Partea interesanta, care o sa va bucure pe voi, e ca puteti castiga acest monstru de router prin tragere la sorti. Tot ceea ce trebuie sa faceti e sa cititi review-urile ambilor participanti si sa votati unul dintre ele.
Pentru votare si, implicit, inscriere la concurs trebuie sa intrati pe pagina dedicata acestuia. Inscrierile sunt deschise pana pe 23 martie ora 12.00.
Ca o mica introducere, inainte sa va prezint specificatiile, trebuie sa va spun ca Asus RT-AC87U este un monstru de router, cam din orice unghi te-ai uita. E mare la propriu, e mare la figurat, adica la capitolul performante. Dar, pe de alta parte, eu cred ca iese foarte bine in fata si pentru ca se tine mult mai bine de cuvant cand vine vorba de specificatii, iar inscrisurile de pe cutie nu sunt doar paguba pentru tusul din imprimanta, cum se intampla pe multe produse din aceasta categorie.
Specificatii
- 4 porturi LAN Gigabit, 1 port WAN tot Gigabit
- latime de banda maxima de 2400 Mbps pe wireless: pana la 1734 Mbps pe 802.11 ac (cumulat) si pana la 600 Mbps pe 802.11 n – TurboQAM
- 4 antene externe pregatite sa acopere o suprafata de pana la 465 metri patrati
- dual-band: 2.4 GHz si 5 GHz
- un port USB 2.0 si un port USB 3.0, pot fi folosite pentru orice: stocare, imprimanta sau router 3G (stick)
- doua procesoare, patru nuclee: unul dual core la 1 GHz pentru frecventa de 2.4 GHz si unul tot dual core, la 1.2 GHz, pentru frecventa de 5 GHz
Ambalaj, design si constructie, instalare si configurare
Instalare. M-am gandit sa incep chiar cu ultimul capitol din subtitlu, pentru ca sunt cele mai putine lucruri de spus. I-am montat antele, i-am bagat cablul in portul WAN, l-am bagat in priza si cam asta a fost tot cu instalarea fizica, la fel ca la orice alt router. Partea de configurare se poate face pe wireless, fara niciun fel de CD, din cateva clickuri, folosind wizard-ul.
Ambalaj. Vine intr-o cutie mare, cam cat cea a unui laptop de 12 inch. Inauntru gasesti: routerul, cele patru antene, un alimentator, un cd, o carte si un cablu UTP.
Design si constructie. Cum va spuneam si la inceput, routerul asta e mare, cel mai mare router pe care l-ati vazut vreodata. Insa arata bine, inspira performanta si profesionalism prin design-ul de avion de lupta. Totusi, poate incurca daca nu ai un loc dedicat pentru el si trebuie sa-l pui pe mobila sau birou.

La capitolul „constructie” apreciez existenta butonului „LED” din stanga, care opreste lumina puternic albastra a acestora. O functie pe care mi-ar placea sa o gasesc pe absolut toate electronicele. Langa el este un alt buton care permite oprirea Wi-Fi-ului.
In dreapta gasim, ascuns sub un capac de cauciuc, portul USB 3.0. USB-ul 2.0 e in spate. Era util, poate, ca amandoua sa fie in spate. In ideea in care in 2.0 pui o imprimanta sau un router 3G iar in 3.0 un HDD extern permanent si nu vrei cabluri care sa te incurce in fata routerului.
Tot pe spate gasim si restul porturilor: LAN-urile, WAN-ul, un buton mic de reset si unul de WPS.
Performante Internet: pe fir si wireless + acoperire
Performante pe fir. E cam evident, nu prea ai avea de ce sa testezi performantele pe fir la un router care costa 1100 RON in conditiile in care exista unele la o treime din pret care duc lejer 800 – 900 Mbps pe PPPoE. Asadar, nu m-am stresat foarte tare cu acest aspect, mai ales ca acasa am Digi FiberLink 200. Insa am citit cateva review-uri pe la altii si un lucru e clar: daca ai Digi FirberLink 1000 atunci cu routerul Asus RT-AC87U poti sa te astepti la viteze de aproximativ 930 Mbps.
Performante wireless. Am fost totusi curios sa testez performantele pe conexiunea fara fir. Avand in vedere ca nu am un laptop cu placa Wi-Fi care sa stie standardul 802.11 ac am cerut in teste si un adaptor care sa faca fata routerului. Am primit un Asus USB-AC56 Wireless-AC1300, dual-band, pe USB 3.0 pe care l-am incercat atat pe laptopul din dotare cat si pe statia de lucru. Performantele au fost urmatoarele, dupa cum puteti vedea din imaginile de mai jos.
Teoretic descrierile de sub poze ar trebui sa spuna totul dar sa le mai explic putin. Am testat cu adaptorul pus in laptopul din dotare pe 2.4 GHz si pe 5 GHz si am testat cu acelasi adaptor si pe PC. De asemenea, am testat si fara adaptor, doar cu placa de retea din laptop, care este 802.11 n si se conecta la router la 300 Mbps. Nu stiu din ce motiv pe 2.4 GHz placa din laptop se comporta mai bine decat cea de pe USB 3.0, care teoretic era mai rapida si la care conexiunea realizata era net mai mare.
Tot in alte teste am citit si faptul ca, daca ai parte de o placa wireless si mai buna, una pe PCI-Express cu antene externe, poti atinge viteze de pana la 580 Mbps.
