Cine a mai ramas va intrebati? Pei mai nimeni! Firmele IT le numeri pe degete: Aline, Asesoft, Elsaco, Eta2U, Maguay, Sycron, Twister, Yashi. Sycron si Yashi sunt internationale, deci probabil au vrut sa se promoveze intre importatori. Aline si Asesoft sint exclusiv importatori, deci pentru user-ul de rand nu prea au importanta. Deci au ramas patru firme IT la care ar avea acces end user-ul, adica tinta acetui salon IT. Si nici ele prea stralucite.
Pe langa aceste cateva firme, CERF-ul a mai vazut clasicele companii de electronice si telefonie (clasice adica omniprezente): Cosmote, Orange, Vodafone, Sony, Panasonic, LG, F64, RDS. Insa nici acestea nu au facut mare lucru, dupa cum o sa vedeti mai jos.
Anul acesta am vizitat CERF-ul din postura unui membru al distinsei prese (ArenaIT a avut acreditare!). Si principalul avantaj a fost ca nu a trebuit sa arunc pe fereastra cei 10 lei cat costa biletul. Asa ca m-am postat miercuri la 10:00, la ora de deschidere, la intrarea CERF-ului, in ideea de a prinde primele momente. Dupa cum poate ati citit, anul trecut in prima zi multi expozanti abia se instalau. Si acest fapt am vrut sa-l probez si acum.
Am fost intarziat putin de conferinta de presa de deschidere, tinuta de ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Károly Borbély. Acesta ne-a spus ce salon extraordinar urmeaza sa vedem, cate firme au venit, si numai de bine. Dupa care a taiat panglica, impreuna cu un director Taiwanez (probabil de la Sycron) si un al domn.
Si in sfarsit, pe la 10:30, am reusit sa intru. Primul stand, ca si anul trecut, a fost Elsaco. Insa acestia nu s-au chinuit sa faca ceva nou. L-au reciclat pe cel din 2007 (vitrina aia mare), si doar au inlocuit cateva exponate. Puteai sa atingi doar o parte din carcase si monitoare, care erau la exteriorul vitrinii. Dar am vazut si SwordM-ul celor de la Thermaltake.
Nici la Asesoft nu se schimbasera multe. Acelasi stand, alt perete de monitoare, alte componente. Insa nimic interesant. Eventual o carcasa mai atragatoare de la Gigabyte, si noul mouse Sidewinder de la Microsoft.
La Eta2U un sistem interesant cu carcasa Cooler Master, certificata SLI, insa cu o singura placa video (cata inspiratie), legat la un LCD TV, pe care rula Crysis. Sau mai bine zis pe care se juca expertul lor tehnic, pentru ca la intrebarea mea despre specificatiile sistemului, mi s-a spus sa-l astept pe acesta.
Am mai gasit niste stick-uri USB de la PQI care innotau intru un vas cu apa, pe langa pestisori, si arta USB intre cateva componente LaCie. Standul Twister era cred cel mai bun dintre cele IT. Aici se puteau admira doua sisteme, unul cu procesor Intel, celalalt AMD, amandoua in noile carcase A+ El Diablo, inzestrate cu un imens ventilator lateral de 330 mm diametru, si ventilator de 250 mm in fata.
Trecand la pavilionul de electronice, ne oprim la standul Sony, unde avem placerea sa vedem primul lor LCD cu tehnologie OLED, XEL-1. Apoi la Panasonic, observam ca la ei “cea mai mare plasma din lume†a ramas la cei 103†de anul trecut, desi intre timp au scos si un model cu diagonala de 150â€. Organizatorii pusesera un placaj de carton care sa creasca dimensiunile de la 103†la 150â€. No comment.
Ajungand la pavilionul de telefonie, trebuie sa acordam cateva premii de design, ca si anul trecut. Standul Vodafone era ok, dar cele de la Romtelecom si Cosmote chiar impresionau.
In rest, o zona intreaga destinata competitiilor gaming, de FIFA, Counter Strike si nu numai, organizate de Electronic Sports League. Si spiritele s-au incins aici in weekend, cand nu mai aveai loc nici sa treci de aglomeratie. Si alte cateva standuri ofereau ocazia de a ne juca putin, pe PS3, Wii si alte cateva joculete.
Si ceva arta la CERF…
Si in ultimul rand, un monitor profesional de la LaCie, in spiritul vechilor CRT-uri de la Eizo, si un reprezentat al tastaturilor virtuale in Romania.
La final, cateva statistici. Conform studiilor oficiale, CERF-ul este in declin in ultimii ani. Sa luam ultimii cinci ani in studiu. Daca numarul marcilor reprezentate a fost in continua crestere (aici insa vorbim de ofice firma care are un produs la CERF, nu care are un stand), vizitatorii au scazut. Mai exact, in 2003 se pleca de la 400 de marci, si se ajungea la 650 in 2007. Iar vizitatorii se mentineau la 75 000 – 80 000, cu un minim de 60 000 in 2007. Iar suprafata expozitiei a crescut treptat, de la 10 000 m2, la 12 000 si apoi 14 000. Insa in acest an 2008, din cauza absentei acute de firme autohtone, s-a scazut la 550 de marci, iar suprafata s-a restrans la 12 500 m2. In total 120 de firme s-au prezentat la CERF 2008, si nu m-ar mira ca vizitatorii sa fie sub 60 000, sub asteptarile organizatorilor.