Site icon Arena IT

Cercetătorii dezbat granița sistemului nostru solar: trei candidați, dar care este cel mai bun?

Localizarea exactă a graniței exterioare a sistemului solar a devenit subiect de dispută între astronomi. Există trei candidați principali, iar alegerea între ei nu este deloc simplă. Dar haideți să le trecem în revistă.

Sistemul solar este o vastă regiune cosmică. În vecinătatea noastră cosmică, se află opt planete, câteva planete pitice, sute de sateliți și milioane de asteroizi și comete, toate orbitând în jurul soarelui cu viteză mare.

Dar unde se termină totul? Ei bine, asta depinde de perspectiva fiecărui astronom și de cum definește fiecare sistemul solar. Conform NASA, există trei posibile limite ale sistemului solar: Centura Kuiper, inelul de corpuri stâncoase dincolo de orbita lui Neptun; heliopauza, marginea câmpului magnetic al soarelui; și Norul Oort, un rezervor îndepărtat de comete.

Argumentele pentru fiecare dintre aceste limite sunt solide, ceea ce complică alegerea celei mai potrivite, a declarat Dan Reisenfeld, cercetător la Laboratorul Național Los Alamos din New Mexico.

Dar există unul pe care majoritatea astronomilor îl acceptă.

Centura Kuiper este o zonă întinsă între 30 și 50 de unități astronomice (UA) distanță de soare, potrivit NASA. Această regiune este populată de asteroizi și planete pitice, cum ar fi Pluto, care au fost împinse în afara sistemului solar interior de forțele gravitaționale.

Unii susțin că Centura Kuiper ar trebui să fie considerată marginea sistemului solar deoarece indică vag unde s-ar fi aflat discul protoplanetar al soarelui.

Dar această abordare simplistă nu este acceptată de toți, precum Mike Brown de la Caltech.

Heliopauza este o altă opțiune, reprezentând marginea câmpului magnetic al soarelui. Acest punct marchează trecerea de la influența soarelui la spațiul interstelar.

Norul Oort, însă, este considerat de unii drept cea mai bună alegere, deoarece reprezintă limita gravitațională a soarelui.

Dintre cele trei opțiuni, heliopauza este cea mai des acceptată de cercetători și de NASA pentru a defini marginea sistemului solar, datorită clarității sale. Cu toate acestea, dezbaterea continuă, iar unii nu văd nicio problemă în a accepta mai multe limite pentru sistemul solar.

Deoarece descoperirile și înțelegerea noastră a cosmosului evoluează, este posibil ca și perspectivele noastre asupra limitei sistemului solar să se schimbe în timp. Și, poate, la un moment dat, vom putea să și călătorim după limita sistemului solar, indiferent unde o vom agrea că este!

Sursa: livescience.com

Exit mobile version