Acoperire wireless. Acum, daca tot vorbim de performantele wireless trebuie sa trecem un pic in revista si acoperirea. Locuiesc la ultimul etaj, intr-un bloc cu 5 etaje, la mansarda. Va spun din capul locului ca routerul meu are semnal chiar si in fata blocului, daca am vedere la apartament. Ma asteptam ca acelasi lucru sa se intampla si cu monstrul de la Asus. Si asa a si fost, motiv pentru care am reusit sa fac cateva teste, pe 5 GHz, cu telefonul. Ok, nu-s viteze extraordinare dar vorbim de o acoperire destul de mare. Dupa care, neavand un apartament mare, am incercat sa mai masor acoperirea folosindu-ma de casa scarii. Am prins semnal incepand cu etajul 3 spre 4. Nu e rau deloc. Testele mai jos.
Performante USB: pe fir si wireless
In ultima vreme tot mai multe routere vin cu port USB in dotare. Fie ca e vorba de un port USB 2.0 sau USB 3.0 majoritatea au aceeasi problema: procesorul e prea slab pentru a putea sustine viteze de copiere demne de anul 2015. Nu este cazul si daca vorbim despre acest router pentru ca, in sfarsit, am reusit sa ating viteze bune cand am copiat pe un HDD extern conectat la router. In sfarsit routerul poate fi folosit si pe post de NAS, caz in care incepe sa-si merite tot mai mult pretul.
Asadar, dupa cum vedeti, am facut in general teste de citire de pe USB 3.0 (HDD extern conectat la acesta) prin Wi-Fi in diferite conditii. Ultimul este practic un test de scriere prin Wi-Fi 5 GHz folosind adaptorul conectat la PC si descarcand un fisier de pe torrent. Cum va spuneam, viteze foarte bune.
Failover si alte utilitare
Failover: WAN si 3G. O functie extrem de interesanta pe care orice router un pic mai scump ar trebui sa o aiba e cea de failover. Ceea ce face ea e destul de simplu: iti permite sa setezi o a doua conexiune de Internet in cazul in care prima, cea principala, cade. Routerul Asus RT-AC87U permite acest lucru in doua moduri: fie setand al doilea WAN ca fiind un port LAN, fie setand al doilea WAN ca fiind un stick 3G conectat la unul din porturile USB.
Daca prima varianta e destul de eficace si rapida, nu acelasi lucru il pot spune si despre a doua varianta. In momentul in care pui un stick 3G (testat cu un Huawei de la RDS) in portul USB acesta va fi recunoscut automat, dar tot trebuie sa-i setezi tara si ISP-ul. In fine, procesul de instalare a unui stick de Internet nu e asa greu. Problema e atunci cand setezi acest stick ca fiind backup-ul WAN-ului principal. Trecerea se face destul de greu pentru ca routerul nu pastreaza stick-ul conectat la Internet si intregul eveniment de trecere poate dura si 10 minute.
In orice caz, e bine de stiut ca functia aceasta merge, doar ca nu e foarte rapida daca folosesti varianta cu 3G.
Alte utilitare. Am mai remarcat si alte utilitare binevenite in interfata, cum ar fi download managerul care-ti permite sa descarci torrente direct pe un HDD extern conectat la unul din porturile USB. Are si el un punct negativ, la fel ca si alte download manager-e integrate in routere: iti face tot felul de fisiere pe HDD-ul extern.
In rest mai gasim:
- Control parental
- AiProtection – o functie foarte tare sustinuta de Trend Micro care permite scanarea site-urilor pe care utilizatorii navigheaza si atentionarea acestora in caz de pericol
- Adaptive QoS
- AiCloud – o alta functia tare care-ti permite accesarea fisierelor de pe HDD-urile externe de oriunde, folosind aplicatiile de Android sau iOS sau o interfata web
- Modul de Guest Network – poti seta o retea accesibila fara parola pentru musafiri… ai tai sau ai vecinilor, avand in vedere acoperirea de care dispune. 🙂
Concluzii: cu bune si cu rele
Poate din cauza faptului ca avem de a face, probabil, cu cel mai puternic router de pe piata am fost si eu un pic mai exigent in testarea sa, si am incercat sa evidentiez nu doar partile bune, care sunt, asa cum ar si trebui, o gramada. Asadar, pe scurt, avem asa:
Plusuri:
- foarte rapid, inclusiv pe Wi-Fi si pe USB-uri
- usor de configurat
- design placut, impunator
- buton de oprit LED-urile
- dual WAN, inclusiv pe un port LAN
- download manager
- antivirus incorporat
Minusuri:
- desi e frumos, parca e prea mare, poate incurca
- se incalzeste putin cam tare
- trecerea pe 3G la failover dureaza foarte mult
In concluzie, Asus RT-AC87U este, asa cum ne asteptam, un router extrem de performant, mai ales pentru cei care-l vor folosi acasa. Este ideal pentru firme cu sedii mici si medii si pentru apartamente sau case mai mari, unde cu siguranta nu va dezamagi la acoperire si viteza si va putea fi folosit cat mai aproape de capacitatea sa maxima. Mai mult, poate fi folosit si cu functie de NAS, caz in care isi merita, fara doar si poate, pretul.
Mai departe, va invit sa cititi si review-ul blogului concurent, Gadget.ro, si sa alegeti pe cine votati pentru a participa la concurs, unde puteti castiga routerul prezentat.