Pentru inceput voi trece in revista specificatiile acestui model, ca sa stim cu totii despre ce vorbim, dupa care vom discuta in detaliu aspectele mai importante.
– Rezolutie: 1440*900 pixeli
– Procesor: Intel Core 2 Duo T8100 (3 MB L2)
– Frecventa Procesor: 2.1 GHz
– Frecventa FSB: 800 Mhz
– Memorie: 2 GB DDR2 666 MHz
– HDD: 160 GB
– Tip HDD: 7200 rpm SATA
– Video: ATI Mobility Radeon HD 3450 (256 MB)
– Unitate optica: DVD-RW Dual Layer
– Sunet: Intel HD Audio
– Wi-Fi: Dell Wireless 1510 802.11n
– Porturi: HDMI, 4 USB 2.0, VGA, Firewire, GigaLAN, mike in, line out, headphones
– Baterie: Li-Ion 6 celule 56 WHr
– Sistem de operare: Windows Vista Home Premium SP1 32 bit (varianta in engleza)
– Greutate: 2.77 Kg
– Garantie: 36 luni
– Altele: Bluetooth, 8-in-1 Card Reader, TouchPad; 1 slot Express Card (34 & 54 mm), WebCam 2 MP, FingerPrint Reader
– Pret aproximativ: 3750 lei
Dupa o scurta observare a configuratiei sare in ochi un oarecare paradox. Desi gama Studio reprezinta un segment mai putin pretentios al celor de la Dell, ofera la un pret mai mic o configuratie mai buna decat high end-ul XPS (reprezentat de modelul M1530 discutat de curand). Singurul avantaj real pe care il pastreaza gama XPS este posibilitatea de a opta pentru configuratii mai puternice, mai orientate spre gaming, insa si la un pret pe masura.
Design-ul este o combinatie intre XPS si Inspiron, fiind poate singurul detaliu care ne sugereaza ce segment ocupa gama Studio intre notebook-urile Dell: middle end. Se observa balamalele laterale imprumutate de la XPS. Ce mai, seamana bine cu XPS-urile.
Pe partea de control, pe langa tastatura neagra standard avem parte de un touchpad similar oricarui notebook Dell, cu scroll orizontal si vertical pe margini. Insa nici o tasta multimedia. In loc butoane sensibile la atingere in partea de sus a tastaturii.
Dell Studio 1535 face parte din noua generatie de notebook-uri Intel Montevina din punct de vedere al platformei. Si chiar daca are sub capota cel mai cuminte si mai ieftin Penryn de 35 W, T8100, un dual core de 2.1 GHz, este mai mult decat suficient pentru un laptop din ziua de azi.
Memoria RAM, si ea suficienta la 2 GB, are frecventa de 666 MHz. Ea poate fi crescuta pana la 4 GB. Insa atentie la sistemul de operare inclus, pe 32 de bits, care nu va sti sa foloseasca mai mult de 3.5 GB. Ciudata includerea acestui OS si nu a variantei pe 64 bits de Vista Home Premium, mai ales avand in vedere ca Dell vinde Studio 1535-uri si cu 4 GB de RAM din start.
HDD-ul este putin cam mic si neincapator, mai ales daca ne gandim ca sistemul de operare instalat este Windows Vista Home Premium SP1 (ceva mai mare decat XP-ul). Insa capacitatea HDD-ului a fost sacrificata pentru viteza. Adica acest HDD se invarte la 7200 rpm, ca orice HDD desktop. Si avand in vedere ca HDD-ul este cea mai lenta componenta a unui PC, este de iertat capacitatea mai redusa in acest caz. Chiar de preferat daca stam putin sa ne gandim.
Pe post de caine de paza avem un cititor de amprente, care se va asigura ca nici o persoana nedorita nu va putea sa ne foloseasca notebook-ul. O masura folositoare, insa mai mult in cadrul companiilor cu secrete industriale si alte informatii sensibile. Noi utilizatorii de rand cel mai probabil il vom dezactiva, ca sa nu mai pierdem timpul la fiecare pornire cu autentificarea.
Si pentru ca tot suntem pe stanga notebook-ului, aici mai gasim si card reader-ul 8 in 1, dar si un buton pentru activarea sau dezactivarea Wi-Fi-ului, cu rol de a conserva bateria cand o conexiune wireless nu este disponibila sau necesara. Iar aplicatia Wi-Fi Catcher scaneaza zona si evalueaza puterea tuturor semnalelor wireless din vecinatate, chiar si cand notebook-ul este oprit.
Un notebook Dell Studio 1535 variaza ca pret intre 3000 si 5000 de lei, in functie de configuratia exacta de sub capota. Modelul din discutie costa de pe la 3600 in sus, in functie de fluctuatia € / $. Per total un laptop office & multimedia excelent, care-si face toti banii. Un review puteti citi aici.