Cand a fost lansat DVD-ul, s-a spus ca are o durata de viata de aproximativ 25 de ani. Dar calitatea relativa a discurilor, conditiile precare de depozitare si vitezele mari de scriere au redus semnificativ acest timp promis. Acum insa compania Millenniata introduce tehnologia M-Disc ce permite atingerea unei durabilitati de aproape 1000 de ani.
Performanta este realizata prin inserarea unui strat adeziv suplimentar, si inlocuirea celui organic pe care se face scrierea cu unul anorganic. Noul strat se modifica la nivel fizic in momentul inscriptionarii discului. Adica scrierea informatiei determina pe stratul adeziv cate o gropita pentru fiecare bit, care are rolul de a accentua prezenta informatiei pe stratul anorganic.
Drept urmarea informatia se vede mult mai usor la citire, iar modificarea fizica a noului strat confera durabilitate in timp. Iar prin folosirea unui strat anorganic, in momentul scrierii materialul se topeste sub raza laser si fuge de la locul respectiv, lasand o foseta (in timp ce materialul organic consacrat doar isi schimba natura si proprietatile). Si de aici rezulta si mai putine erori de scriere (de 200 – 500 ori mai putine).
Pentru productia de serie a acestor discuri Millenniata a semnat un parteneriat cu LG si Hitachi. Pentru inceput tehnologia M-Disc va fi incorporata in DVD-uri (ce pot fi scrise o singura data), momentan lucrandu-se la extinderea sa si la Blu-Ray-uri. Un DVD-M va avea initial pretul de 3 $, si va necesita unitati optice speciale (noi, compatibile) pentru a fi inscriptionat. Dar va putea fi citit de orice DVD-ROM.
Hello,avem stick-uri,SSD-uri portabile,hdd portabile,microSD,site-uri de up si multe altele .Acum sau gandit sa fac si ei asa cevA?3$ ha ,mai pun inca 17 dolari si imi iau un stik de 8gb . CD/DVD-urile vor deveni istorie!
Hello! Avem stick-uri, SSD-uri care si ele nu tin 1000 de ani, mai ales fara a fi folosite. Aici nu e vorba de un nou tip de suport de memorie, ci de imbunatatirea unuia existent care promite o durata de viata ff mare. Din cate stiu acum 1-2 ani s-a lansat un stick care abia tinea 100 de ani, deci…
Hello,ma cam indoiesc ca ve-i putea pastra un DVD macar 10 ani,sau maxim 20 ani .
Si ma rog ce te-ar trebui un DVD sa tina 1000 de ani ,in medie un om traieste intre 60-80 ani (bine sunt si excepti)ar insemna sa se transmita acel dividi la nepoti/si nepoti nepotilor/etc.Deci daca tine 100 de ani e foarte ok!
Suna interesant. Scrierea se va face fizic pe aceste discuri deci nu organic. Vom putea face backup in siguranta la lucruri importante: poze, filmari personale etc. Piata e plina de chinezarii care se degradeaza chiar in carcasa dupa 2-3 ani, eu am aruncat cateva zeci de DVD-uri anul acesta.
Alex, aici vorbim despre un nou mediu (ma rog, imbunatatirea unuia deja existen) pentru arhivarea de date. Si la asta ai nevoie de un pret per GB cat mai mic (deci ai pierdut din start memoria flash, in orice forma a ei) si o durabilitate cat mai mare. Si nu se aplica la oamenii de rand, ci la institutii, organizatii etc.
Eu spun ca tot ce e dvd/cd/ nu o sa aibe viata buna datorita folosiri tot mai dese al cardurilor de memorie, e usor,portabil si cel mai important poti sterge de pe el si adauga iarasi informatii.
Sunteti batuti in cap, ei pun accent pe longevitate si cum ar putea sa stocheze informatia pentru cat mai mult timp…aceste discuri nu sunt creeate special pentru utilizatorul de rand.
Pe Discurile optice, stick-urile, Harddisk-urile actuale nu poti stoca informatia pentru mult timp (>10 ani) pentru ca e supusa deteriorarii, (virusi, erori, bad-uri, stergeri accidentale, etc, etc).
George are foarte mare dreptate. Viitoarele dvd-uri sunt f.bune la back-up.
niciodata un dvd nu v-a depasi HDD-urile si SSD-urile ,deorece memoriil flah sunt intr-o mare concuenta,unde cele mai bune(de viteza mare,2.5 inch diagonala,capacitati mari,si portabilitate f.mare)-probabil in viitor,vor fi stick-uri cu performante de SSD,de cateva grame,si probabil cateva sute de gb……….asta daca evolueaza f.rapid gama de SSD-uri din prezent
Si uite ca un DVD a depasit HDD-urile si SSD-urile. La DURABILITATE! Sau tu te refereai la cat de repede merg pe sosea, sau la cat de mici sunt dimensiunile? Si arata-mi si mie o memorie flash cu diagonala de 2.5″.
PS: momentan exista flash drive-uri atat cu performante de SSD (cele pe USB 3.0 sau pe eSATA), cat si cu capacitati similare (cel mai mare flash drive are 512 GB). Dar poate vrei sa faci un calcul la pretul per GB al acestor produse. Sau sa le evaluezi capacitatea de a le folosi pentru arhivare de date (adica sa le folosesti pentru a salva o copie de informatie pentru posteritate). Sau crezi mai rentabil decat sa folosesti aceste discuri sa faci back-up la fiecare zece ani de pe HDD-uri sau SSD-uri?
