Site icon Arena IT

De vorba cu GOG

Good Old Games, cunoscut mai bine drept GOG.com este un serviciu de download digital specializat in jocuri clasice pentru PC; lansate fara DRM si facute compatibile cu sisteme de operare moderne GOG.com aduce jocuri vechi unei audiente noi (sau uneia vechi ce ii este dor de experiente trecute) si adauga bunatati precum sound track-uri, manuale si concept art.

O alta semnatura a siteului este ca toate jocurile sunt fie 5.99USD fie 9.99USD indiferent de regiune geografica in care se afla cumparatorul. Domnul Lukasz Kukawski a fost amabil si ne-a oferit acest interviu; versiune in engleza poate fi gasita aici iar cea in romana poate fi citita in continuare.

Serban Constantin.: Buna ziua si multumim pentru acest interviu.
Lukasz Kukawski: Salut si multumim pentru oportunitatea de a discuta despre GOG.com

S.C.: Cat de greu a fost sa porniti Good Old Games avand in considerare modul in care pirateria este vazuta de distribuitori in zilele noastre?
L.K.: Desigur ca nu a fost floare la ureche si chiar si acum este uneori greu sa convingem anumiti publisheri sa se alature revolutiei fara-DRM, cum ne place sa numim munca noastra de zi cu zi. Dar la inceput, cand am semnat primele contracte cu Interplay si Codemasters, am stiut ca este posibil sa convingem si alti publisheri de metoda noastra fara DRM. Acum, cu 30 de publisheri la bord stim ca doar cerul este limita.

S.C.: Care a fost cea mai mare piedica peste care a trebuit sa treceti?
L.K.: In mod sigur gasirea detinatorilor drepturilor pentru aceste jocuri vechi a fost si este cea mai dificila parte. Uneori un IP (intelectual property) este impartit de mai multe companii si alte ori a fost vandut de cateva ori de-a lungul anilor si nimeni nu mai stie exact cine este detinatorul. Oamenii de la Business Development au uneori batai serioase de cap cu asta dar catalogul crescand si publisherii noi care se alatura GOG dovedeste ca isi fac bine treaba. Si cu anunturile viitoare, ce vor innebunii cu siguranta gamerii, anuntam ca abia incepem.

S.C.: Ce v-a facut sa alegeti calea fara DRM si doar 2 preturi posibile?
L.K.: Suntem toti gameri la GOG.com si pur si simplu uram toate formele de DRM. Este ca si cum ai trata oameni onesti drept criminali. Oamenilor ce descarca jocuri de pe torrente nu le pasa daca jocul original are DRM sau nu, descarca deja software-ul spart! Dar daca cumperi un joc legal esti obligat sa-l inregistrezi online, esti limitat la un numar fix de instalari si uneori nu poti juca fara o conexiune la internet. Inteleg ca publisherii si developerii vor sa-si asigure produsul are ii costa luni de munca si multi bani insa implementand un DRM nu este solutia cea mai buna. Noi credem ca oferind jocuri bune la preturi rezonabile, cu continut aditional interesant, este cea mai buna metoda de a convinge oamenii ca merita sa cumpere jocuri.

Cat despre cele doua preturi, par a fi cel mai bun compromis intre ce sunt dispusi gamerii sa plateasca pentru aceste jocuri mai vechi si ce trebuie sa castigam noi si publisherii din vanzari astfel incat totul sa fie profitabil. Am putea adauga alte preturi in viitor insa nu e ceva ce am discutat in momentul asta – este posibil dar nu sigur.

S.C.: Cum vedeti viitorul gamingului fara DRM?
L.K.: Este in schimbare in mod sigur. Cu platforma noastra ce asigura jocuri fara DRM, Ubisoft lansand unele jocuri fara protectie la copiere si gamerii ce isi arata din ce in ce mai des lipsa de dragoste pentru DRM-ul implementat in jocuri, mergem in directia buna. Gasirea de noi metode de a opri pirateria poate schimba piata jocurilor PC. De sigur, nu sunt ca am renunta la software-ul pentru copy protection in totalitate, insa facerea lui un pic mai user-friendlly si mai putin restrictiv ar putea merge in favoarea dezvoltatorilor de jocuri.

S.C.: Ce parere aveti despre impactul pe care jocurile vechi il fac? Recent titluri vechi BioWare au fost reeditate pentru a putea fi rulate pe sisteme de generatie actuala.
L.K.: Hai sa ne uitam la industria de muzica si film. Ambele au grija de marii clasici si ii introduc mereu noilor generatii pe cand industria de gaming pare sa uite de toate realizarile din anii trecuti. Desigur, joccurile noi arata mai bine, insa face grafica next-gen un joc mai interesant, mai distractiv? Pentru unii raspunsul este da insa majoritatea gamerilor se vor bucura de o poveste interesanta, profunda si de personaje complexe si de acel sentiment de nostalgie dat de jocurile clasice. Este cu siguranta bine sa arati bijuterii precum seria originala Fallout, Duke Nukem 3D, Heroes of Might and Magic noii generatii de gameri ca sa poata intelege de unde au venit jocurile pe care le joaca azi si cum a inceput totul.

S.C.: Cat de dificil este sa asigurati compatibilitate cu sistemele de operare moderne?
L.K.: Depinde de joc; unele au nevoie doar de mici tweak-uri pentru a rula fin insa altele au nevoie de magie in programare pentru a le face sa mearga bine. Trebuie sa spun ca echipa de programatori isi face treaba foarte bine si folosesc un fel de magie neagra ;). Pe langa asta, pentru jocurile DOS folosim DOSBox ce face mult mai usor procesul de aducere la zi si in plus, oamenii de la DOSBox sunt de ajutor daca avem probleme cu software-ul lor. Este cu adevarat minunat sa avem parte de suportul lor.

