Site icon Arena IT

Cumparaturi de pe eBay: Sfaturi

Asa cum am promis, data trecuta cand scriam despre eBay, vin cu inca un articol cu sfaturi pentru cei care vreau sa cumpere din marea „piata virtuala”.

De la ultima achizitie despre care am scris aici am mai cumparat produse de acolo si am mai invatat cateva lucruri pe care tin sa vi le impartasesc si voua.

Aveti grija ca pachetul sa nu depaseasca 45 Euro ca valoare. Indiferent daca pe el scrie 10$! Daca tu stii ca dai pe el mai mult de 45 Euro atunci trebuie sa te gandesti la urmatoarele lucruri: exista posibilitatea sa platesti taxa vamala si TVA, caz in care s-ar putea sa nu mai iesi asa ieftin. Legea se afla descrisa in Ordonanta nr. 59 din 22 August 2003.

Ce se intampla cand cumperi un produs mai scump? Vamesul se uita la el, pe cutie scrie 10 dolari si gift dar lui i se pare ca parca e ceva mai scump. Iti cere extras de cont sau factura, daca ai si e sub 45 euro stai linistit, daca ai si e mai mare sau nu ai (sau te faci ca nu ai) atunci ei iti aplica un tarif standard plus T.V.A.-ul. Cu alte cuvinte, CITESTE LEGEA, merita. Daca ai dreptate, nu daca ai impresia ca ai dreptate, fii curajos si sustine-ti punctul de vedere cu dovezi legale. UPDATE: Legea s-a schimbat in 2009, pentru coletele peste 10 Euro se plateste TVA, pentru coletele peste 150 Euro se plateste si Vama si TVA! Daca primiti un colet din UE nu platiti nicio taxa, oricat ar valora coletul.

Verificati calificativul vanzatorului de pe eBay. Cu toate ca s-ar putea ca multi sa aiba un calificativ satisfactor (intre 98 si 100%) aveti grija ca vanzatorul sa aiba un  numar rezonabil de feedback-uri. Calificativ 100% inseamna si doar 3 vanzari.

Poti profita de incepatori. Daca esti mai curajos si nu vrei sa cumperi cine stie ce produse scumpe atunci ai putea profita de pe seama incepatorilor, cei cu putine feedback-uri dar care au, totusi, un calificativ bun. Daca e vorba de o licitatie ai mari sanse sa fi printre singurii care liciteaza si sa iei produsul la un pret de nimic. Eu am luat un incarcator auto cu mufa USB cu 50 de centi cu tot cu transport. E clar ca tipul a iesit in pierdere dar altfel nu pot creste.

Nu te arunca sa dai calificativ negativ sau neutru daca ceva nu-ti convine. Chinezii sunt niste tipi foarte umili care ar face orice pentru un feedback pozitiv. De aceea nu trebuie sa va ascund faptul ca un calificativ bun nu inseamna neaparat ca tipul ala a vandut doar produse 100% perfecte. Asa ca, daca ceva nu-ti convine incepe o conversatie cu vanzatorul si s-ar putea sa ajungeti la o intelegere. Chinezii sunt dispusi chiar si la refinantari partiale sau poate, cine stie, totale. Asta in schimbul unui feedback pozitiv.

Produsul poate sa faca chiar si 30 de zile pana la destinatie. Nu te impacienta daca produsul nu ajunge in 2-3 saptamani, poate sa dureze pana la o luna pana ca produsul sa ajunga. Daca nu ajunge dupa o luna, din nou, nu da feedback negativ! Vorbeste cu vanzatorul si 90% ca te va crede si iti va trimite altul. Mai ales ca el s-ar putea sa aiba un cod de urmarire si sa vada ca nu a ajuns la destinatie.

Daca tot vorbeam de tracking code. Cu toate ca majoritatea nu-ti ofera tracking code (cod de urmarire pachet) fara sa le ceri sau sa cumperi asigurare multi iti vor da daca le ceri. Astfel, daca urmaresti zi de zi codul pe Posta Romana, poti afla cand intra pachetul in tara si poti merge la posta chiar in ziua cand a ajuns in localitatea ta, fara sa mai astepti dupa aviz.

Fii corect! Daca produsul te multumeste si a venit intr-un timp mai mult decat satisfacator da un calificativ bun. Fii corect si ajuta-l pe vanzator.

Liciteaza in ultimul moment. Preturile mici se obtin la sfarsitul licitatiei, nu te arunca sa licitezi cand mai sunt 5-6 ore pana la terminarea licitatiei, oricum te va surclasa cineva cand licitatia ajunge la sub o ora.

Am avut probleme in general cu „perifericele” adica: cablu usb, casti sau incarcatoare USB. Daca poti sa foloseste altele, ce le ai tu si le stii bune fa-o!

Nu trebuie sa uit sa va spun un lucru evident, sa nu va asteptati la calitate premium de la produsele chinezesti.

Cam atat pentru acum, daca pe parcurs imi mai vin idei noi voi edita articolul sau voi adauga ideile prin comentarii. Sper sa va fie de folos spusele mele. Bafta!

Exit mobile version