Sunt constient ca majoritatea cititorilor Arena IT stiu cele ce le voi scrie in urmatoarele randuri, insa noi facem articole si pentru incepatori sau oameni mai putin familiarizati cu tehnica. Am mai dat cateva idei si despre cum sa-ti faci laptopul sa mearga mai bine, acum, inspirat din fapte reale, venim cu un articol prin care va spun cum sa va faceti PC-ul sa mearga mai repede, cu bani putini.
Daca la laptopuri nu prea ai foarte multe variante de schimbari (ca nu se merita sa cauti procesoare, placi video sau altele) la PC-uri (unitati) putem schimba cam orice. Saptamana trecuta mi-am dat seama ca trebuie sa fac ceva cu PC-ul de acasa de la ai mei, care mergea extrem de greu. E vechi de vreo 7 ani si l-am construit dupa ce am castigat la o tabara Forum IT o placa de baza si un procesor la un concurs de asamblare. Calculatorul era propulsat doar de un amarat de Celeron la 1.8 GHz si 1.5 GB memorie RAM.
Identificarea placii de baza si a componentelor din interior
Va spun sincer ca imi mai aduceam doar atat aminte: ca are DDR2 si ca duce pana la Intel Core 2 Quad, insa nu mai stiam ce placa de baza este. Am luat AIDA64 Extreme Edition (este si varianta free) si m-am uitat ce placa de baza am, ce hard-disk si cate sloturi de memorie ocupate.
Dupa ce am cautat placa de baza pe internet, si am gasit-o destul de repede pe site-ul producatorului chiar daca e veche, am cautat repede si niste teste de viteza pentru HDD-ul in cauza, un amarat de 160 GB, si am vazut ca merge cam cu 55 MB/s. Destul de trist in conditiile in care placa de baza era cu S-ATA II, dar am zis ca e suficient pentru task-urile zilnice. Deci nu trebuia sa-l schimb, ramaanea doar procesorul si memoria.
Cautarea componentelor
Este evident ca nu merita sa mai cumperi componente noi de generatie veche, nici daca le gasesti. Memoria DDR2 fiind extrem de scumpa iar procesoarele pe socket LGA 775 nu se mai gasesc de ceva vreme. Asa ca am cautat prima data pe Mercador, voi puteti sa cautati oriunde, fie ca e Tocmai, Okazii sau alte siteuri.
Acolo am gasit chiar un baiat din Timisoara, deci am scutit pretul transportului, care mi-a vandut un Intel Core 2 Duo E4300 la 1.8 GHz cu 50 RON si 2 x 1 GB DDR2 la 800 MHz cu 60 RON. Cu 110 RON am dublat si procesorul si memoria din vechiul PC. Va spun, diferenta e enorma, acum chiar se poate naviga pe internet fara sa te enervezi. Daca sunteti interesati, baiatul trimite si prin curier, sa-i spuneti ca ati citit despre el pe Arena IT.
Concluzie
Nu ai nevoie de o caruta de bani ca sa imbunatatesti un PC. Stiu, sunt calculatoare si mai vechi la care pur si simplu nu prea mai ai ce sa le faci, poate doar niste RAM in plus, insa daca la momentul achizitiei cumperi o placa de baza buna, cum a fost in cazul asta, peste ani vei mai putea sa-i adaugi putere, fara sa schimbi absolut totul.
Trebuie doar sa fiti atenti sa cumparati componente compatibile, adica sa cautati dupa socketul procesorului si a tipului de memorie. Tot la RAM ar fi ideal daca ar fi acelasi tip cu cele din PC, daca nu exista sanse de incompatibilitate, dar sunt destul de rare.
Era bun si un SSD 🙂
Nu se merita pe configuratia aia.
Un SSD se merita pe orice configuratie, din punctul meu de vedere.
Da, SSD-ul face cea mai mare diferenta in termeni de performanta si mai ales uzabilitate.
Ai zice ca e prea scump pt configuratie, dar diferenta sigur se simte. Ia unu mic, sau poate gasesti chiar SH.
Q6600 si 4GB RAM inca fac fata fara probleme la taskuri desktop si chiar jocuri, depinzand si de placa video.
P.S. Darius, nu vrei un cooler LGA775? :))
@Adi Neah, il ala stock de pe Celeron si face fata lejer si pe Core 2 Duo. 🙂
[…]daca la momentul achizitiei cumperi o placa de baza buna, cum a fost in cazul asta, peste ani vei mai putea sa-i adaugi putere, fara sa schimbi absolut totul.[…]
Daca ai intel nu prea mai ai ce upgrade sa faci pe viitor pentru generatiile „i”, practic urmatoarele procesoare nu mai sunt suportate de placa de baza, doar sa faci un upgrade de la un celeron, pentium … spre i3, i5.
Pacat ca am acasa un pc pe 775 cu prima gen de C2D si pot face upgrade la proc pana la QX6800 aparut mult mai tarziu probabil chiar si QX9xxx prin OC (FSB 1333)
La Amd mai poti gasi si pe viitor procesoare noi compatibile
In unele cazuri cu costuri mai mici poți revitaliza un pc . Nice job .Daca interesează pe cineva, am de vânzare un Phenom 2×2 545 și o placa video gainward gts 250 .Contact [email protected]
#OFF
Am terminat cu toate alea grele pentru luna trecuta, revin si eu cu niste reviewuri care le-am promis de mult :).