S.C.: Continutul bonus este grozav – coloana sonora, grafica, etc.; De unde v-a venit ideea pentru acestea?
L.K.: Cum am spus si mai devreme, jocurile bune, preturile rezonabile si micile bonusuri interesante sunt ceea ce conving jucatorii ca se merita sa platesti pentru un joc, mai degraba decat sa il obtina pe cale ilegala, prin piratare. Coloanele sonore, wallpaper-urile, grafica, etc. stimuleaza jucatorii sa investeasca cativa dolari pentru copia legala a jocului. Totodata este o dovada ca ne respectam clientii, mai ales pentru ca avem convingerea ca daca ii tratam cu respect, acestia la randul lor ne vor trata in acelasi mod.

S.C.: Ce parere aveti despre comunitatea formata (forum, canalul IRC)? Este placut ca deja cativa membri ai staff-ului sunt participanti activi ai acestor comunitati.
L.K.: Comunitatea este foarte importanta pentru noi, la GOG.com. De la bun inceput nu ne-am dorit doar un alt punct de desfacere digital, ci am vrut sa devenim website-ul preferat de toti amatorii de jocuri clasice. Ceea ce oferim noi este de fapt un loc unde jucatori din intreaga lume se pot intalni, pot discuta despre jocurile lor preferate, ne pot ajuta sa rezolvam diverse probleme legate de jocuri sau doar, pur si simplu, au posibilitatea de a avea o comunitate ce le impartaseste pasiunea pentru jocuri de moda veche.

Cat despre prezenta noastre pe forum si pe IRC, ne dam toata silinta sa discutam cu utilizatorii nostri si ne-ar placea sa o facem chiar mai des decat in prezent. Din pacate, daca ne-am petrece tot timpul pe forumuri, nu ar mai fi lansari si nu cred ca asta ne-ar face utilizatorii prea fericiti;). Oricum, acest serviciu este destinat utilizatorilor, asa ca vrem sa pastram legatura cu ei.

S.C.: Este interesant de vazut ca permiteti si publicarea comentariilor negative referitoare la GOG si nu doar pe cele legate de alte servicii. Credeti ca asta a avut vreun efect asupra felului in car compania este vazuta de publisheri?
L.K.: Nu stiu exact la ce te referi prin „comentarii negative referitoare la GOG”, dar suntem totusi oameni si facem si greseli. Insa telul nostru este sa avem cel mai bun serviciu digital de distributie, unul care sa fie user-friendly, care sa functioneze fara defecte si care sa ofere ce este mai bun in domeniu. Dar pentru toate acestea este nevoie de timp si chiar daca avem impresia ca facem totul asa cum trebuie, intotdeauna vor fi lucruri care pot fi imbunatatite si lucram la ele constant. Sunt sigur ca o asemenea abordare creeaza pentru GOG, atat in ochii utilizatorilor cat si a publisherilor, imaginea unui brand ce isi doreste in permanenta sa se perfectioneze si caruia ii pasa de clientii sai.

S.C.: Crezi ca download-ul digital va inlocui complet mediile de stocare fizice?
L.K.: Nu, nu prea cred asta, cel putin nu in urmatorii 8-10ani. Oamenii sunt inca obisnuiti sa cumpere copii stocate fizic ale jocurilor favorite si prefera sa aiba o cutie reala, cu un CD si un manual de instructiuni in ea. Multi jucatori isi colectioneaza jocurile, le strang pe rafturi speciale, intocmai precum colectionarii de filme sau carti. Noi intelegem aceasta nevoie, de aceea pe GOG.com ai posibilitatea de a-ti crea propriul raft virtual, ce iti arata fiecare joc cumparat de la GOG.com. Totodata, multumita lipsei de DRM in ceea ce priveste jocurile noastre oricine poate sa isi stocheze jocurile pe CD-uri/DVD-uri si sa le colectioneze in continuare pe rafturi reale.

S.C.: Ce parere aveti de competitori, mai ales despre Steam?
L.K.: Steam face o treaba destul de buna in ceea ce priveste distributia de jocuri noi catre utilizatorii de PC, chiar daca uneori mai sunt probleme in ceea ce priveste utilizarea platformei si din nefericire, utilizatorii trebuie sa foloseasca clientul Steam. Dar intradevar, ei sunt cei ce au inceput distributia digitala la un nivel atat de dezvoltat si au dovedit ca merita sa fie considerati cel mai bun serviciu DD. GOG.com este insa o platforma specializata pentru ca ne-am concentrat atentia asupra unor jocuri mai vechi si chiar daca Steam au adaugat recent cateva titluri clasice in catalogul lor, totusi targetul lor principal este axat pe lansarile noi. Si in plus, noi nu folosim niciun fel de DRM si nu fortam oamenii sa foloseasca vreun client anume ceea ce credem noi ca ne ofera un avantaj:).

S.C.: Care ar fi planurile legate de viitorul GOG.com?
L.K.: In prezent tocmai finalizam niste lucruri legate de un anunt foarte important pe care il vom face in cateva saptamani. Este intradevar ceva foarte important pentru noi pentru ca va fi de dimensiuni comparabile cu lansarea serviciului in sine. Avem in plan jocuri pentru fanii tuturor genurilor. Primele indicii despre ceea ce se va intampla vor aparea pe conturile de Twitter si Facebook in zilele urmatoare, asa ca fiti pe faza.

*Anuntul se referea la un parteneriat intre Good Old Games si Activision ce va lansa o gama larga de jocuri clasice.

Exit mobile version