Qualcomm se află acum într-o poziție extrem de delicată. Compania britanică Arm tocmai anunțat că retrage licența Qualcomm pentru dezvoltarea și fabricarea de cipuri ce au la bază arhitectura ARM, iar producătorul trebuie să se conformeze în termen de 60 de zile.
Cum întregul model de business Qualcomm se învârte în jurul procesoarelor Arm, această restricție ar putea duce la o penurie de procesoare mobile și creșteri substanțiale de prețuri. Din câte se pare, litigiul a pornit între cele două companii în 2022, ca urmare a preluării Nuvia de către Qualcomm. Arm susține că Qualcomm a încălcat termenii de licențiere atunci când a preluat Nuvia și consideră că acordurile dintre Nuvia și Arm nu mai sunt valabile, Qualcomm trebuind să renegocieze termenii contractuali la acel moment. Din aceste motive, Arm a înaintat o acțiune în instanță împotriva Qualcomm pentru încălcarea contractului și a drepturilor de proprietate de intelectuală, însă până la acest moment nu s-a ajuns la o decizie.
Qualcomm susține că a acționat în totalitate conform termenilor contractuali și că acordurile dintre Nuvia și Arm ar fi trebuit să rămână valabile, neexistând nicio restricție în acest sens. Ambele companii au purtat negocieri, însă la cum a evoluat situația în ultima vreme se pare că nu s-a ajuns la un consens, iar într-un final instanța va decide cine are dreptate. Preluarea Nuvia și a acordurilor de licențiere pe care le are cu Arm este de o deosebită importanță pentru Qualcomm. Mai toate SoC-urile Qualcomm cu nuclee custom Oryon, inclusiv cele Snapdragon Elite destinate PC-urilor sunt realizate pe baza tehnologiilor de la Nuvia. O eventuală restricție, susținută de o decizie judecătorească ar putea duce la o interdicție de fabricație pentru mai toate procesoarele din portofoliul Qualcomm. În prezent, mare parte din cifra de afaceri de 39 de miliarde de dolari a Qualcomm vine din fabricarea de SoC-uri mobile, iar retragerea licenței ar putea lăsa compania fără încasări.
Via Techspot