Energia electrică și forța de muncă sunt extrem de ieftine în China, iar asta a determinat companiile ce se ocupă cu minarea de criptomonede să-și mute ASIC-urile și plăcile grafice acolo. Problema e că autoritățile nu privesc cu ochi buni această activitate, susținând că e o risipă de energie electrică care duce la creșterea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă. Ironic că tocmai chinezii se gândesc la poluare, nu? După ce a interzis tranzacționarea de criptomonede, ICO-urile și platformele aferente, guvernul chinez se pregătește să interzică și mining-ul. Există deja un draft în acest sens, iar pe data de 7 mai se va decide dacă minarea de criptomonede va fi sau nu interzisă.
Conform Bloomberg, până nu demult, China deținea 70% din hash rate-ul Bitcoin și 90% din volumul tranzacționat pe exchange-uri, însă autoritățile au redus considerabil aceste cifre, de teama fraudelor și a resurselor irosite. Cu toate acestea, exchange-urile de criptomonede chinezești sunt în floare și foarte mulți utilizatori aleg să folosească VPN-uri pentru a trece de „marele firewall chinez”. În mod ironic, cel mai mai mare exchange de criptomonede, Binance, este din China, iar volumul tranzacționat se apropie cu pași repezi de maximul istoric.
Revenind la mining, eu sunt de părere că acest demers al autorităților chineze este benefic. Și nu din punct de vedere al poluării, acesta e doar pretext pentru a ține sub control ieșirile de capital din țară. Ca pasionat și utilizator de criptomonede nu-mi doresc ca mare parte din hash power-ul Bitcoin să fie concentrat într-o singură zonă geografică. Dacă minerii din China vor opri ASIC-urile, automat se va reduce și dificultatea, iar mining-ul va fi din nou profitabil și în alte regiuni.
Sursa: Techspot