Si din acest motiv procesoarele Carrizo nu vor mai avea socket, venind direct sudate pe placa de baza. Deci oricum nu ar fi fost compatibile cu socket-ul FM2+ de la nivel desktop. Totusi, un derivat de Carrizo va ajunge pe desktop-uri in 2016, sub numele de Bristol Ridge.
Dar sa revenim la actualele platforme SoC. Pentru ele AMD nu a schimbat procesul tehnologic de 28 nm de la GlobalFoundries, insa a trecut la unul mult mai dens si mai economic. Si ca rezultat, a reusit sa ajunga la 3.1 miliarde de tranzistori, fara a creste dimensiunile fizice ale chip-ului. Deci ar trebui sa vorbim despre o suprafata similara celei ocupate de Kaveri, de aproximativ 250 mm2.
Cu alte cuvinte, noul proces tehnologic este cu 29% mai dens. Iar tranzistorii suplimentari reprezinta southbridge-ul de care am vorbit mai sus. In acelasi timp, noul proces tehnologic ar trebui sa fie si cu 40% mai economic din punct de vedere electric, ca sa permita aceasta integrare SoC, si in acelasi timp sa scada consumul si poate chiar sa creasca putin frecventele. Si speram din tot sufletul aceasta din urma afirmatie.
Pentru ca sporul de performanta arhitectural nu este deloc cel asteptat, preconizat la final de 2014. Ci numai de 5% (fata de Steamroller). Carrizo va avea la interior nuclee CPU de generatie Excavator, ultima infatisare a arhitecturii Bulldozer. Acestea vor fi distribuite tot sub forma de module dual core (cu o serie de elemente comune, printre care cea mai importanta unitatea de calcule cu virgula mobila), si vor fi cu 23% mai mici ca suprafata (gratie schimbarii procesului tehnologic).
Si fara frecvente mai mari, 5% nu suna deloc bine. Sunt totusi ceva zvonuri ca procesoarele Carrizo vor avea 10% mai multi MHz decat Kaveri, insa nimic confirmat la acest capitol. Totusi AMD a adaugat si noi seturi de instructiuni, AVX2, BMI2, MOVBE si RDRAND, pentru a ajunge la acelasi nivel cu Intel Haswell. Iar controller-ul de memorie va fi compatibil DDR3 dual channel la 2133 MHz.
La nivel de GPU lucrurile se schimba si mai putin. AMD trece la arhitectura GCN 1.2 (ca la Tonga) compatibila Mantle si DirectX 12, insa avem parte tot de 512 Stream Processors, si 8 unitati computationale. Si iar speram macar la frecvente mai mari. Totusi este adaugat suport pentru H.265, ce ar grabi operatiile cu acest codec de 3.5 ori, iar initiativa HSA ajunge in sfarsit la stadiu de dezvoltare 1.0. Ramane sa avem si la ce sa o folosim…
Pentru a scadea consumul electric, AMD a reusit sa reduca pierderile cu 18%. Totodata, operatiile adaptate la voltaj au reusit reduceri suplimentare de 19% la nivel de CPU si 10% la nivel de GPU. Si au fost adaugate zece module care analizeaza necesarul de performanta, frecventele, voltajele, temperaturile, si ajusteaza toti acesti parametri in functie de necesar. Ceea ce la randul sau ar trebui sa scada consumul, si sa creasca frecventele disponibile prin TurboCore.
A fost realizata si o noua stare electrica, denumita S0i3. Aceasta ofera consum de stand-by, de numai 50 mW, insa fara a trece sistemul in acea situatie. Trecerea se face practic fara stirea utilizatorului, cand sistemul nu are nicio sarcina. In idle chip-urile Carrizo consuma 1.5 W.
Si la final sa vorbim despre southbridge-ul integrat. Acesta va oferi pana la trei display-uri cu HDMI 2.0, conectivitate PCI-E 8x pentru placa video si PCI-E 4x pentru SSD-uri sau alte periferice, patru port-uri USB 3.0 si alte patru USB 2.0, plus doua SATA 600.
Si dupa ce AMD a reusit toate aceste performante, unele mai laudabile ca altele, mai ramane cu cea mai grea misiune in fata: sa convinga integratorii sa foloseasca aceste chip-uri!