise de noi, uneori doar modificand 2-3 cuvinte. (vezi aici si aici)
Nu au experienta, nu ii intereseaza acest domeniu, ci doar vor sa para smecheri ca au primit un produs in teste si ca isi pot schimba telefonul sau tableta in fiecare saptamana. Eventual se milogesc sa le ramana lor produsul, in cazul in care este scump. Iar review-urile lor arata cam asa: „Uite, asta este telefonul, are butoane pe lateral, arata FANTASTIC, se misca SUPER BINE, imi place, il gasiti la magazinul X.” Plus ca ofera si informatii gresite uneori, iar parerile lor sunt subiective si pot influenta oamenii care se uita la ei. Si credeti-ma, sunt unii care au mai multe vizionari si abonari decat ArenaIT.
Dar stiti vorba aceea: Fraier nu este cel care cere, fraier este cel care da. Pentru ca majoritatea companiilor nu verifica traficul respectivului blog. Acea persoana poate sa spuna ca are 10.000 de vizite pe zi si gata. Companiile de PR nu mai verifica traficul respecitivul site, ci doar intreba. Iar daca PR-ul in cauza este o tanara inca la facultate si nu are nici o treaba cu domeniul, cu atat mai rau.
Problemele apar cand acestia incep sa “preia” continutul altora, si sa il si monetizeze. Sau cand un site consacrat nu poate primi nimic, ca toate exemplarele de test sunt plecate la debutanti. Si aici firma furnizoare ar trebui sa faca o mica selectie. Adica sa abordeze ei la inceput site-urile importante, si ulterior sa accepte si propunerile celor mai mici.
Probabil multi o sa sariti acum cu gura pe mine si o sa spuneti: „Dar si tu ai fost la fel ca ei, ai plecat de jos, trebuie sa ii incurajezi”. Gresit! Eu, Gabriel G, inainte sa ajung sa scriu pe ArenaIT si alte blog-uri si sa testez produse, am citit foarte mult si m-am informat ani buni inainte sa fac asta. Altfel nu eram aici. Si da, am fost ajutat si de colegii mei Alex si Darius. Eu la 14-15 ani ma chinuiam sa intru la un liceu bun, mi-am facut buletin, munceam cot la cot cu parintii mei la noua casa, si imi faceam temele. La 17 ani am facut pasul la ArenaIT. Iar acum implinesc 20 de ani si sunt angajat la un magazin online de telefoane.
Ce vreau sa spun prin acest articol este ca oamenii fara experienta, niste copilasi, care vor doar sa para smecheri, ne fura paine de la gura. Si nimeni nu face nimic. Parintii lor nici nu cred ca stiu ce fac. Nu zic sa se lase de treaba asta, dar in momentul in care acestia cresc pe munca altora nu este bine. Am intalnit ieri o persoana care a postat pe o pagina de Facebook aproape toate articolele scrise pe ArenaIT in ultima vreme. Fara sursa!
Tupeul si nesimtirea au si ele niste limite. In cazul lor, au depasit de mult limita. Dragi copii, daca vreti sa ajungeti undeva, va recomand sa MUNCITI! Nu mai furati stirile de pe site-urile romanesti, preluati stiri din surse externe, invatati sa faceti un review corect, nu mai mintiti in legatura cu traficul vostru si informati-va mai bine despre produsele de pe piata.