#ON
Bine punctat, eu unul nu imi mai imaginez un sistem/laptop fara SSD…acum pot zice ca sunt accesibila, cata vreme cele mai ieftine modele costa mai putin decat un smartphone low-cost, sa fim seriosi. Nu chiar oricine isi permite, dar a devenit o necesitate in sporirea vitezei si marirea duratei de viata a componentelor. Chiar ieri am curatat PC-ul…daca coolerul de la procesor devine galagios atunci cand se umple de praf, SSD-ul ramane cu ~aceleasi viteze in orice fel de conditii normale sau mai putin normale intr-un sistem de calcul.
Cea mai mare problema de care tot se confrunta romanii de ceva vreme este gasirea unor memorii ce sa le inlocuiasca pe cele vechi, stiu eu…cred ca far radiator. Ori 1 sau 2 GB RAM DDR2 cu radiator pot zice ca fac parte din seria ‘piese de muze scumpe’.
De asemenea, un sistem merge mai bine daca investesti in el cat trebuie…spre exemplu astazi cumperi o sursa de 400-500 W certificata 80+ [cel putin] si peste jumatate de an ai posibilitatea sa-ti continui sistemul, salvand ce se mai poate…cum ar fi carcasa, eventual HDD-uriile. Multe persoane au date importante pe HDD-uri, dar nu isi permit sa faca backup. Astfel, recomand cumpararea unui rack extern atunci cand este nevoie de alt HDD, pentru a conecta/deconecta usor vechiul hard drive.
Nu ati ales cel mai potrivit titlu, ma gandeam ca veti vorbi despre ceva tweak uri, despre ce sa faci si ce sa nu faci pentru a nu ingreuna OS ul,strict despre software…voi ati facut upgrade, practic nu mai este acelasi calculator.
Buna achizitie! Procesor acela nou cumparat admite si overclock de 40-50% destul de lejer, care merita incercat. Banuiesc ca nici placa video nu are capabilitati de decodare video HD. Merge inlocuita macar cu un Radeon HD 3450 sau un Geforce 8400 gs, care se gasesc la 50 lei sh. Mai bine, un geforce 210 sau radeon 5450 – 80 lei aprox.
Are Radeon X1550 – 256 MB RAM, 128 Bit
@Darius J.
Stie ceva decodare video x1550, cred ca tine un playback 1080p.
Atata va zic cei care vor sa cumpere placi de baza de pe okazii:
Aveti grija ca nimeni nu vinde o placa de baza gen p5q p45/x48 sau un alt top din seria respectiva in romania la un pret decent daca ea merge 100% cum trebuie.
(cei care au patit-o stiu despre ce vorbesc)
Cea mai buna investitie in PC e sa iti faci unul pe un soket care nu e mort, prima data te costa o caruta de bani dar secretul e sa il faci mainstreeam si sa-l upgradezi de la an la an pe GPU tot cu mainstream fiindca nu pierzi bani multi doar 1-2 mil cel mult iar la procesor odata la 2 ani…
Pe parcurs mai adaugi ce vrea epen-ul tau… de preferat majoritatea lucrurilor care nu se pot strica usor se achizitoneaza SH cum ar fi, carcasa, sursa, GPU, procesor, rami, ssd restul venturi, hdd care intra in capitolul consumabile de preferat noi, sau sh sigilate.
N-ai nici o treabă băi bo$$chet.
Nu are relevanta titlul articolului cu cuprinsul acestuia.
Credeam ca este vorba de ceva tricks cu programele, slab rau articolul pentru vremurile astea, sa fim seriosi.
In urma sesizarilor voastre (intemeiate) am schimbat titlul acestui articol, din „Cum faci pc-ul sa iti mearga mai repede” in actualul „Upgrade la un PC mai vechi”.
Si ca o concluzie a articolului (mai mult sau mai putin evident ca idee), merge sa faci un astfel de upgrade la un sistem mai vechi daca ai componente low end, pentru a ajunge undeva spre middle end (ma refer bineinteles la nivelurile de la achizitie). Pentru ca aici preturile renteaza. Componentele care atunci erau high end, chiar daca azi nu mai sunt la un nivel inalt de performanta, au ramas prea scumpe pentru a justifica un upgrade.
Darius, daca instalai Linux pe aceea configuratie a pc-ului, mai functiona inca sapte ani fara a mai baga bani in pc. O zi buna!
Sau daca stergeam de tot sitemul de operare, ca ala mananca resurse. 😀
Nu serios, a fost Linux pe el (Linux Mint), a mers cat a mers, tot greut mergea. Pentru ca in 2014 siteurile de internet devin tot mai grele, asta e adevarul.
Iar pentru sarcini mici iti trebuie multi „cai putere”.
@Darius
Pai linux Mint este destul de incarcat, mananca si el destule resurse deoarece este o distributie axata pe multimedia. Ia baga orice Linux cu interfata XFCE si fara Compiz sau alte balarii sa vezi ce zboara.
@xtz: Era Linux Mint cu XFCE.
Curios, eu am pus pe un Pentium 4 cu 1 gb ram un xubuntu si mergea f. bine. N-am testat Mint XFCE , doar Mint Cinamon deci nu ma pot pronunta.
Eu am un amarat de ExpertDigital Navigator V2 din 2004 procesor pentium 4 1.6GHz 1GB RAM cu placa video nvidia 7200SE 256Mb dar ma pot juca GTA IV fara lag 😉