Asa numita fiabilitate ridicata a SSD-urilor e doar o poveste, este comparabila cu aceea a HDD-urilor clasice. HDD-ul da semne de „oboseala” si mai poti salva din timp din datele stocate pe cand SSD-ul, de obicei, „crapa” deodata.
Mediile optice… Eu unul, chiar nu am incredere in ele. Totusi sunt curios sa vad cum se comporta noua tehnologie care va deveni cu adevarat atragatoare abia cand va sosi si varianta Blu-Ray.
Alexandru,ma refeream la o fuziune dintre flash drive si SSD-de ce nu ar fi posibil-si ca rezistenta in timp nu se poate evolua in cazul HDD si SSD?-pentru a creea un dispozitiv(memory flash de capacitate mare,cu toate avantajele de mai sus) ce sa fie folosit si pt. back-up si pt transmitere de informatii.Asta daca s-ar face rapid,in cativa ani sa fie un pret ce si-l permite utilizatorul obisnuit.
ssd = flash drive cu acces rapid si interfata SATA. Un flash drive este (sau mai bine spus era) o memorie flash cu arhitectura simpla. La SSD, pentru ca s-a dorit atingerea de viteze ridicate, s-a interpus un controller performant, cu multiple retele RAID si paralelism complex. Dar tot aia sunt. Si am spus „era”, pentru ca pe USB 3.0 si un flash drive poate avea viteze mari de transfer, iar arhitectura interna de aranjare a celulelor de memorie devine si aici din ce in ce mai complexa. Deci nu pot fuziona doua produse atat de similare. E ca si cum ai spune ca vrei sa fuzioneze HDD-ul intern cu HDD-ul extern.
Cat despre memorie flash care sa tina 1000 de ani… nu stiu daca se poate. Iar la HDD cu atat mai putin probabil, avand in vedere mecanica interna (degradabila din cauza legilor fizicii) si limpul lung de existenta, in care ar fi putut evolua daca era cazul.
Vezi mai sus, ca exista flash drive de 512 GB. Intre altele, cred ca lucian este mai aproape sa aiba 10 stick-uri de 32 GB decat tu sa ai un SSD de 1 TB. Sa ma repet ca nu cred ca un SSD (sau orice fel de memorie flash) nu poate fi facut prea durabil?
ba alex (care esti tu it mecanic), intre un stick de momorie si un SSD sunt diferente mici. adica la difera la viteza si capacitate, in principiu un stick e un ssd in miniatura dar…un hdd are platane care se invart, tocmai de aia consuma mai mult si au viteza mai mica. pe ssd si stick nu se invarte nimic. ce fuziune vrei de aici?
lucian,ce rost are sa te complici,preferi sa ai 10 stick-uri de 32 gb,sau un SSD de dimensiuni reduse de 1tb-sau mai mult,pe care poti face si back-up,dar il poti folosi si pt. transmiterea fisierelor mici,viteze mai mari de cat pe USB,tehnologii precum BitLocker?
In concluzie-i se poate adauga multe unui SSD-astfel incat poti avea protectie,viteza,durata de viata,dimensiuni reduse…..etc.-toate intr-o singura medie de stocare,iar in privinta HDD-nu ii poti adauga foarte multe
Bravo Alexandru, ai explicat mai bine ca mine…ai o bere!
de ce nu s-ar putea?daca un cd/dvd poate dura atata timp,atunci un SSD-sa zicem asa-cu o carcasa ermetica,rezistenta la temperaturi,umiditate și șocuri-mai putine sanse sa se duce informatia,dar se mai poate adauga multe.in fine,eu cu parerea mea,voi cu parerea voastra.dar mentionez,ma gandesc si ca daca s-ar investi in asa ceva,ar fi foarte profitabil,fata de cd/dvd-urile sensibile si care ocupa mult spatiu
Toata ideea cu noile M-discuri este modificarea fizica realizata de raza laser. Si pentru ca este ceva fizic, nu poate fi afectat de unde electromagnetice sau alte fenomene. Memoria flash este un microchip, ce depinde de electricitate, deci este supus magnetizmului si poate fi afectat de mediul inconjurator char daca nu are contact direct cu el. Iar daca te gandesti sa o mai si folosesti, adica sa-i dai cicli de citire / scriere, clar o scoti rapid din uz.
Sa nu ne incurcam cu numele eu sunt Alex din primele 2 posturi !(ale mele)
no, eu fac pariu ca ma tine mai mult un back-up de 100 de gb pe 3-5 discuri blue-ray ultra rezistente (M-disc), puse frumos in carcase intr-un dulap, si relativ ieftin 3 dolari/discul decat un back-up pe un hdd portabil/ssd/stick pe care le folosesti zilnic, si sunt expuse infectiilor cu virusi, bad-uri, etc etc.
Singurul dezavantaj pe care il vad la discuri este ca nu poti face update la back-up. ce ai ars e bun ars.
De exemplu e mai avantajos pentru o firma sa fac back-up la baza de date cat de des doreste, in loc sa arda zilnic discuri.
Dar, poate ca aceste discuri nu sunt pentru acest public tinta.
Am citit un articol pe un site ca in cazul unui cataclism, nu putem stoca in siguranta toate informatiile care stau la baza evolutiei noastre (de la „bata” incoace). Ele s-ar pierde si ar trebui iarasi sa le redescoperim.
Cred ca de aceea au aparut discurile astea, sa putem stoca informatia cu adevarat importanta in siguranta.
Alexandru,este adevarat ce spui,dar dupa cum am spus,daca se poate ce am zis eu peste cativa ani…
ce? fuziunea intre ssd si stick? :))
lucian,nu mai are rost sa pierdem timpul,fiecare cu preferintele lui!