Site icon Arena IT

Devil’s Canyon si promisiuni pentru Broadwell

Intel nu putea lipsi de la Computex. Si din moment ce nu avea ceva cu adevarat nou, a folosit aceasta ocazie pentru a introduce oficial noile procesoare Haswell cu multiplicator deblocat: cele doua Devil’s Canyon si Pentium-ul aniversar. Totodata, ne-a prezentat avantajele pe care le va avea Broadwell gratie procesului tehnologic de 14 nm.

Dar sa le luam pe rand. Dupa cum probabil stiti, trei procesoare cu multiplicator deblocat sunt lansate acum pentru socket-ul LGA1150: Core i7 4790K, Core i5 4690K, si Pentium G3258. Detaliile complete le gasiti in tabelul de mai jos.

Toate au la baza arhitectura Haswell si procesul tehnologic de 22 nm. Insa numai primele doua apartin familiei Devil’s Canyon. Aceste modele sunt special gandite pentru overclocking, capitol la care Haswell nu a prea stralucit. Si pentru asta pasta termoconductoare a fost schimbata cu un compus mai performant (denumit pompos Next-Generation Polymer Thermal Interface Material).

Totodata, CPU-urile au mai multi condensatori interni, pentru a stabiliza curentul electric. Integreaza un controller de memorie dual channel DDR3 la 1600 MHz, si sunt compatibile atat cu noile chipset-uri Z97 si H97, cat si cu cele mai vechi dupa un update de bios. Speram ca pana pe 25 iunie 2014 sa ajunga si in magazine.

Pentium G3258 nu are insa toate aceste avantaje. El serbeaza 20 de ani de existenta ai acestui brand, si are din aceasta cauza multiplicatorul deblocat. Insa este mult mai ieftin decat placile de baza pe care ar putea fi folosita aceasta functie (care au chipset Z87 sau Z97). Iar controller-ul sau de memorie stie maxim DDR3 la 1333 MHz, si este tot dual channel. Termenul de livrare este insa ceva mai decent: 10 iunie 2014.

Cat despre Broadwell, avem parte de o serie de promisiuni. In primul rand aceste procesoare ar trebui sa fie disponibile pana la sfarsitul anului, chiar prin toamna. Insa care versiune va veni prima nu mai stim. In al doilea rand, procesul tehnologic de 14 nm ar asigura un TDP cu 60% mai mic, performante imbunatatite cu 20 – 40 %, consum electric al intregii platforme SoC (cand este cazul – Atom) cu 10 – 45 % redus, si chip-uri cu 50% mai mici.

Totul in comparatie cu actualele Haswell-uri. Bineinteles, aceste avantaje nu vor veni toate in acelasi timp (fie se va opta pentru mai multa putere, fie pentru un consum electric mai mic). Si iar nu stim aceste sporuri unde se vor aplica, pe ce segment de piata, si in ce situatii. Deci trebuie sa avem putina rabdare pentru ele!

Exit mobile version